Ontdek de belangrijkste oorzaken van verlies van eetlust

Een gebrek aan eetlust kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen. Sommige zijn tijdelijk en andere zijn ernstiger.
Ontdek de belangrijkste oorzaken van verlies van eetlust

Laatste update: 30 mei, 2023

Er kunnen veel mogelijke oorzaken zijn van verlies van eetlust. Er zijn zelfs mensen die bijna van de ene op de andere dag een afkeer krijgen van de gedachte aan eten. Maaltijden worden een echt probleem omdat niets hen aanspreekt.

Je moet goed opletten om de oorzaken van je verlies van eetlust te kunnen achterhalen en naar een arts gaan. Dan kun je overleggen met de specialist, zodat jullie samen de oplossing voor je probleem kunnen vinden.

Wat is verlies van eetlust?

Een verlies van eetlust wordt gekenmerkt door een plotselinge of progressieve afname van het verlangen om te eten. Vanuit medisch oogpunt staat deze aandoening bekend als hyporexia of onpasselijkheid. Het kan tijdelijk zijn of de persoon gedurende lange tijd vergezellen.

In het geval dat het gebrek aan eetlust langdurig is en gebeurt om substantieel gewichtsverlies te bereiken, is de medische term om het te definiëren anorexia. Dit probleem kan optreden als gevolg van verschillende lichamelijke en psychische gezondheidsproblemen.

De gevolgen van een gebrek aan eetlust voor het menselijk lichaam

In het algemeen heeft een gebrek aan eetlust in individuele gevallen geen ernstige gevolgen. Maar hyporexia kan, wanneer het in de loop der tijd wordt volgehouden, leiden tot andere onderliggende ziekten die samenhangen met ondergewicht en ondervoeding. Tot de meestvoorkomende gevolgen behoren de volgende:

 • Problemen met het immuunsysteem
 • Ondervoeding
 • Verlies van gewicht en spiermassa
 • Zwakte en vermoeidheid
 • Misselijkheid en duizeligheid
 • Een veranderde bewustzijnstoestand

Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Nutrition and Metabolism wijst erop dat bij oudere mensen gebrek aan eetlust tot gevolg heeft dat ze immuungecompromitteerd raken, vatbaar zijn voor infecties en gewicht verliezen. Ondertussen is bij kinderen een negatieve invloed op de groei en de neurologische ontwikkeling geconstateerd.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
De 9 beste huismiddeltjes voor gebrek aan eetlust

6 mogelijke oorzaken van een gebrek aan eetlust

Snotterig meisje
Bacteriële of virale infecties kunnen een van de meest voorkomende oorzaken zijn van verlies van eetlust.

1. Bepaalde soorten infecties

Bacteriële of virale infecties kunnen een van de meest voorkomende oorzaken zijn van verlies van eetlust. Gewoonlijk ervaart iemand die griep heeft, als gevolg van hoesten en lichamelijke vermoeidheid, verlies van eetlust.

Maar omdat deze aandoening meestal in korte tijd verbetert, wordt hij onmiddellijk weer normaal. Daarom zou het verlangen om te eten weer terugkeren. Andere besmettelijke oorzaken van slechte eetlust zijn de volgende:

 • Gastro-enteritis (Engelse link)
 • Sinusitis en rhinitis
 • Faryngitis en tonsillitis
 • Longontsteking
 • Hepatitis (Engelse link)

2. Psychologische oorzaken

Volgens een onderzoek (Spaanse link) is een van de redenen die verlies van eetlust kunnen veroorzaken de stemming. Sommige oudere mensen (Engelse link) beginnen een geleidelijk verlies van eetlust te krijgen naarmate ze ouder worden.

Dit probleem is bijna onmerkbaar en wordt vaak ontdekt door vrienden en familie als het al heel ver gevorderd is. Het komt ook vaak voor bij mensen die een groot verlies hebben gehad. Dit is het geval bij de dood van een familielid, een breuk of echtscheiding.

