Onbekende manieren om bananenschil te gebruiken

De schil van bananen kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt om ziektes te behandelen. De schil is erg effectief tegen fijne lijntjes en rimpels.
Bananenschil

Als we eens wisten welke eigenschappen er allemaal schuil gaan in de schillen van het fruit en de groente die we eten, dan zouden we ze nooit weggooien!

Sommige schillen zijn eetbaar en andere moet je wel weggooien. In dit artikel bespreken we enkele van de geweldige manieren om bananenschil te gebruiken. Je zult in het vervolg wel twee keer nadenken voordat je deze schil in de prullenbak gooit.

Voedingswaarde van bananenschillen

De banaan is een van de populairste vruchten over de hele wereld. Je kunt de vrucht op honderden verschillende manieren bereiden en vooral kinderen zijn er dol op.

Wat je misschien echter niet weet, is dat de schil van bananen net zo voedzaam is als de vrucht zelf en een goede hoeveelheid ijzer, kalium, B-vitamines en vitamine C en K bevat. En alsof dit niet al genoeg is, bevat de schil ook veel magnesium, vezels, antioxidanten en koper.

Het is het beste om te proberen om alleen biologisch fruit te eten, zodat je je lichaam niet blootstelt aan schadelijke stoffen als pesticiden en meststoffen die gebruikt worden tijdens de teelt.

Lees ook: 5 redenen waarom bananen beter zijn dan pillen

Bananenschil: eigenschappen en gebruiksmogelijkheden

Al die tijd loop je dus alle voordelen die de schil van de banaan te bieden heeft mis. Nu je echter weet welke eigenschappen de bananenschil allemaal heeft, zul je de schil waarschijnlijk nooit meer zo snel in de prullenbak gooien.

Verbeter je darmgezondheid

Als je last hebt van constipatie of andere problemen verbonden aan je darmen, dan kunnen bananenschillen je lichaam voorzien van de vezels die het nodig heeft. Ja, dit bereik je door de schil op te eten. De schil is niet giftig en je zult er dus ook niet ziek van worden.

Probeer om te beginnen slechts een klein beetje te eten. Dit zal helpen je spijsvertering te verbeteren, waardoor je die trage stoelgang vaarwel kunt zeggen.

Behandel hoofdpijn

Leg de binnenkant van een bananenschil op je voorhoofd of op je slapen. Laat de schil enkele minuten zijn werk doen. Gebruik eventueel wat plakband of gaas om de schil op zijn plek te houden. Leun gewoon lekker achterover terwijl de schil zijn werk doet.

Bescherm je gezichtsvermogen

Stukjes Banaan

Ook om van dit voordeel te profiteren is het de bedoeling dat je de schil opeet. Het hoge gehalte bèta-caroteen (waardoor de banaan zijn felle kleur krijgt) zal helpen om je gezichtsvermogen te verbeteren. De vitamine A die bananen bevatten, is behulpzaam om je netvlies te beschermen.

Verlaag je cholesterol

Als uit je laatste bloedonderzoek is gebleken dat je last hebt van een hoog cholesterolgehalte, begin dan gelijk bananen te eten – ook de schil!

Bananenschil heeft eigenschappen die vet uit de aderen kan spoelen. Dankzij het hoge kaliumgehalte worden bananenschillen ook aanbevolen voor mensen met een hoge bloeddruk.

Behandel huidproblemen

Bananenstukjes

Heb je weleens een ernstige kneuzing of verwonding gehad? Je kunt gebruik maken van de eigenschappen van bananenschillen om kneuzingen te behandelen. Leg hiervoor simpelweg de binnenkant van de schil op de plek van de kneuzing en bedek de schil met een pleister. Laat de schil de hele dag zitten.

Als je last hebt van psoriasis, dan raden we aan om bananenschil te gebruiken om de droogheid en jeuk die vaak gepaard gaat met deze aandoening te verzachten. Wrijf met de binnenkant van de schil twee keer per dag over de aangedane huid.

De schil van bananen is ook behulpzaam als je last hebt van acne. Als je huid geïrriteerd of ontstoken is door de acne, wrijf dan elke avond voor het slapengaan met een bananenschil over het aangedane deel en spoel de huid schoon met warm water.

Verzacht fijne lijntjes en wratten

De bananenschil is een van de beste huismiddeltjes tegen fijne lijntjes en rimpels. Consistentie is hier echter het sleutelwoord.

Wrijf elke avond voor het slapengaan met de binnenkant van een bananenschil over de lijntjes en rimpels heen en laat de huid vervolgens opdrogen zonder hem schoon te spoelen. Je huid zal daarna zacht en glad aanvoelen.

Als je ergens op je lichaam een wrat hebt die je graag zou willen verwijderen, dan kun je hiervoor gebruik maken van de schil van een groene of lichtgele banaan. De enzymen die de schil bevat, zullen die lelijke bobbel veilig en pijnloos doen laten verdwijnen.

Wrijf de wrat simpelweg zachtjes in met de binnenkant van een bananenschil. Herhaal de behandeling zo vaak als nodig is.

Wij raden aan: Natuurlijke middelen tegen wratten

Verbeter je gemoedstoestand

Blijdschap

Bananenschillen bevatten grote hoeveelheden tryptofaan. Dit aminozuur bevordert de aanmaak van serotonine, ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’. Serotonine reguleert je gemoedstoestand en als er te lage hoeveelheden van het hormoon in je lichaam aanwezig zijn, dan kan dit symptomen veroorzaken als depressie en geïrriteerdheid.

Wanneer je drie dagen achter elkaar twee bananenschillen per dag eet, kan het serotoninegehalte in je lichaam tot wel 16% stijgen.

Andere toepassings- en gebruiksmogelijkheden

Naast de manieren die we hierboven hebben besproken, bestaan er nog een paar andere manieren om bananenschillen te gebruiken en van de voordelen te profiteren:

 • Verzacht het ongemak van insectenbeten (zoals muggen- en mierenbeten).
 • Maak je tanden witter.
 • Verminder de zichtbaarheid van littekens.
 • Verwijder donkere vlekken van de huid.
 • Maak je botten sterker.
 • Help je lichaam meer calcium te absorberen.
 • Laat je schoenen glanzen.
 • Polijst zilver.
 • Maak betere compost.
 • Bemest planten.
 • Bestrijd plagen als bladluis.
 • Verminder uitslag.
 • Trek vlinders aan.
 • Verwijder splinters uit de huid.
 • Poets de bladeren van kamerplanten op.
 • Vang motten.