Natuurlijke remedies voor PCOS

· 8 november 2015
De gezondheid van de eierstokken is nauw verbonden met dat van andere organen. Opstopping van de darmen kan bijvoorbeeld direct de gezondheid van onze voorplantingsorganen in gevaar brengen. We moeten ook onze leverfunctie verbeteren, aangezien dit direct gerelateerd is tot het endocriene systeem.

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) veroorzaakt onregelmatige menstruaties, moeilijkheden met gewichtsverlies, overmatige lichaamsbeharing, acne, haaruitval, vruchtbaarheidsproblemen etc.

In dit artikel leggen we je alles uit dat je moet weten om dit gezondheidsprobleem op een natuurlijke manier te behandelen. We geven je ook de effectiefste voedingsremedies mee.

Balanceer de lever

De lever is het orgaan dat afvalstoffen uit je bloed reinigt. Zijn functie is nauw verbonden met die van de andere organen en meest specifiek met het endocriene stelsel. Om de lever op een volledige natuurlijke manier te reinigen, kan je de leverfunctie stimuleren met geneeskrachtige planten zoals mariadistel en boldo. Het is ook essentieel om ongezonde vetten en voedingssupplementen uit ons dieet te mijden.

Buik

Verbeter de darmfunctie

Als je kijkt hoe dicht de darmen bij de eierstokken liggen, kan je begrijpen dat een verstopping in de darmen op een directe manier de werking en de gezondheid van dit orgaan kan beïnvloeden. Je darmen gezond houden is van vitaal belang om menig ander gezondheidsprobleem te kunnen voorkomen.

Als je naast PCOS ook nog lijdt aan prikkelbaredarmsyndroom, constipatie, parasieten of een andere intestinale aandoening, is het belangrijk deze aandoeningen zo snel mogelijk op een natuurlijke manier te behandelen om te voorkomen dat ze ook de eierstokken zullen aantasten.

Om de darmfunctie te verbeteren, moet je een dieet volgen dat rijk is aan fruit, groenten, volkoren granen en gedroogd fruit. Indien je last hebt van constipatie, voeg dan enkele natuurlijke laxeermiddelen, zoals vlaszaad of pruimen, toe aan je dieet.

Zaden

Pas op voor gluten

Glutenallergie of coeliakie is makkelijk te detecteren, aangezien het lichaam onmiddellijk reageert na het eten van voedsel dat gluten bevat. Desalniettemin zijn er verschillende niveaus van tolerantie. Een klein probleem in de balans zou na verloop van tijd al kunnen leiden tot PCOS.

Als je een geschiedenis van glutenintolerantie of -allergie hebt of wanneer je last hebt van je spijsverteringsstelsel, houd dan deze uitleg in gedachten.

Vitex

De meest effectieve plant tegen deze ziekte is vitex (vitex agnus castus); een remedie die traditioneel gebruikt wordt om de hoeveelheden hormonen te regelen, om onregelmatige mensturaties tegen te gaan en om de ovulatie bij vrouwen te herstellen nadat ze lang geen menstruaties gehad hebben. Het is vooral effectief wanneer de PCOS gepaard gaat met lage progesteron- en prolactineniveaus.

Neem elke dag 200 mg vitex gedurende minstens 3 tot 4 maanden om resultaat te krijgen.

Vitex

Maca

Maca is een wortel uit de Andes, die zeer voordelig is voor de gezondheid van vrouwen. Meer specifiek werkt de wortel als regulator voor eender welke hormonen. Het is bovendien ook erg goed tegen de symptomen van de menopauze.

De wortel kan je kopen in tablet- of poedervorm. Poeders zijn in het begin beter, omdat ze makkelijker te doseren zijn en omdat wordt aangeraden met een zeer kleine hoeveelheid te beginnen om dan geleidelijk op te bouwen. De reden is dat het enorm veel energie geeft en nervositeit zou kunnen veroorzaken.

  • Voor een directe behandeling neem je 6 tot 9 gram per dag gedurende een maand.
  • De onderhoudsdosis is 3 gram per dag (ongeveer een theelepel).

Vlaszaadolie

Koud geperste vlaszaadolie is rijk aan omega 3 en omega 6, twee voedingsstoffen die op een natuurlijke manier de hormoonniveaus regelen en de ovulatie bevorderen.

Neem twee eetlepels vlaszaadolie per dag. Als de visachtige smaak je niet aanstaat, kan je het ook mengen door je maaltijd. Dan krijg je nog steeds alle voordelen zonder de nare smaak.

We hopen dat je genoten hebt van dit artikel over het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS).

Foto’s met dank aan digiyesica, Filip Bunkens en M. Martin Vicente