Tot de belangrijkste psychologische aandoeningen die met hyporexia in verband worden gebracht, behoren de volgende:

Evenzo zijn er gevallen van verlies van eetlust veroorzaakt door eetstoornissen, zoals blijkt uit een studie gepubliceerd door het Medical Journal of Costa Rica and Central America. Het duidelijkste voorbeeld is anorexia. Deze ziekte treedt op wanneer iemand op eigen houtje besluit te stoppen met eten om af te vallen. Door het gebrek aan voedingsstoffen verzwakt het lichaam en ontstaat een totaal verlies van eetlust.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Wat is hyperfagie of overmatige eetlust?

3. Chronische medische problemen

Verlies van eetlust
Er zijn veel zaken die een gebrek aan eetlust kunnen veroorzaken.

Er zijn een aantal ziekten die ons lichaam aantasten en die verlies van eetlust kunnen veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld gaan om nierfalen, hartfalen, leverziekten of HIV, zoals blijkt uit een onderzoek (Spaanse link) van het Hoger Instituut voor Medische Wetenschappen van Santiago, in Santiago de Cuba. Andere oorzaken zijn:

 • Hypothyreoïdie
 • Hyperthyreoïdie
 • Dementie
 • Inflammatoire darmziekte
 • Diabetes mellitus
 • Chronische obstructieve longziekte (COPD)

4. Zwangerschap

Ondanks wat algemeen wordt aangenomen, kunnen sommige vrouwen tijdens de zwangerschap verlies van eetlust ervaren. Dit verlies van eetlust gaat meestal gepaard met misselijkheid en braken. Algemeen wordt aangenomen dat het het gevolg is van de vertraging van het spijsverteringskanaal door progesteron en directe compressie van de zwangere baarmoeder.

5. Bepaalde vormen van kanker

Een verlies van eetlust en onbedoeld gewichtsverlies zijn frequente symptomen van verschillende soorten kanker (Engelse link). Dat is vaak het geval bij dikke darm-, maag-, eierstok- en alvleesklierkanker. Bovendien komt het vaak voor dat deze symptomen gepaard gaan met de volgende aandoeningen:

 • Een maag die van streek is.
 • Maagreflux.
 • Een opgeblazen gevoel in de buik.
 • Nachtelijk zweten.
 • Gele huid en slijmvliezen.
 • Bloed in de ontlasting.

6. Chemische stoffen en medicijnen

Tot de meest voorkomende externe oorzaken van verlies van eetlust behoort het gebruik van hallucinogenen. Het gaat dan bijvoorbeeld om drugs als cocaïne, cannabis, heroïne en amfetaminen.

Anderzijds is gebrek aan eetlust een veel voorkomend symptoom als bijwerking van diverse medicijnen. Het gaat meestal gepaard met constipatie, misselijkheid of diarree. Dat is het geval bij antibiotica, kalmeringsmiddelen en chemotherapiemiddelen (Spaanse link).

Wanneer medische hulp zoeken

Als het gebrek aan eetlust te langdurig is en je bovendien veel gewicht verliest, is het altijd het beste om naar je huisarts te gaan.

Ook hyporexia die gepaard gaat met tekenen van depressie of middelenmisbruik, zoals alcohol en drugs, moet zo snel mogelijk worden aangepakt. Bovendien kunnen veranderingen in gedrag en een veranderd lichaamsbeeld in verband worden gebracht met een eetstoornis.

De medisch specialist zal aangeven welke behandeling je moet volgen, afhankelijk van de symptomen die je vertoont en de oorzaken die leiden tot verlies van eetlust.

Voedsel is de sleutel tot overleven

Onthoud dat voedsel de bron van energie is die ons vitaal en in goede gezondheid houdt. Anders zullen we niet lang kunnen overleven. In die zin moeten we een verlies van eetlust als symptoom nooit onderschatten, en het is het beste om medische hulp te zoeken als dit symptoom al enige tijd bestaat.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.