Nieuwe manieren om appelazijn te gebruiken

We moeten het met mate consumeren, omdat een overmaat van azijn in de voeding kan leiden tot laesies in het maagslijmvlies en schade kan veroorzaken aan het glazuur op de tanden.
Nieuwe manieren om appelazijn te gebruiken

Laatste update: 25 februari, 2019

Veel wetenschappelijke studies hebben de diverse toepassingen van appelazijn onderzocht, van het verliezen van gewicht, het verlichten van keelpijn, tot het in balans houden van bloedsuiker en bloedlipiden. Lees verder om te leren hoe ook jij appelazijn kunt gebruiken om je gezondheid te verbeteren.

Nieuwe manieren om appelazijn te gebruiken

Het in balans houden van bloedsuiker- en insulineniveaus

bloed testen bij diabeet

Dit is heel goed nieuws voor diabetici. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes Care, kan appelazijn de bloedsuikerspiegel na het eten verlagen.

Daarnaast is er een studie uitgevoerd aan het einde van 2007 die suggereerde dat het drinken van een glas water met azijn voor het slapengaan helpt een stabiele bloedsuikerspiegel op peil te houden gedurende de nacht.

In een andere studie waarvan de resultaten werden gepubliceerd in Diabetes Care dronk een groep insuline-resistente mensen een mengsel van water en azijn direct voor de maaltijd.

Waargenomen werd dat de mensen die appelazijn voor het eten hadden ingenomen betere insulineniveaus en beter insulinegevoeligheid hadden dan de controlegroep.

Met andere woorden: het drinken van een mengsel van water en appelazijn voor de maaltijd en voor het slapengaan kan mensen helpen die diabetes type 2 hebben of die lijden aan insulineresistentie (pre-diabetes) bij het verbeteren van hun bloedsuiker- en insulinewaarden.

Appelazijn kan cholesterol helpen verlagen

Het British Journal of Nutrition publiceerde een studie die beweert dat het vetgehalte van het bloed aanzienlijk werd verlaagd gedurende een periode van 20 dagen bij de testratten die azijnzuur (stof die in azijn zit) kregen. Het is daarom goed mogelijk dat appelazijn ook een positief effect heeft op cholesterol en triglyceriden bij de mens.

Azijn drinken om gewicht te verliezen

vrouw is afgevallen

Resultaten van een studie gepubliceerd in een gerespecteerd Europees wetenschappelijke tijdschrift gaven aan dat het eten van een stukje brood gedoopt in azijn voor het eten helpt bij het verhogen van het gevoel van verzadiging. Dit zal je dan helpen om minder te eten.

Zo kan worden gezegd dat het eten van brood met azijn helpt bij het afvallen. Het is mogelijk dat brood met azijn niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Men kan in plaats daarvan ook voor elke maaltijd een glas water drinken met azijn. Hierdoor ga je minder eten en krijg je minder calorieën binnen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Met appelazijn gewicht verliezen op een gezonde manier

Het verlichten van een zere keel

Gorgelen met een oplossing van water en appelazijn helpt bij het verlichten van de pijn van een zere keel, vanwege de antiseptische en pijnstillende eigenschappen.

  • Na het gorgelen moet je je tanden grondig poetsen (ten minste 30 minuten na het gorgelen). Het zuur in het azijn kan het tandglazuur namelijk beschadigen.
  • Idealiter zou je je mond na de azijn met water (of mondwater) moeten spoelen om het zuur te neutraliseren. Als je eenmaal hebt gespoeld, wacht dan 30 minuten tot een uur om je tanden te poetsen.

Tot slot: het drie keer per dag drinken van een theelepel azijn verdund in een half glas water kan veel positieve voordelen hebben voor je gezondheid. Wees echter voorzichtig, omdat azijn letsel kan veroorzaken aan de maagwand en schade kan aanbrengen aan het tandglazuur.

Vergeet niet dat je ook altijd met een arts moet overleggen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • White, A. M., & Johnston, C. S. (2007). Vinegar ingestion at bedtime moderates waking glucose concentrations in adults with well-controlled type 2 diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc07-1062
  • Johnston, C. S., Steplewska, I., Long, C. A., Harris, L. N., & Ryals, R. H. (2010). Examination of the antiglycemic properties of vinegar in healthy adults. Annals of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1159/000272133
  • Johnston, C. S., Kim, C. M., & Buller, A. J. (2004). Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects with Insulin Resistance or Type 2 Diabetes [10]. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.281
  • Fushimi, T., Suruga, K., Oshima, Y., Fukiharu, M., Tsukamoto, Y., & Goda, T. (2006). Dietary acetic acid reduces serum cholesterol and triacylglycerols in rats feda cholesterol-rich diet. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1079/BJN20061740
  • Johnston, C. S., & Buller, A. J. (2005). Vinegar and peanut products as complementary foods to reduce postprandial glycemia. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2005.07.012
  • KONDO, T., KISHI, M., FUSHIMI, T., UGAJIN, S., & KAGA, T. (2009). Vinegar Intake Reduces Body Weight, Body Fat Mass, and Serum Triglyceride Levels in Obese Japanese Subjects. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. https://doi.org/10.1271/bbb.90231

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.