Hoofdluizen; natuurlijke remedies.

Er zijn vele natuurlijke trucjes die je kunt gebruiken om van hoofdluizen af te komen en die er voor zorgen dat je definitief van hoofdluizen afkomt. Ze kunnen zelfs opnieuw worden toegepast zo vaak als nodig zonder het risico op het veroorzaken van irritatie.
Hoofdluizen; natuurlijke remedies.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoofdluizen zijn irritante beestjes die niemand graag in de buurt wil hebben. Maar helaas, als een plaag in contact komt met jou of je kinderen, kan het moeilijk zijn om te zorgen dat je van de hoofdluizen afkomt. De kleine insecten zijn tenslotte in staat om hun aantallen met gemak te vermeerderen door zich te vermenigvuldigen.

Alleen mensen hebben last van dit soort hoofdluizen. Hoewel ze vreselijk vervelend kunnen zijn en veel irritatie en beschaamdheid kunnen veroorzaken, worden ze niet in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen.

Hoewel ze dus niet gevaarlijk zijn, betwijfelen we dat er iemand is die rustig afwacht en hoopt dat deze kleine insecten een nieuw thuis zullen vinden. Hoofdluizen zullen niet op magische wijze verdwijnen. Sterker nog, de enige manier om er gelijk vanaf te komen is om al je haar af te scheren!

Maar omdat we weten dat je waarschijnlijk op je haar gesteld bent en geen drastische acties wilt ondernemen, zullen we je een aantal natuurlijke methodes laten zien waarmee je van je hoofdluizen afkomt.

Gebruik mayonaise tegen hoofdluizen

Mayonaise als middel tegen hoofdluizen

Je hele hoofd insmeren met mayonaise zou weleens de effectiefste natuurlijke manier kunnen zijn waarmee je van je hoofdluizen afkomt. Dit komt door de samenstelling. Het is een krachtig hulpmiddel waarmee je die kleine beestjes kunt laten stikken.

Als de mayonaise er niet voor zorgt dat alle luizen gestikt zijn, zullen de overlevenden van de eerste poging versuft en gevangen in de saus achterblijven. De overlevenden kunnen dan op een simpele manier verwijderd worden met een fijne kam. Zorg dat je daarna je haar grondig wast.

We raden je aan om deze behandeling een week lang een keer per dag te herhalen om de beste resultaten te bereiken.

Daarbij is een geweldige bijwerking dat deze behandeling zal zorgen voor glanzende en gezonde lokken. Dit dankzij de eigenschappen van de mayonaise.

Gebruik olijfolie

Olijfolie heeft een stroperige samenstelling die net als mayonaise helpt om luizen uit te roeien door ze te verstikken.

 • Om deze methode te gebruiken, moet je simpelweg een ruime hoeveelheid olijfolie nemen en dit rechtstreeks op je haar aanbrengen.
 • Als je erg lang haar hebt, werk dan in gedeeltes en breng de olie beetje bij beetje aan tot je al het haar op je hoofd gehad hebt.
 • Bedek vervolgens je hoofd met een douchemuts of handdoek, zodat de olie zijn werk de hele nacht kan doen.
 • In de ochtend haal je de muts of handdoek van je hoofd en verwijder je de luizen met een fijne kam uit je haar. Vervolgens was je je haar net zoals anders.

Gebruik knoflook

Deze methode werkt heel anders en maakt geen gebruik van vettige of stroperige substanties om de luizen door verstikking te elimineren. Het is een geweldige techniek – zolang je niet gevoelig bent voor de geur van knoflook.

Je hebt tussen de tien en twintig teentjes knoflook nodig, afhankelijk van de lengte van je haar.

 • Pel en stamp de teentjes in een vijzel tot je een gladde, kneedbare massa hebt.
 • Smeer deze pasta vervolgens rechtstreeks op je haar.
 • Laat het vervolgens 40 minuten tot een uur zijn werk doen.
 • Daarna kun je je haar wassen met je normale shampoo.

