Remedies voor polycysteus-ovariumsyndroom

De gezondheid van de eierstokken is nauw verbonden met dat van andere organen. Opstopping van de darmen kan bijvoorbeeld direct de gezondheid van onze voorplantingsorganen in gevaar brengen. We moeten ook onze leverfunctie verbeteren, aangezien dit direct gerelateerd is tot het endocriene systeem.
Remedies voor polycysteus-ovariumsyndroom

Laatste update: 26 november, 2018

Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is een verzameling afwijkingen waarbij cystes in de eierstokken kunnen ontwikkelen.

Het veroorzaakt onder andere:

 • onregelmatige menstruaties
 • moeilijkheden met gewichtsverlies
 • overmatige lichaamsbeharing
 • acne
 • haaruitval
 • vruchtbaarheidsproblemen enz.

Veranderingen in de stofwisseling zou een rol spelen.

In dit artikel leggen we je daarom uit wat je moet weten om polycysteus-ovariumsyndroom op een natuurlijke manier te bestrijden. We geven je ook de effectiefste voedingsremedies mee.

Houd de lever in balans

De lever is het orgaan dat afvalstoffen uit je bloed reinigt. Zijn functie is nauw verbonden met die van de andere organen en meest specifiek met het endocriene stelsel.

Om de lever op een volledige natuurlijke manier te reinigen, kun je de leverfunctie daarom stimuleren met geneeskrachtige planten zoals mariadistel en boldo. Het is ook essentieel om ongezonde vetten uit ons dieet te mijden.

Een van de natuurlijke remedies voor polycysteus-ovariumsyndroom is het in balans houden van de lever

Verbetert de darmfunctie

Er zou een verband staan tussen de darmbacteriën en de hormonen in de eierstokken. Een verstopping in de darmen zou zo dus op een indirecte manier de werking en de gezondheid van dit orgaan kunnen beïnvloeden.

Je darmen gezond houden is daarom van vitaal belang om polycysteus-ovariumsyndroom en menig ander gezondheidsprobleem te helpen voorkomen.

Als je naast Polycysteus-ovariumsyndroom ook nog lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom, constipatie, parasieten of een andere intestinale aandoening, is het belangrijk deze aandoeningen zo snel mogelijk op een natuurlijke manier te behandelen. Zo help je namelijk voorkomen dat ze ook de eierstokken zullen aantasten.

Om de darmfunctie te verbeteren, moet je daarom een dieet volgen dat rijk is aan fruit, groenten, volkoren granen en gedroogd fruit. Indien je last hebt van constipatie, voeg dan ook enkele natuurlijke laxeermiddelen, zoals vlaszaad of pruimen, toe aan je dieet.

Een van de natuurlijke remedies voor polycysteus-ovariumsyndroom is het gebruik van zaden zoals vlaszaad

Pas op voor gluten

Glutenallergie of coeliakie is makkelijk te detecteren, aangezien het lichaam onmiddellijk reageert na het eten van voedsel dat gluten bevat. Desalniettemin zijn er verschillende niveaus van tolerantie. Een klein probleem in de balans zou na verloop van tijd al kunnen leiden tot PCOS.

Als je een geschiedenis van glutenintolerantie of -allergie hebt of wanneer je last hebt van je spijsverteringsstelsel, houd dan deze uitleg in gedachten.

Vitex

De meest effectieve plant tegen dit syndroom zou de vitex plant (vitex agnus castus) zijn. Dit is een remedie die namelijk traditioneel gebruikt wordt om:

 • De hoeveelheden hormonen te regelen.
 • Onregelmatige menstruaties tegen te gaan.
 • De ovulatie bij vrouwen te herstellen nadat ze lang geen menstruaties gehad hebben.

Het is vooral effectief wanneer de PCOS gepaard gaat met lage progesteron- en prolactineniveaus.

Neem elke dag 200 mg vitex gedurende minstens 3 tot 4 maanden om resultaat te hebben.

Een van de natuurlijke remedies voor polycysteus-ovariumsyndroom is Vitex

Maca bij symptomen van polycysteus-ovariumsyndroom

Maca is een wortel uit de Andes, die zeer voordelig zou zijn voor de gezondheid van vrouwen. Meer specifiek werkt de wortel als regulator voor de hormonen. Het zou bovendien ook erg goed zijn tegen de symptomen van de menopauze.

De wortel kan je kopen in tablet- of poedervorm. Poeders zijn in het begin beter, omdat ze makkelijker te doseren zijn. Men raad namelijk aan  om met een zeer kleine hoeveelheid te beginnen om vervolgens geleidelijk op te bouwen. De reden is dat het enorm veel energie geeft en nervositeit zou kunnen veroorzaken.

 • Voor een directe behandeling neem je 6 tot 9 gram per dag gedurende een maand.
 • De onderhoudsdosis is vervolgens 3 gram per dag (ongeveer een theelepel).

Vlaszaadolie

Koud geperste vlaszaadolie is rijk aan omega 3 en omega 6, twee voedingsstoffen die op een natuurlijke manier de hormoonniveaus regelen en de ovulatie helpen te bevorderen.

Neem twee eetlepels vlaszaadolie per dag. Als de smaak je niet aanstaat, kan je het ook mengen door je maaltijd. Dan krijg je nog steeds alle voordelen maar zonder de voor sommigen nare smaak.

We hopen dat je wat hebt aan deze informatie over Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Zoals met alles, bij twijfel en voordat je met huismiddeltjes gaat experimenteren, raadpleeg altijd een arts voor professioneel advies.

Foto’s met dank aan digiyesica, Filip Bunkens en M. Martin Vicente. Wellicht ook interessant voor jou

9 belangrijke dingen die iedereen moet weten over endometriose
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
9 belangrijke dingen die iedereen moet weten over endometriose

Endometriose is een ontstekingsziekte van het weefsel buiten de baarmoeder. Deze aandoening wordt nog steeds door veel mysterie en onbegrip omringt...