Natuurlijke remedies tegen acnelittekens

We hebben tijdens onze jeugd allemaal last gehad van de ongemakken van acne. Acne is gerelateerd aan hormonale veranderingen en heeft effect op hoe ons gezicht eruit ziet. Even onaangenaam als de volwassenheid bereiken en daardoor last hebben van acne die voorgoed onze huid aantast, zijn de littekens die achterblijven als gevolg van het ontstekingsproces dat met acne samengaat.

Om beter te begrijpen wat zo’n acnelitteken juist inhoudt en waardoor het veroorzaakt wordt, moeten we eerst duidelijk maken dat puistjes over het algemeen veroorzaakt worden door olie in de huidklieren die voor een opeenhoping van bacteriën en nog meer olie zorgen. Dit is het vaakst het geval in het gezicht en in de nek. Acne kent verschillende gradaties: het kan gaan van milde en iets serieuzere acne, die nog steeds beperkt blijft tot puistjes en mee-eters, tot pijnlijke cystes vol etter onder de huid.

Het zijn deze knobbeltjes die het vaakst voor littekens in het gezicht zorgen, zeker wanneer je ze aanraakt. Wanneer je een puist uitknijpt of manipuleert, leidt dat meestal tot nog grotere infecties die vervolgens die onaangename littekens op de huid achterlaten.

Verschillende soorten acnelittekens

  • Verkleurde littekens: littekens die blijven ondanks dat het puistje of de mee-eter verdwenen is. Ze hebben een roze, soms bruinachtige, kleur. Ze zorgen ervoor dat de huid er minder mooi uitziet en verdwijnen erg langzaam.

Putjes in de Huid door Acne

  • Putten of kuiltjes: putten in de huid zijn ook het gevolg van acne, meer bepaald van puistjes die gevuld waren met etter. We veroorzaken deze putten echter zelf door de puistjes uit te knijpen.

Natuurlijke remedies voor acnelittekens

De natuurlijke remedies die we hier opsommen worden regelmatig gebruikt in crèmes die voorgeschreven worden om zulke aandoeningen te behandelen, die normaal veel geld kosten. We moeten ook vermelden dat het resultaat niet meteen zichtbaar zal zijn en dat je consistent moet zijn. Je moet het product dat jou het meest geschikt lijkt elke dag aanbrengen, voornamelijk ’s avonds. Na bepaalde tijd zullen de littekens van acne langzaam beginnen verdwijnen.

  • Aloë vera: de vlezige pulp van de bladeren van aloë vera bevat groente-extracten die zeer doeltreffende en herstellende kwaliteiten hebben. Het is bekend om de positieve effect op de huid en dan vooral voor het genezen en doen vervagen van striemen, brandwonden en acnelittekens. Gebruik een beetje pulp van aloë vera, minstens een theelepel, en breng het gewoon aan op de littekens. Laat het 30 minuutjes intrekken en spoel het daarna af met warm water.

Aloë Vera

  • Natriumbicarbonaat: natriumbicarbonaat of baking soda is perfect om de huid te scrubben, maar is erg mild voor littekens en is daardoor perfect voor acne. Bevochtig je gezicht en breng een beetje natriumbicarbonaat aan op het litteken gedurende enkele seconden. Spoel het vervolgens af met wat warm water. Deze remedie hoef je niet elke dag toe te passen. Een keer per week zou al resultaat moeten geven. Te veel bicarbonaat kan gevoelige huid namelijk schaden.
  • Citroen: perfect om de huid te zuiveren. Deze remedie kan je toepassen voor je naar bed gaat. Bevochtig een watje met wat citroensap en breng dit gedurende vijftien minuten aan op de littekens. Heel belangrijk: stel jezelf nooit bloot aan de zon met citroensap op je gezicht, aangezien dat je huid zou kunnen beschadigen. Pas deze remedie dus altijd ’s nachts toe.
  • Honing: herstellend en verzachtend. Wanneer je last heb van een vettige huid bijvoorbeeld, kan je de honing mengen met een eierdooier om zo een masker te maken dat perfect is om littekens te doen verdwijnen. Breng een beetje van deze mix aan op de littekens en laat het twintig minuten intrekken. Spoel je gezicht achteraf met voldoende water af. We moeten ook even vermelden dat manukahoning voor de huid de beste kwaliteiten bevat.
  • Olie van rozenbottel: net zoals bij de honing bevat ook deze olie geschikte herstellende kwaliteiten om beschadigde huid te behandelen. Het zorgt ervoor dat striemen en littekens verdwijnen en plaats maken voor nieuw weefsel. Breng het aan voor het slapengaan. Rozenbottelolie heeft ook een aangename geur.
  • Tomaat: tomaten bevatten scrubbende kwaliteiten en zijn ook rijk aan beta-caroteen, wat erg goed is voor de huid. Om zo veel mogelijk te genieten van de kwaliteiten van een tomaat, snijd je deze in schijfjes en leg je die schijfjes gedurende tien minuten op je gezicht. Wanneer je iets meer tijd heb, kan je ook een erg doeltreffend middel maken van tomatensap en komkommer. Mix een halve tomaat met een halve komkommer in een blender en breng het mengsel met een watje aan op de getroffen zones.

Tomaat

  • Vitamine E: deze vitamine is onmisbaar wanneer je je huid wil verzorgen. Om te kunnen profiteren van de kwaliteiten van vitamine E koop je deze in kruidenierszaken of bij apothekers. Vitamine E zorgt voor een stralende en herstelde huid, vecht tegen rimpels en geeft je gezicht een gezonde kleur. Littekens verdwijnen geleidelijk wanneer je de vitamine E dagelijks aanbrengt, gecombineerd met een korte gezichtsmassage om de opname te stimuleren. Zo kan vitamine E je beste vriend worden in je gevecht tegen acnelittekens.