Nieuwe manieren om appelazijn te gebruiken

· 19 januari 2016
We moeten het met mate consumeren, omdat een overmaat van azijn in de voeding kan leiden tot laesies in het maagslijmvlies en schade kan veroorzaken aan het glazuur op de tanden.

Veel wetenschappelijke studies hebben de diverse toepassingen appelazijn onderzocht, van het verliezen van gewicht, het verlichten van keelpijn, tot het in balans houden van bloedsuiker en bloedlipiden. Lees verder om te leren hoe ook jij appelazijn kunt gebruiken om je gezondheid te verbeteren.

Het in balans houden van bloedsuiker- en insulineniveaus

Dit is heel goed nieuws voor diabetici. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes Care, kan appelazijn de bloedsuikerspiegel na het eten verlagen. Daarnaast is er een studie uitgevoerd aan het einde van 2007 die suggereerde dat het drinken van een glas water met azijn voor het slapengaan helpt een stabiele bloedsuikerspiegel op peil te houden gedurende de nacht.

In een andere studie waarvan de resultaten werden gepubliceerd in Diabetes Care dronk een groep insuline-resistente mensen een mengsel van water en azijn direct voor de maaltijd. Waargenomen werd dat de mensen die appelazijn voor het eten hadden ingenomen betere insulineniveaus en beter insulinegevoeligheid hadden dan de controlegroep.

Met andere woorden: het drinken van een mengsel van water en appelazijn voor de maaltijd en voor het slapengaan kan mensen helpen die diabetes type 2 hebben of die lijden aan insulineresistentie (pre-diabetes) bij het verbeteren van hun bloedsuiker- en insulinewaarden.

Appelazijn kan cholesterol helpen verlagen

Het British Journal of Nutrition publiceerde een studie die beweert dat het vetgehalte van het bloed aanzienlijk werd verlaagd gedurende een periode van 20 dagen bij de testratten die azijnzuur (stof die in azijn zit) kregen. Het is daarom goed mogelijk dat appelazijn ook een positief effect heeft op cholesterol en triglyceriden bij de mens.

Azijn drinken om gewicht te verliezen

Resultaten van een studie gepubliceerd in een gerespecteerd Europees wetenschappelijke tijdschrift gaven aan dat het eten van een stukje brood gedoopt in azijn voor het eten helpt bij het verhogen van het gevoel van verzadiging en je daarom helpt om minder te eten. Zo kan worden gezegd dat het eten van brood met azijn helpt bij het afvallen. Het is mogelijk dat brood met azijn niet bij iedereen in de smaak zal vallen, dus kan men in plaats daarvan ook voor elke maaltijd een glas water drinken met azijn om minder te eten en minder calorieën binnen te krijgen.

Het verlichten van een zere keel

Gorgelen met een oplossing van water en appelazijn helpt bij het verlichten van de pijn van een zere keel, vanwege de antiseptische en pijnstillende eigenschappen. Na het gorgelen moet je je tanden grondig poetsen (ten minste 30 minuten na het gorgelen), omdat het zuur in het azijn het tandglazuur kan beschadigen. Idealiter zou je je mond na de azijn met water (of mondwater) moeten spoelen om het zuur te neutraliseren. Als je eenmaal hebt gespoeld, wacht dan 30 minuten tot een uur om je tanden te poetsen.

Tot slot: het drie keer per dag drinken van een theelepel appelazijn verdund in een half glas water kan veel positieve voordelen hebben voor je gezondheid. Maar wees voorzichtig, omdat azijn letsel kan veroorzaken aan de maagwand en schade kan aanbrengen aan het tandglazuur. Vergeet niet dat je ook altijd met een arts moet overleggen.