Zit niet te veel in over het sterke aroma. Dit zal verdwijnen met de hulp van de shampoo.

Gebruik zout tegen hoofdluizen

Zout als middel tegen hoofdluizen

Zoals je waarschijnlijk al weet, is zout een van de krachtigste natuurlijke ingrediënten als het aankomt op het kwijtraken van ongewenste kruipende beestjes.

Als het gecombineerd wordt met azijn, wordt het een geweldige mix die ervoor kan zorgen dat je voor eens en voor altijd van die vervelende hoofdluizen afkomt.

 • ½ kop zout (100 g)
 • ½ kop azijn (125 ml)

Bereiding

 • Meng het zout met de azijn tot het goed gemengd is.
 • Breng het dan aan op je haar tot je hele hoofd bedekt is.
 • Bedek je hoofd met een douchemuts en laat het vervolgens de hele nacht inwerken.
 • Was je haar de volgende dag net zoals anders en kijk hoe de luizen verdwijnen.

Als je deze behandeling gebruikt, zorg dan heel goed dat het niet in je ogen komt. Als deze twee ingrediënten gemengd zijn, kunnen ze ernstige problemen aan je ogen veroorzaken.

Gebruik vaseline

Vaseline als middel tegen hoofdluizen

Dit is een andere methode om luizen te bestrijden die gebaseerd is op een vettig of olieachtig ingrediënt.

 • Breng een ruime hoeveelheid vaseline aan op je haar.
 • Bedek het vervolgens met een douchemuts en laat het de hele nacht zitten om in te werken.
 • Verwijder de vaseline de volgende ochtend door het eerst grondig uit te spoelen met babyolie en daarna met water, en kam je haar tot slot door met een fijne kam.

Hou wel in gedachten dat vaseline een hele dikke consistentie heeft. Het zou de poriën van je huid kunnen verstoppen. Om deze reden is het beter om te vermijden dat je grote hoeveelheden rechtstreeks op de huid aanbrengt. Concentreer je erop om het op je haar aan te brengen.

En zorg er daarbij voor dat je deze behandeling niet langer dan drie dagen achter elkaar gebruikt.

Gebruik tea tree olie

Tea tree olie als middel tegen hoofdluizen

Als je een natuurlijke, maar minder drastische methode zoekt waarmee je op een goede manier van je hoofdluizen afkomt, probeer dan absoluut tea tree olie. Het wordt heel erg aangeraden dankzij de sterke insecticide eigenschappen.

Bovendien is het een wat vriendelijkere optie dan zout, vaseline of knoflook.

 • Gebruik alleen de hoeveelheid tea tree olie die je nodig hebt en overdrijf het niet. Zorg echter wel dat je haar goed is ingesmeerd.
 • Om ongemak te voorkomen, kun je je hoofd bedekken met een douchemuts of handdoek. Laat de tea tree olie een nacht zitten om zijn werk te doen.
 • Kam je haar de volgende dag intensief en spoel het goed uit met water. Herhaal dit elke avond, een week lang.

Het is mogelijk dat je op een natuurlijke manier van je hoofdluizen afkomt

We weten dat er een grote verscheidenheid aan commerciële producten is die bedoeld zijn om hoofdluizen te bestrijden. Het probleem is echter dat de chemicaliën die gebruikt worden mogelijk ook erg schadelijk kunnen zijn.

 • We raden je sterk aan om een remedie die je het meeste aanspreekt uit te kiezen, zodat je van je hoofdluizen afkomt. Zelfs de mix van zout en azijn is minder schadelijk dan de commerciële producten die beschikbaar zijn.
 • Je kunt deze remedies ook zo vaak als je denkt dat nodig is gebruiken om het probleem op te lossen.
 • Als hoofdluizen nog steeds voorkomen bij de mensen om je heen, dan raden we je aan om de gekozen behandeling nog een aantal dagen te blijven gebruiken.
 • Tot slot: vergeet niet dat je ook dingen kunt afwisselen en een andere remedie kunt proberen. De remedies afwisselen kan soms de beste resultaten geven.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.