Nieuwjaarstradities van over de hele wereld

Nieuwjaarstradities zijn meestal overal ter wereld erg interessant. Ze hebben allemaal unieke eigenschappen en een onvergetelijk tintje. Leer in dit artikel enkele interessante tradities!
Nieuwjaarstradities van over de hele wereld

Geschreven door Ana Núñez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Nieuwjaarstradities van over de hele wereld herinneren ons eraan dat elk begin heilig en eeuwig is. Onze voorouders hebben het zelfs al sinds de oudheid gevierd. Het nieuwe jaar heeft altijd een belofte van voorspoed met zich meegebracht.

Elk land viert het anders, zoals het bij de gebruiken in elke regio hoort. We geven je hier een samenvatting van een aantal opvallende nieuwjaarstradities. Heb je ooit aan een van deze nieuwjaarstradities deelgenomen? Lees er hier meer over.

Nieuwjaarstadities van over de hele wereld

Spanje: eet de 12 geluksdruiven

Het nieuwe jaar wordt in Spanje gevierd als een familie met een goed diner, drankjes en het belangrijkste ritueel van de avond: het eten van twaalf druiven voor geluk.

Sommige mensen beginnen ze te eten op het ritme van het klokkenspel van de Puerta del Sol-klok in Madrid, waar veel mensen op televisie naar kijken. Anderen gaan naar het plein en een aantal blijven thuis bij familie.

Er wordt aangenomen dat de oorsprong van dit gebruik verband houdt met de productie van wijn in het gebied en een overproductie van het fruit. Het ontstaan van deze traditie naar alle Spaanse huizen beïnvloedde, vond plaats aan het begin van de 20e eeuw.

Griekenland: speel op oudejaarsavond en hang een ui op

Verse basilicum planten

Oudejaarsavond in Griekenland gaat met verschillende rituelen gepaard. Mensen spelen spellen, waaronder spellen met kaarten of dobbelstenen, omdat ze geloven dat als ze winnen dit een goed jaar voor hen zal betekenen.

Een andere gewoonte is om brood met basilicum te serveren. Men doet hier bij het bakken een munt in, en wie deze vindt, zal geluk hebben. Een van de meest wijdverbreide en traditionele gebruiken is dat ze een ui aan de voordeur hangen om welvaart in het nieuwe jaar aan te trekken.

Japan: bereid speciale gerechten in de traditionele washoku

De Japanners luiden het nieuwe jaar in door verschillende sierlijke delicatessen te bereiden om de goden van het komende jaar te verwelkomen. Bij de bereiding van ritueel voedsel, of washoku, gebruiken ze natuurlijke en lokale ingrediënten, zoals rijst, vis, groenten en eetbare wilde planten, die ze op speciaal servies serveren.

Finland: hoefijzers gieten

Een paar minuten na 1 januari pakken de Finnen hoefijzers en die zetten ze in een pan op het vuur. Zodra het tinnen hoefijzer gesmolten is, gieten ze de vloeistof voorzichtig in een emmer koud water. Afhankelijk van de vorm die het aanneemt als het afkoelt, voorspelt het je geluk voor het nieuwe jaar.

Denemarken: breek borden en spring op een stoel

Als het op nieuwjaarstradities aankomt, dan lopen de Denen voorop. Het ritueel in Denemarken bestaat uit het om middernacht gooien van borden tegen de deuren van de huizen van vrienden en familie.

Indien mogelijk gooien ze het complete servies weg, aangezien het aantal fragmenten evenredig is aan het geluk dat ze mee willen nemen. Daarvoor springen ze om precies twaalf uur op een stoel om hun eigen geluk te garanderen.

Rusland: ‘Grootvadertje Vorst’ deelt geschenken uit

In de nacht van 31 december bezoekt grootvadertje Vorst, Ded Moroz, huizen met zijn kleindochter Snegurochka, de Sneeuwmaagd. Vanuit een oude en kleine stad in het noordwesten van Rusland reist hij door het land. Om op hem te wachten, bereiden de Russen zich voor met verschillende activiteiten.

