Nicotinekauwgom: wat het is en hoe gebruik je het?

In dit artikel lees je meer over nicotinekauwgom en hoe je het kunt gebruiken om te stoppen met roken.
Nicotinekauwgom: wat het is en hoe gebruik je het?

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Nicotinekauwgom is een soort van vervangende therapie die is ontworpen om je te helpen pijnloos en effectief te stoppen met roken. Er zijn verschillende varianten kauwgom met uiteenlopende nicotineconcentraties, van 2 tot 4 mg.

Artsen schrijven het gebruik van nicotinekauwgom voor op het moment dat iemand een intens verlangen voelt om te roken, maar wil stoppen. Hoewel nicotinekauwgom je kan helpen stoppen met roken, is het belangrijk op te merken dat je niet hetzelfde voelt als wanneer je rookt.

Wanneer je nicotinekauwgom gebruikt, moet je dit ongeveer 5 tot 10 keer voorzichtig en langzaam kauwen. Nicotine komt langzaam vrij gedurende de eerste 30 minuten, afhankelijk van de kauwintensiteit.

De nicotine van kauwgom dringt langzamer door in het slijmvlies dan de nicotine uit sigaretten. Daarom is de hoeveelheid nicotine in je bloed nooit zo hoog als wanneer je een sigaret rookt.

Nicotinevervangende therapie

Nicotinevervangende therapie om te stoppen met roken

Nicotine is de belangrijkste stof in tabak en het veroorzaakt een lichamelijke verslaving aan tabak. Dit soort afhankelijkheid kan leiden tot onaangename ontwenningsverschijnselen wanneer iemand probeert te stoppen.

Nicotinevervangende therapie levert nicotine in de vorm van kauwgom, sprays, inhalatoren en nicotinetabletten. Al deze alternatieven missen de schadelijke additieven van sigaretten.

Vervangende therapie kan ook helpen om sommige van de fysieke ontwenningsverschijnselen te verlichten, zodat de gestopte roker zich kan concentreren op de psychologische aspecten van het stoppen met zijn gewoonte.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van nicotinekauwgom, samen met andere therapieën om te roken, de kansen om met succes te stoppen bijna kan verdubbelen.

Hoe werkt nicotinekauwgom?

Om dit soort medicatie te consumeren, moet je het voorzichtig en langzaam kauwen, 5 tot 10 keer, totdat je de bittere en irriterende karakteristieke smaak van nicotine opmerkt. Veel mensen beschrijven het als een lichte tinteling in je mond.

Stop dan met kauwen en plaats het stukje kauwgom dan tussen je tandvlees en de binnenkant van je wang. Dit maakt het gemakkelijker om de nicotine langzaam door het slijmvlies te laten absorberen. Zodra de smaak verdwijnt, kauw je de kauwgom opnieuw en verplaats je deze naar de andere kant van je mond.

Het effect van de kauwgom houdt ongeveer 30 minuten aan. Het kan dus nodig zijn om deze handeling meerdere keren te herhalen gedurende de eerste dagen dagen nadat je gestopt bent met roken.

Het is niet aan te raden om binnen een uur nadat je een stukje nicotinekauwgom hebt gehad nog een stukje kauwgom te nemen. Dit is noodzakelijk om de kans op bijwerkingen te verkleinen. Ja, het is kauwgom…maar het kan leiden tot ongemakkelijke gevoelens door de werkzame stof als je er teveel van gebruikt.

Artsen raden ook niet aan om meer dan 24 stuks tabletten van 2 mg of meer dan 15 stuks tabletten van 4 mg per dag te gebruiken. Als je deze hoeveelheden overschrijdt, neemt ook je risico op een te hoge dosis toe.

Artsen raden aan om deze kauwgom maximaal 3 keer per dag te nemen, of tussen 3 en 8 tabletten per dag. Dit is gebaseerd op het feit dat 1 sigaret 1 mg nicotine bevat.

Verdere instructies

Verdere instructies

Kauw niet fanatiek op deze kauwgom en slik je speeksel niet door na het kauwen op nicotinekauwgom. Dit kan leiden tot klachten zoals:

  • ongemak in je mond en keel
  • maagpijn
  • spijsverteringsproblemen

De nicotine zal bovendien niet meer opgenomen worden in de bloedbaan wanneer het wordt ingeslikt. Dat komt omdat het niet wordt geabsorbeerd door het slijmvlies in de slokdarm. Ook zal de nicotine inactief worden zodra het de maag bereikt door de aanwezige pH.

Het advies is om niet te eten gedurende ten minste 15 minuten vóór of na het kauwen. Dit geldt ook voor het drinken van koffie, koolzuurhoudende dranken of vruchtensappen. De reden hiervoor is omdat deze producten de absorptie van nicotine kunnen verminderen. Water is echter wel toegestaan.

Aandachtspunten bij het gebruik van nicotinekauwgom

Naast de instructies de we hierboven al gaven, willen we je een aantal aandachtspunten meegeven om rekening mee te houden als het gaat om het consumeren van nicotinekauwgom:

  • Allereerst raden we je aan de kauwgom te gebruiken op de momenten waarvan je weet dat je zin hebt of krijgt om te roken. Op die manier maak je het makkelijker voor jezelf om niet te roken.
  • Houd daarnaast altijd je kauwgom bij je. Op die manier kun je direct een stukje pakken als je je in een situatie bevindt waarin je de drang voelt om te roken. Onthoud hierbij dat alleen al het pakken van een sigaret je kansen om hem op te roken aanzienlijk vergroot.
  • Ten slotte, als je na het gebruik van de nicotinekauwgom een van de volgende symptomen waarneemt, overleg dan met je arts of apotheker:

Conclusie

Stoppen met roken met nicotinekauwgom

Stoppen met roken is mogelijk…en het is altijd een zeer gezonde beslissing voor jou, je dierbaren en de planeet. Wees gewoon duidelijk over je doel en help jezelf door een goede nicotinevervangende therapie te gebruiken zoals nicotinekauwgom. Het zal je helpen om het vol te houden en gedisciplineerd te blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martín, F., & Corral, L. P. (2013). Tratamiento farmacológico del tabaquismo. Trastornos Adictivos. https://doi.org/10.1016/s1575-0973(04)70151-8
  • JR, H., JL, P., PW, C., Callahan, R., & Kenny, M. (2004). El mal uso y la dependencia de over-the-counter chicle de nicotina en una muestra de voluntarios. Nicotine & Tobacco Research : Official Journal of the Society for Research on Nicotine and Tobacco. https://doi.org/10.1080/14622200310001656894
  • Oncken, C., Dornelas, E., Greene, J., Sankey, H., Glasmann, A., Feinn, R., & HR, K. (2008). El chicle de nicotina para los fumadores embarazadas: un ensayo controlado aleatorizado. Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/AOG.0b013e318187e1ec

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.