Ondersteun de behandeling van type 2 diabetes met deze 7 specerijen

Er bestaan een aantal natuurlijke specerijen die kunnen helpen bij de behandeling van type 2 diabetes. Wist je dat? Deze specerijen kunnen je bloedsuikerspiegel stabiliseren en type 2 diabetes verbeteren. Je mag ze echter nooit gebruiken als vervanging voor de behandeling die je arts voorschrijft.
Ondersteun de behandeling van type 2 diabetes met deze 7 specerijen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Type 2 diabetes is de meest voorkomende vorm van diabetes.

Deze ziekte wordt gekenmerkt door een hoge bloedsuikerspiegel. Dat gebeurt wanneer je lichaam onvoldoende insuline produceert of wanneer insuline niet goed verwerkt wordt door het lichaam. Dit houdt de glucose vast in je bloed, in plaats van de suiker te verbranden en om te zetten in energie.

Om deze vorm van diabetes te voorkomen, is het aan te raden om te bewegen en een gezond dieet te volgen. Als je echter een stap verder wil zetten, kan je ook leren hoe je bepaalde specerijen kunt gebruiken die je helpen om type 2 diabetes te behandelen.

Vergeet echter niet dat geen enkele specerij de medische behandeling kan vervangen. De specerijen kunnen je lichaam wel wat extra hulp bieden, maar je mag medisch advies niet negeren.

7 specerijen voor de behandeling van type 2 diabetes

1. Kurkuma

Kurkuma

We willen het eerst over kurkuma hebben. In de ayurvedische geneeskunde wordt kurkuma gewaardeerd, omdat het talrijke positieve effecten heeft op de gezondheid.

Het werkt namelijk ontstekingsremmend. Daarom wordt het aanbevolen bij artritis en bij cardiovasculaire aandoeningen.

Het actieve bestanddeel is curcumine. Dit element helpt om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Het enige wat je hoeft te doen, is elke dag een beetje kurkuma eten. Zo ondersteun je de verlaging van het glucosepeil en houd je de verdere ontwikkeling van diabetes tegen.

2. Gember

Gember is een andere specerij die kan helpen bij type 2 diabetes. We kennen gember omwille van zijn vermogen om zowel verkoudheden als verteringsproblemen te verlichten.

De afgelopen jaren zijn er ook onderzoeken uitgevoerd die de eigenschappen van deze wortel grondiger hebben onderzocht. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat gember helpt bij de behandeling van type 2 diabetes.

Hoe kan je genieten van de positieve effecten van gember? Een goede manier is deze: neem elke dag een halve theelepel (2 g) gemalen gember op een nuchtere maag zonder enige ander voedsel. Doe dit gedurende acht weken.

Aangezien gember ontstekingsremmend werkt, kan het ook helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen. We hebben het hier over de ontsteking, die bij diabetespatiënten kan leiden tot oogproblemen.

3. Kaneel

Kaneel

Kaneel vermindert de opname van glucose na het eten. Dat is de reden dat het kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Bovendien helpt het om de cholesterol te verlagen.

 • Er zijn twee belangrijke soorten kaneel. Cassia is het meest doeltreffend om glucose te verlagen, maar wees voorzichtig, want als je deze variëteit gedurende een lange periode gebruikt, dan kan dit leverschade veroorzaken.
 • Om deze bijwerkingen te voorkomen, raden we je aan om Ceylon-kaneel te gebruiken als je van plan bent om het dagelijks in te nemen.
 • Een andere manier is om Cassia-kaneel één tot twee keer per week te gebruiken.

4. Zwarte curry

Zwarte curry is een andere werkzaam specerij om type 2 diabetes te behandelen.

De zaden helpen bij het:

 • Verminderen van de lipiden in je bloed.
 • Bestrijden van ontstekingen en bacteriën.
 • Beschermen van het hart en de lever.

Wanneer je zwarte curry gebruikt, dan kan je bloedsuikerspiegel tot zelfs vijftig procent dalen (afhankelijk van de waarden).

5. Aloë vera

Aloë Vera

Deze plant is goed voor je op heel veel verschillende vlakken. Het verzacht zonnebrand, geneest wonden en beschermt het haar tegen UV-stralen. Aloë vera helpt ook om gewicht te verliezen en om type 2 diabetes te behandelen.

 • Aloë vera verlaagt verhoogde bloedsuikerspiegels.
 • Hoe kan je genieten van de positieve effecten van deze plant? We raden aan om dagelijks een klein beetje aloëverasap in te nemen.
 • Je kan het toevoegen aan smoothies, maar je kan ook een verfrissend drankje maken met komkommer, citroen en aloë vera.

6. Berberine

Berberine is een extract van een niet zo bekende plant. Het kan echter een opmerkelijk hulpmiddel zijn om diabetes te behandelen. Voorbeelden van de effecten zijn: verlagen van het niveau van de lipiden en van de suiker in je bloed. Het vermindert ook ontsteking.

Je moet echter voorzichtig zijn als je berberine gebruikt. Overmatige hoeveelheden berberine kunnen immers bijwerkingen hebben. De meest ernstige zijn maagpijn en winderigheid.

Als je dit kruid wenst te gebruiken, raden we aan om het eerst uit te proberen. Gebruik het gedurende een week en wacht af hoe je lichaam het verdraagt en of je bijwerkingen ervaart.

7. Bosbessenbladeren

We hebben je eerder al meegegeven hoe het eten van bessen helpt om type 2 diabetes te voorkomen. Een andere mogelijkheid is om de bosbessenbladeren te gebruiken in de vorm van thee.

Op deze manier zal je geweldige resultaten vaststellen. Na het drinken van de thee merk je hoe onder andere de bloedsuikerspiegel daalt en hoe de gevaarlijke glucosepieken in aantal verminderen.

Wat heb je nodig voor deze thee?

 • 1 liter water
 • 10 bosbessenbladeren

Hoe maak je het klaar?

 • Kook eerst het water. Zodra het het kookpunt bereikt, voeg je de bosbessenbladeren toe.
 • Laat het gedurende tien minuten trekken en verwijder het daarna van het vuur.
 • Je kan de thee hierna op verschillende manieren consumeren: als thee of in een smoothie, of als je dagelijkse watervervanger.
 • Probeer om er geen enkele soort zoetstof aan toe te voegen. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dey, L., Attele, A. S., & Yuan, C. S. (2002). Alternative therapies for type 2 diabetes. Alternative Medicine Review.
 • Chuengsamarn, S., Rattanamongkolgul, S., Luechapudiporn, R., Phisalaphong, C., & Jirawatnotai, S. (2012). Curcumin extract for prevention of type 2 diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc12-0116
 • Li, Y., Tran, V. H., Duke, C. C., & Roufogalis, B. D. (2012). Preventive and protective properties of zingiber officinale (Ginger) in diabetes mellitus, diabetic complications, and associated lipid and other metabolic disorders: A brief review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/516870
 • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
 • Leach, M. J., & Kumar, S. (2012). Cinnamon for diabetes mellitus. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007170.pub2
 • Tanaka, M., Misawa, E., Ito, Y., Habara, N., Nomaguchi, K., Yamada, M., … Higuchi, R. (2006). Identification of Five Phytosterols from Aloe Vera Gel as Anti-diabetic Compounds. Biological & Pharmaceutical Bulletin. https://doi.org/10.1248/bpb.29.1418
 • Ferlemi, A.-V., & Lamari, F. (2016). Berry Leaves: An Alternative Source of Bioactive Natural Products of Nutritional and Medicinal Value. Antioxidants. https://doi.org/10.3390/antiox5020017

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.