Ook is de verscheidenheid aan voedsel belangrijk omdat het overvloed vertegenwoordigt. Er is een overtuiging dat ze het volgende jaar zullen doorgeven wat ze hebben ontvangen.

Colombia: draag een koffer om reizen te garanderen

In Colombia gaan ze op pad voor een koffer om toekomstige reizen in het nieuwe jaar te plannen. Het moet gepakt zijn alsof de echte reis plaatsvindt. Op een aantal plaatsen buiten, terwijl ze de jaarwisseling vieren, verbranden ze om middernacht een pop die het oude jaar vertegenwoordigt.

Ze hebben ook wat gebruiken die uit Europa komen. Ze kunnen bijvoorbeeld twaalf druiven eten zoals in Spanje en ze kunnen van veel linzen genieten zoals ze dat in Italië doen.

Christmaseiland: de eerste die het nieuwe jaar inluidt

Ten noordwesten van Australië, in de Stille Oceaan, ligt een archipel van ongeveer 5.000 inwoners. Daar, op dat reservoir van dierlijk leven op het koraaleiland, zal het nieuwe jaar eerder aankomen dan waar ook ter wereld. Hoe vieren ze het? Met vuurwerk, feesten en bijeenkomsten in de dorpen.

Argentinië: verbrand het oude jaar

Vuurwerk boven een plein

Zoals in veel Latijns-Amerikaanse steden, is het verbranden van het oude jaar in Argentinië een zuiverend ritueel waaraan de hele gemeenschap deelneemt. Het is een heel symbolisch gebeuren.

Kaapstad, de hoofdstad van Zuid-Afrika, viert het tweede nieuwjaar

Mensen uit Kaapstad vieren 2 januari, Tweede Nuwe Jaar, en noemen het het ‘tweede nieuwjaar’. Die dag herinneren ze zich het feest dat hun slavengrootouders mochten vieren, toen de festiviteiten van hun meesters voorbij waren.

In Johannesburg, de grootste stad van Zuid-Afrika, begint iedereen met een schone lei. Ze gooien namelijk oude meubels en voorwerpen op straat om alles te zuiveren en welvaart aan te trekken.

India: zoveel nieuwjaarstradities als er culturen zijn

We hebben al gezien dat het einde van het jaar niet alleen is waar de kalender eindigt, maar het is cultureel, religieus en geografisch. In India zijn er bijvoorbeeld verschillende nieuwjaarstradities. De eerste dag van de Bengaalse maankalender valt in Bengalen op 15 april.

In de tweede week van april vindt daarnaast het Malabari-nieuwjaar, bekend als vishu, plaats in Kerala. Ze consumeren de traditionele sadya, geserveerd op een bananenblad. Ze versieren bovendien olifanten en ze geven de tempels een geur met wierook.

De meest voorkomende is echter het nieuwe jaar Diwali in november. Op deze dag vieren ze de overwinning van het licht op de duisternis, met kaarsen en lantaarns die het fascinerende hindoegebied bedekken.

De winterzonnewende markeert het verschil in nieuwjaarstradities

Op het noordelijk halfrond begint de winterzonnewende op 21 december. De feestdagen met kerst en oud en nieuw worden door deze gebeurtenis gekenmerkt die in verschillende culturen een tijd van vernieuwing en wedergeboorte vertegenwoordigt. Landen en regio’s in dit deel van de wereld eindigen op vergelijkbare manieren met onder andere:

  • Vuurwerk
  • Het versieren van bomen
  • Kleurrijke straten
  • Geschenken geven

Andere regio’s en culturen worden door meer de lente-equinox beïnvloed, 20-21 maart en daarnaast door de herfst-equinox, 21-22 september.  Aan het einde van het jaar worden alle festiviteiten, hoe divers ze ook zijn, door seizoenen gekenmerkt die elkaar afwisselen en contrasteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.