Oefeningen om de spraak van kinderen te bevorderen
Hoewel zeer jonge kinderen niet weten hoe ze moeten praten, kunnen ze zich wel uitdrukken door middel van huilen en lichaamstaal. Het is echter van vitaal belang dat ze hun verbale vaardigheden ontwikkelen. Een manier om dit te doen is het uitvoeren van enkele oefeningen om de spraak van kinderen te bevorderen.
De waarde van taal
Het vermogen om te spreken stelt kinderen in staat om uit te drukken en te internaliseren wat ze denken en willen. In feite is gesproken taal zo belangrijk dat het wordt beschouwd als het primaire communicatiemiddel.
Taal is ook een fundamenteel middel voor socialisatie, waardoor kinderen zich kunnen aanpassen en beter kunnen integreren in hun omgeving. Door middel van spraak leert het kind culturele gewoontes van zijn familie en kan hij later relaties vormen.
Wat kun je dan doen om de spraak van kinderen te bevorderen? Sommige van de oefeningen zijn zeer eenvoudig. Je kunt ze zelfs in je eigen huis doen en met activiteiten die je misschien al in hun routine hebt opgenomen.
Hoe bevorder je de spraak van kinderen?
Ouders hebben een enorme invloed op het proces van de spraakontwikkeling van hun kinderen. Daarom is het belangrijk om alle woorden goed uit te spreken en zorgvuldig te verwoorden.
Het is een goed idee om een constante dialoog te blijven voeren om je kind aan te moedigen om te spreken. Het moet systematisch zijn en aangepast aan hun leeftijd, capaciteiten en interesses. Zelfs als je in de verleiding komt om verkleinwoorden of kinderlijke taal te gebruiken, vermijd dit dan zoveel mogelijk.
Probeer niet te anticiperen op wat ze gaan zeggen of hun zinnen af te maken. Formuleer open vragen zodat het kind zich kan uitdrukken en zijn boodschap kan uitbreiden. Laten we op basis van deze principiële richtlijnen een aantal oefeningen laten zien die je kunt gebruiken om de spraak van kinderen te bevorderen.
1. Ga met het kind wandelen
Wandelingen en andere uitstapjes zijn leuke ervaringen die je kind in staat stellen om nieuwe sensaties en vooral woordenschat op te doen. De emoties die ze voelen zullen hen ook motiveren om zich vrijer te uiten en hun gevoelens te delen.
Bespreek wat ze zien, inclusief de kleuren, geluiden, geuren en vormen. Maak gebruik van alles om hen heen om gesprekken te voeren met een logische en interessante flow.
2. Lees samen met het kind
Deze oefening zal hen helpen het vermogen te ontwikkelen om dingen en mensen te begrijpen. Je kunt beginnen met de vraag “Waar is de…” en je kind laten wijzen of aanraken van het voorwerp of de kleur die je hebt opgegeven. Geef ze wat tijd om je verzoek te verwerken. Als ze slagen, beloon ze dan voor hun inspanningen en doe de oefening opnieuw.
3. Knutselen
Dit is vergelijkbaar met de vorige activiteit, maar maakt gebruik van foto’s en figuren. Je kunt beginnen met het beschrijven van elke afbeelding of foto met behulp van bepaalde woorden en tekens. Ze leren de verschillende handelingen en contrasten tussen de beelden te begrijpen.
Zodra je elke afbeelding hebt uitgelegd, vraag je je kind om te identificeren wat de mensen erin doen. Vergeet niet dat de afbeeldingen eenvoudige en vertrouwde activiteiten voor het kind moeten weergeven, zoals eten, spelen, slapen of rennen.
Zie ook:
De slaapkamer van je kind inrichten
4. Leer ze hun naam te zeggen
Naast het belang van het kennen van hun naam, zal deze activiteit je kind helpen bij het ontwikkelen van het vermogen om andere mensen, objecten en activiteiten te benoemen. Begin met te zeggen: “Jij heet…” en herhaal het een paar keer, zodat ze direct kunnen reageren als je later dezelfde vraag opnieuw stelt.
Zorg ervoor dat je ze beloont als ze correct antwoorden en voeg hun tweede naam of achternaam toe, zodat ze het in fasen leren. Als ze niet correct antwoorden, herhaal het proces dan vanaf het begin.
Je kunt dezelfde oefening gebruiken met lichaamsdelen of andere bekende voorwerpen, zoals speelgoed en gebruiksvoorwerpen die vaak worden gebruikt (hun bordje, schoenen, dat soort dingen).
5. Dierengeluiden
Een andere activiteit waar kinderen dol op zijn, is het koppelen van dieren aan de geluiden die ze maken. Je kunt er apps of spelletjes voor vinden of je kunt het gewoon met je stem doen, waarbij je het miauwen van een kat of het loeien van een koe imiteert.
Een manier om deze oefening uit te voeren is om het geluid van een dier te imiteren en je kind te vragen wat het is. Of je kunt ze vragen wat voor geluid een eend of een hond maakt, en kijken of ze het juiste antwoord geven.
Conclusies
Je hebt waarschijnlijk al wel eens enkele van deze oefeningen gedaan om de spraak van je kind te bevorderen. De beste oefening van allemaal is om voortdurend met het kind te praten en hem zich vrij en zonder druk te laten uiten. Geniet altijd van het proces.
Vergeet niet dat je de eerste persoon bent die je kind leert spreken. Besteed tijd en energie om hen te helpen hun woordenschat te verrijken. Welke oefeningen hebben voor jouw kinderen het beste gewerkt?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Quintero, M. D. (2009). El lenguaje oral en el desarrollo infantil. Revista Innovación y experiencias educativas, 6(45), 11-15. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_14/MARIA%20DEL%20MAR_DIAZ_2.pdf
- Federación de enseñanza de CCOO de Andalucía. (2010). Estimulación del lenguaje oral en niños de 2 a 3 años. https://www.feandalucia.ccoo.es/docu/p5sd6726.pdf
- García, M. M. R. (1993). La influencia del habla de estilo materno en la adquisición del lenguaje: valor y límites de la hipótesis del input. Anuario de psicología/The UB Journal of psychology, 45-64. https://www.raco.cat/index.php/AnuarioPsicologia/article/download/61191/88756
- Diago Carazo, L. (2016). El desarrollo del lenguaje de 3 a 6 años. https://uvadoc.uva.es/bitstream/handle/10324/21376/TFG-L1466.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Lybolt, J., & Gottfred, C. (2003). Cómo fomentar el lenguaje en el nivel preescolar. Traducido y editado por: UNESCO (2006). Suiza. http://descargas.secolima.gob.mx/biblioteca/Breviarios/pdf/comofomenmtar.pdf