Obesitas beïnvloedt de ernst van de griep

Obesitas is een van de meest invloedrijke lichaamsaandoeningen op de gezondheidstoestand. Hieronder lees je hoe obesitas de griep en de ernst ervan beïnvloedt.
Obesitas beïnvloedt de ernst van de griep
Maria Marin Garcia

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Maria Marin Garcia.

Laatste update: 23 januari, 2023

Obesitas wordt beschouwd als een van de meestvoorkomende voedingsproblemen in de westerse wereld, en is een gezondheidsprioriteit. Er is zelfs aangetoond dat obesitas de ernst van de griep beïnvloedt.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er in de wereld meer dan 1 miljard mensen met overgewicht, waarvan er 300 miljoen zwaarlijvig zijn. Het verband tussen griep en obesitas wordt hieronder besproken.

Is obesitas een risicofactor?

Hoofdzakelijk wordt obesitas gedefinieerd als een te grote hoeveelheid lichaamsvet of vetweefsel. Talrijke studies hebben aangetoond dat de kans op een groot aantal ziekten toeneemt bij een aanzienlijke toename van het gewicht. Een voorbeeld is het risico te lijden aan ziektebeelden als de volgende.

 • Hart- en vaatziekten: een gewichtsverlies van 20% bij zwaarlijvige mensen zou het risico op hart- en vaatziekten met 40% kunnen verminderen.
 • Arteriële hypertensie: deze factor verhoogt dan weer het risico om aan hart- en vaatziekten te lijden.
 • Diabetes: verhoogt het risico op hyperinsulinemie en glucose-intolerantie en vermindert de insulineresistentie.
 • Darmkanker: ongeveer 50% van de gevallen van darmkanker is gerelateerd aan milieu- en leefstijlfactoren, waaronder obesitas.
 • Artrose: als gevolg van het gewicht dat zich ophoopt in botten en gewrichten.
 • Baarmoeder- en borstkanker, vooral na de menopauze.
 • Biliaire pathologieën: in de meeste gevallen komt dit door een verhoogde hoeveelheid cholesterol in de gal omdat het lichaam dit probeert te elimineren.
 • Verhoogde sterfte: obesitas leidt tot een verminderde levensverwachting en meer complicaties bij het proces van veel ziekten.

Misschien vind je dit artikel ook wel leuk om te lezen:
Wortelsiroop voor de griep: voordelen en bereiding

Obesitas beïnvloedt de ernst van de griep, maar hoe?

Zoals we al zagen, beïnvloedt obesitas het risico om aan ziekten te lijden en kan het die zelfs veroorzaken. Onlangs heeft een onderzoek bij muizen aanwijzingen gegeven over de invloed van obesitas op de ernst van de griep, veroorzaakt door het griepvirus.

De American Society for Microbiology publiceerde een artikel (Engelse link) waarin de belangrijkste oorzaak van het verband tussen obesitas en griep wordt uitgelegd: zwaarlijvige mensen hebben geen goede immuunreacties of afweer tegen virussen. Dit wordt samengevat door het gemak waarmee het virus het organisme kan binnendringen en zich snel kan vermenigvuldigen.

Om dit te bewijzen vergeleken de onderzoekers een steekproef van geïnfecteerde fitte muizen met een normaal gewicht en een andere van zwaarlijvige muizen met het griepvirus. Men zag dat er een grotere virulentie, of vermogen om ziekte te produceren, is bij zwaarlijvige muizen.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Uienbehandeling voor hoest, allergieën of griep

Maar op welke manier beïnvloedt obesitas de griep?

Kind met obesitas
Obesitas bij kinderen is een stille epidemie met ernstige gevolgen voor de gezondheid.

In het algemeen maken we allemaal een immuun- of afweerreactie op elke infectie. Eigenlijk kunnen velen van ons in contact komen met de veroorzaker van veel ziekten en niet besmet raken omdat ons afweersysteem het gemakkelijk elimineert.

In het geval van mensen met overgewicht of obesitas werkt het afweersysteem niet op dezelfde manier; het moet zich extra inspannen om ziektes het hoofd te bieden. Het virus dringt sneller het lichaam binnen en, door fouten te maken in de bescherming tegen infecties, kan zich gemakkelijker een ziekte vormen.

Bovendien lijken studies erop te wijzen dat door meer vet in het lichaam, de vetzuren die onze cellen bedekken, virussen gemakkelijker binnenlaten .

Daarom zal, bij de griep, de situatie verergeren als die ons infecteert en we er niet adequaat mee omgaan. Dat wil zeggen dat de ernst van de griep bij dit type persoon complexer en duidelijker zal zijn.

Obesitas beïnvloedt de ernst van de griep

Het lijden aan een ziekte van de luchtwegen, gevoegd bij een verandering van ons natuurlijk beschermingssysteem of immuunsysteem, verhoogt het risico op complicaties.

In het geval van de griep is bewezen (Engelse link) dat het hebben van overtollig lichaamsvet wordt beschouwd als een zeer invloedrijke risicofactor bij de overdracht en evolutie van het griepvirus, beter bekend als de gewone griep.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • OPS/OMS | Cuáles son las 10 principales amenazas a la salud en 2019 [Internet]. [cited 2020 May 13]. Available from: https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=14916:ten-threats-to-global-health-in-2019&Itemid=135&lang=es
 • Autónoma U. Obesidad como factor de riesgo en enfermedades respiratorias – Centro de Comunicación de las Ciencias [Internet]. [cited 2020 May 13]. Available from: https://ciencias.uautonoma.cl/noticias/obesidad-como-factor-de-riesgo-en-enfermedades-respiratorias/
 • Honce R, Karlsson EA, Wohlgemuth N, Estrada LD, Meliopoulos VA, Yao J, et al. Obesity-related microenvironment promotes emergence of virulent influenza virus strains. MBio. 2020 Mar 1;11(2).
 • Honce R, Karlsson EA, Wohlgemuth N, Estrada LD, Meliopoulos VA, Yao J, et al. Obesity-related microenvironment promotes emergence of virulent influenza virus strains. MBio. 2020 Mar 1;11(2).
 • Martín V, Castilla J, Godoy P, Delgado-Rodríguez M, Soldevila N, Fernández-Villa T, et al. Índice de masa corporal elevado como factor de riesgo de hospitalización por gripe: estudio de casos y controles. Arch Bronconeumol. 2016 Jun 1;52(6):299–307.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.