Wat is hyperfagie of overmatige eetlust?

Hyperfagie, of overmatige eetlust, wordt in verband gebracht met problemen zoals overgewicht en obesitas, aandoeningen die onder andere hart- en vaatziekten of diabetes kunnen veroorzaken.
Wat is hyperfagie of overmatige eetlust?

Laatste update: 05 juni, 2021

Het woord hyperfagie komt uit het Grieks, waar hyper ‘overmaat’ betekent en fagie ‘eten’. Het is een aandoening waarbij mensen een overmatige eetlust ervaren. Daardoor loopt de voedselinname uit de hand.

Het hongergevoel is het normale verlangen om te eten wanneer het lichaam het nodig heeft. Bij mensen die aan hyperfagie lijden, is dit verlangen echter oncontroleerbaar. Daarom eten mensen die hieraan lijden in één keer enorme hoeveelheden voedsel.

Deze aandoening gaat vaak hand in hand met andere gezondheidsproblemen. Daarom zullen we in dit artikel uitleggen waaruit hyperfagie bestaat en wat de belangrijkste oorzaken zijn.

Waaruit bestaat hyperfagie?

Zoals we hebben uitgelegd, is het hongergevoel een fysiologisch verlangen dat ons ertoe aanzet om onszelf te voeden wanneer dat nodig is. Hyperfagie houdt in dat dit verlangen onevenredig toeneemt. Als gevolg hiervan wordt de voedselopname oncontroleerbaar.

Mensen met hyperfagie eten enorme hoeveelheden voedsel in één maaltijd. Ook bestaan hun maaltijden meestal uit producten en gerechten die niet gezond of voedzaam zijn. Het lijkt wel of ze verslaafd zijn aan eten.

Wat zijn de symptomen?

Een man eet een dubbele hamburger

Het grootste probleem is dat er een overmatige eetlust of impulsieve behoefte aan eten is, die op elk moment, zelfs ‘s nachts, kan optreden. Als gevolg hiervan eten mensen met hyperfagie continu, zelfs direct na de lunch of het avondeten.

Over het algemeen is de maaltijdbereiding kort en wordt er tijdens het eten nauwelijks gekauwd. Er is ook een voorliefde voor vette producten en suikerhoudend voedsel. Naast deze aanhoudende eetlust gaat hyperfagie ook gepaard met andere symptomen.

Mensen die aan hyperfagie lijden ervaren meestal een gevoel van schaamte omdat ze zichzelf niet kunnen beheersen. Bovendien veroorzaakt deze aandoening ook enorme schuldgevoelens. Deze aandoening wordt meestal niet geassocieerd met uitgelokt braken of het gebruik van laxeermiddelen. Dit is het belangrijkste verschil tussen hyperfagie en boulimia nervosa.

Aan de andere kant kan deze verhoogde eetlust, afhankelijk van de oorzaak, leiden tot overgewicht en obesitas. Dit maakt het gevoel van eigenwaarde nog lager en de onzekerheid veel hoger. Om deze reden kan depressie ook een symptoom zijn dat te maken heeft met deze aandoening.

Andere ernstige ziekten zoals hypertensie en diabetes komen voort uit deze zwaarlijvigheid. Er is ook een verband tussen hyperfagie en een toename van cholesterol en triglyceriden in het bloed. Deze verhoogde waarden, zoals we goed weten, zijn schadelijk voor onze cardiovasculaire gezondheid.

Bovendien kan zo veel zo snel eten spijsverteringsproblemen veroorzaken. De spijsvertering verloopt moeizamer, wat betekent dat het lichaam bepaalde voedingsstoffen niet goed opneemt. Tegelijkertijd neemt het risico op uitdroging toe.

Misschien vind je artikel ook leuk:
Hyporexia of gebrek aan eetlust

Wat zijn de oorzaken van hyperfagie?

Man die aan een tafel vol eten zit te schransen

In de meeste gevallen is hyperfagie te wijten aan een psychische stoornis. De belangrijkste oorzaken zijn een laag zelfbeeld, angst of het onvermogen om op de juiste manier met andere mensen om te gaan. Hyperfagie is meestal een gevolg van de angst die deze situaties veroorzaken.

Daarnaast kan het ook in verband gebracht worden met een specifiek probleem. Het kan bijvoorbeeld bij sommige vrouwen optreden tijdens het premenstrueel syndroom. Het komt ook soms voor bij mensen met een aandoening van de schildklier en bij diabeten. Andere oorzaken zijn onder andere:

  • boulimia
  • zwangerschapsdiabetes
  • het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva
  • hypoglykemie

Het punt is dat al deze situaties ervoor zorgen dat de leptinespiegels veranderen. Leptine is een hormoon dat verantwoordelijk is voor het gevoel van eetlust. Het resultaat is dat het gevoel van honger en verzadiging niet kan worden onderscheiden.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Alles over het kieskeurige eter-syndroom

Wat te doen bij hyperfagie?

Het belangrijkste is om naar de dokter te gaan om de mogelijke oorzaken te onderzoeken die hyperfagie kunnen veroorzaken. Als het als gevolg van de inname van een medicijn optreedt zal je arts waarschijnlijk een andere dosis voorschrijven of de behandeling vervangen door een ander middel.

Als het te wijten is aan angst of depressie, is de beste optie om een passende psychologische behandeling te beginnen. Een professional moet echter eerst alle mogelijke metabole oorzaken uitsluiten. Hiervoor voeren ze verschillende aanvullende tests uit.

De onderzoeken die hierbij gedaan worden zijn bloedonderzoeken en urinetests. Het is daarbij onder meer belangrijk om de functie van de schildklier te beoordelen om een mogelijke aandoening zoals hyperthyreoïdie uit te sluiten.

Tot slot

Hyperfagie is een aandoening die vele oorzaken kan hebben, van een probleem met de schildklier tot een psychische aandoening. Het is niet alleen een probleem dat tot overgewicht leidt, maar kan ook leiden tot verschillende ziekten, zoals diabetes en hypertensie.

Daarom is het essentieel om een arts te raadplegen, zodat hij of zij de relevante tests kan uitvoeren. Het vinden van de oorzaak en het starten van een adequate behandeling is essentieel om te voorkomen dat het probleem erger wordt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.