Bananenschil gebruiken voor verschillende interessante toepassingen

De schil van bananen kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt om ziektes te behandelen. De schil is bijvoorbeeld erg effectief tegen fijne lijntjes en rimpels.
Bananenschil gebruiken voor verschillende interessante toepassingen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Als we eens wisten welke eigenschappen er allemaal schuil gaan in de schillen van de vruchten en groenten die we eten, dan zouden we ze nooit weggooien!

Sommige schillen zijn eetbaar en andere moet je wel weggooien. In dit artikel bespreken we enkele manieren om bananenschil te gebruiken. Je zult in het vervolg wel twee keer nadenken voordat je deze schil in de prullenbak gooit.

Voedingswaarde van bananenschillen

De banaan is een van de populairste vruchten over de hele wereld. Je kunt de vrucht op honderden verschillende manieren bereiden en vooral kinderen zijn er dol op.

Wat je misschien echter niet weet, is dat de schil van bananen net zo voedzaam is als de vrucht zelf en een goede hoeveelheid ijzer, kalium, B-vitamines en vitamine C en K bevat.

En alsof dit niet al genoeg is, bevat de schil ook veel magnesium, vezels, antioxidanten en koper.

Natuurlijk moet je niet plots kilo’s bananenschillen eten. Raadpleeg altijd eerst je arts.

Hoe kun je bananenschil gebruiken?

Al die tijd loop je dus alle voordelen die de schil van de banaan te bieden heeft mis. Nu je echter weet welke eigenschappen de bananenschil allemaal heeft, zul je de schil waarschijnlijk nooit meer zo snel in de prullenbak gooien.

1. Behandel huidproblemen

Bananenstukjes
 • Als je last hebt van psoriasis, dan raden we aan om bananenschil te gebruiken om de droogheid en jeuk die vaak gepaard gaat met deze aandoening te verzachten. Wrijf met de binnenkant van de schil twee keer per dag over de aangedane huid.
 • De schil van bananen is ook behulpzaam als je last hebt van acne. Als je huid geïrriteerd of ontstoken is door de acne, wrijf dan elke avond voor het slapengaan met een bananenschil over het aangedane deel en spoel de huid schoon met warm water.

2. Verzacht fijne lijntjes en wratten

De bananenschil zou een van de beste huismiddeltjes tegen fijne lijntjes en rimpels zijn. Consistentie is hier echter het sleutelwoord.

Wrijf elke avond voor het slapengaan met de binnenkant van een bananenschil over de lijntjes en rimpels heen en laat de huid vervolgens opdrogen zonder ze schoon te spoelen. Je huid zal daarna misschien zacht en glad aanvoelen.

Als je ergens op je lichaam een wrat hebt die je graag zou willen verwijderen, dan kun je hiervoor gebruik maken van de schil van een groene of lichtgele banaan. De enzymen die de schil bevat, kunnen die lelijke bobbel in sommige gevallen veilig en pijnloos doen laten verdwijnen.

Wrijf de wrat simpelweg zachtjes in met de binnenkant van een bananenschil. Herhaal de behandeling zo vaak als nodig is.

3. Verbeter je gemoedstoestand

Blijdschap

Bananenschillen bevatten grote hoeveelheden tryptofaan. Dit aminozuur bevordert de aanmaak van serotonine, ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’.

Serotonine reguleert je gemoedstoestand. Als er te lage hoeveelheden van het hormoon in je lichaam aanwezig zijn, dan kan dit symptomen veroorzaken als depressie en geïrriteerdheid.

Wanneer je drie dagen achter elkaar twee bananenschillen per dag eet, kan het serotoninegehalte in je lichaam naar het schijnt tot wel 16% stijgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zhang, P., Whistler, R. L., BeMiller, J. N. and Hamaker, B. R. 2005. Banana starch:
  production, physicochemical properties, and digestibility – a review. Carbohydrate
  Polymers. 59: 443–458.
 • Sulaiman, S., Yusoff, N., Eldeen, I., Seow, E., Sajak, A., Supriatno, and Ooi, K. 2011.
  Correlation between total phenolic and mineral contents with antioxidant activity of eight
  Malaysian bananas (Musa sp.). Journal of Food Composition and Analysis. 24(1): 1-10.
 • González, R., Lobo, M., and González, M.2010. Antioxidant activity in banana peel
  extracts: Testing extraction conditions and related bioactive compounds. Food
  Chemistry. 119(3): 1030-1039.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.