6 gewoonten die de gezondheid van de nieren aantasten
De nieren zijn de organen die de hele dag door werken om het afval uit het bloed te filteren. Het is dus belangrijk om goed op de gezondheid van je nieren te letten.
Gedurende de dag verwerken ze naar schatting 190 liter bloed en filteren ze ongeveer twee liter water en gifstoffen. Ze spelen ook een erg belangrijke rol bij het uitscheiden van bepaalde hormonen en bij het onder controle houden van de bloeddruk.
Zoals de andere organen in je lichaam, kunnen ook de nieren uiteindelijk in het gedrang komen als gevolg van ziekte of van een overmatige opstapeling van afval.
Het probleem is dat veel mensen niet beseffen welke maatregelen ze moeten nemen om de nieren gezond te houden. Integendeel, mensen hebben eigenlijk soms gewoonten die schadelijk zijn voor de nieren.
Het meest zorgwekkende is dat na een aantal dagen je nieren erg verzwakt kunnen zijn. Uiteindelijk zullen ze je levenskwaliteit echt beïnvloeden, ook al zal je in het begin niets merken.
Daarom willen we van de gelegenheid gebruik maken om je wat uitleg te geven over zes gewoonten die de gezondheid van de nieren aantasten. Lees verder en ontdek welke gewoonten het zijn!
We raden ook aan om dit artikel te lezen:
Los nierstenen op met deze bijzondere gemberthee
6 gewoonten die de gezondheid van de nieren aantasten
1. Niet genoeg water drinken
Een factor die bijdraagt tot problemen met de nieren en de urinewegen, is onvoldoende water drinken.
Deze levensbelangrijke vloeistof is essentieel voor optimale ontgiftingsprocessen. Samen met de nieren is het verantwoordelijk voor het verwijderen van de gifstoffen uit het bloed.
Uitdroging kan leiden tot nierstenen, terwijl het ook het risico op infecties en andere ontstekingsproblemen verhoogt.
Een aantal suggesties:
- Drink tussen de zes en de acht glazen water per dag.
- Verhoog de inname van water met het eten van fruit en groenten die veel water bevatten.
- Drink gezonde drankjes zoals thee of fruitwater.
2. Overmatig gebruik van zout
Sommigen hebben de slechte gewoonte om veel zout te gebruiken. De opstapeling van natrium in het lichaam kan voor een ernstig onevenwicht zorgen in de nieren en in het cardiovasculaire systeem.
Het eten van voeding met veel zout is een rechtstreekse oorzaak van een hoge bloeddruk en van vochtophoping. Deze aandoeningen zijn verbonden met een slechte werking van de nieren. Dit komt omdat een teveel aan natrium ervoor zorgt dat de nieren te traag het teveel aan mineralen via de urine verwijderen.
Wat kan je doen?
- Vervang geraffineerd zout door Himalaya-zout of zeezout.
- Gebruik niet meer dan drie gram zout per dag (dat is een halve theelepel).
- Zoek naar alternatieven om je voeding smaak te geven. Gebruik gezonde specerijen en kruiden.
3. Overmatig gebruik van alcoholische dranken
Hoewel alcohol vooral de lever aantast, beïnvloeden de gifstoffen in alcohol ook de nieren. Buitensporig en regelmatig gebruik van alcoholische dranken kan nierfalen en ernstige schade veroorzaken.
Drink alcohol met mate, ook rode wijn, of vermijd alcoholische dranken.
4. Het eten van rood vlees
Rood vlees bevat voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid, maar als je te veel rood vlees eet, kan dit leiden tot problemen met het metabolisme en de nieren.
Het teveel aan eiwit en vet zorgt ervoor dat je uitscheidingsorganen harder gaan werken. Het gevolg is dat ze minder in staat zijn om gifstoffen te verwijderen.
Rood vlees bevat ook veel purine, dat in het lichaam omgezet wordt in urinezuur. Urinezuur bouwt zich geleidelijk aan op in de lichaamsweefsels en kan chronische aandoeningen veroorzaken, zoals nierstenen en jicht.
Suggesties
- Eet maximaal twee porties rood vlees per week.
- Vervang rood vlees door gezondere alternatieven zoals kip, vis of kalkoen.
5. Het plassen uitstellen
De nood om te plassen inhouden, is een erg gevaarlijke gewoonte. Het lijkt misschien ongevaarlijk, maar het kan leiden tot ontstekingen in de nieren.
Soms kan je misschien niet onmiddellijk naar het toilet, maar ideaal is toch om dit zo vlug mogelijk te doen en die problemen te voorkomen.
Wanneer je regelmatig de nood om te plassen voor een lange tijd inhoudt, dan verhoogt dit de druk op de urinewegen. Dit tast zowel de nieren als de blaas aan.
Wat kan je doen?
- Ga naar het toilet zodra je lichaam zegt dat het nodig is.
- Drink niet te veel wanneer er geen toilet in de buurt is.
Meer informatie vind je in dit artikel:
8 belangrijke signalen bij nierproblemen
6. Misbruiken van pijnstillers
Pijnstillers helpen bij veelvoorkomende kwalen en pijnen. Spijtig genoeg hebben ze een aantal bijwerkingen als ze te veel gebruikt worden.
De chemische bestanddelen in pijnstillers moeten in het lichaam omgezet worden en veroorzaken vaak nier- en leverproblemen.
Hoe kan je dit aanpakken?
- Verminder het gebruik van pijnstillers zoveel als je kan.
- Vervang ze zoveel als mogelijk door natuurlijke remedies zoals geneeskrachtige thee.
Herken je bij jezelf een van deze gewoontes? Span je dus in om ze te veranderen voor het behoud van de gezondheid van je nieren. Je nieren zullen je dankbaar zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Das, S. K., & Vasudevan, D. M. (2008). Alcohol induced effects on kidney. Indian Journal of Clinical Biochemistry. https://doi.org/10.1007/s12291-008-0003-9
- Webster, A. C., Nagler, E. V., Morton, R. L., & Masson, P. (2017). Chronic Kidney Disease. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(16)32064-5
- Odermatt, A. (2011). The Western-style diet: a major risk factor for impaired kidney function and chronic kidney disease. AJP: Renal Physiology. https://doi.org/10.1152/ajprenal.00068.2011