Natuurlijke deodorants zonder chemicaliën
In tegenstelling tot conventionele deodorants, zijn natuurlijke deodorants zonder chemicaliën degene die geen chemische stoffen bevatten. Ze zijn bovendien met 100% natuurlijke componenten gemaakt. In dit artikel zie je de redenen waarom je geen deodorants met chemicaliën zou moeten kopen en ook welke natuurlijke het beste voor ieders behoeften zijn.
Welke ingrediënten in gewone deodorants zijn van invloed op je lichaam?
Je oksel is een delicaat en gevoelig gebied, vooral bij de borsten. Om deze reden worden chemische producten in dit gebied zeer snel opgenomen en is er altijd kans op bijwerkingen. Een aantal chemische stoffen zijn giftiger dan andere, en dit zijn de belangrijkste:
- Parabenen: dit zijn eigenlijk conserveermiddelen. Een aantal soorten zijn methylparaben, benzylparaben en propylparaben. In feite hebben de parabenen in deodorants vooral invloed op je endocriene systeem.
- Aluminiumhydrochloride: dit is het ingrediënt dat in de meeste anti-transpiranten gebruikt worden om zweten te voorkomen. Aluminiumhydrochloride blokkeert de poriën, die vervolgens puistjes of zelfs pijnlijke cysten op je oksels kunnen veroorzaken.
- Synthetische geuren: dit zijn mengsels van chemicaliën die de sterkte van de externe, beschermende huidlaag kunnen beïnvloeden. Ftalaten zijn een van de meest gebruikte chemicaliën om een aantrekkelijke geur te behouden (Spaanse link).
- Conserveringsmiddelen: onder andere triclosan en fenoxyethanol. Conserveermiddelen zijn antibacteriële middelen die voorkomen dat verbindingen worden afgebroken. Het probleem is dat ze ook als verstoorders van het hormoonsysteem werken.
Misschien ook interessant om te lezen:
7 giftige ingrediënten om te vermijden in cosmetica
Het alternatief: natuurlijke deodorants
Natuurlijke deodorants verstoppen de poriën niet, waardoor ze het zweten niet voorkomen. Door te zweten, verwijdert het lichaam gifstoffen. Dit is voor het goed functioneren van je lichaam essentieel.
Het helpt het lichaam ook om de temperatuur te reguleren. Aan de andere kant is het mogelijk om de geur van zweet te verminderen zonder toevlucht tot chemicaliën te nemen.
De componenten van natuurlijke cosmetica zijn van mineralen, oliën en extracten gemaakt die dezelfde rol als de chemicaliën spelen, maar ze zijn niet hetzelfde.
Enkele manieren om natuurlijke deodorants te maken
Er zijn twee geweldige sets ingrediënten die als basis voor het bereiden van natuurlijke deodorants dienen: ecologische en biologische ingrediënten. Dit geeft je een product voor je lichaam dat 100% vrij van chemicaliën is.
- Ecologische deodorants met aluinsteen. Aluinsteen is een natuurlijke anti-transpirant. Het voordeel is dat het je poriën niet volledig afsluit, maar wel lichter zweten toelaat. Het vormt bovendien een beschermend laagje met een antibacteriële werking op je huid.
- Met dit ingrediënt kunnen natuurlijke deodorants een stevig materiaal zijn dat je over je oksels wrijft. Er zijn ook vloeibare versies te vinden om als spray te gebruiken.
- Ecologische deodorants met etherische oliën. Etherische oliën vormen de basis van alle crèmes, deodorants en parfums. Van planten als rozemarijn, thee, lavendel, citroen of ylang-ylang, kun je onder andere antibacteriële en ontsmettende eigenschappen krijgen.
Misschien ook interessant om te lezen:
11 thuisremedies voor stinkende oksels
Twee specifieke, natuurlijke deodorants zonder chemicaliën
- Kruidendeodorant, van Mádara. Deze deodorant heeft dankzij salvia en andere kalmerende planten zoals calendula (goudsbloem) en kamille ontsmettende eigenschappen. Om nare geuren te voorkomen, bevat deze cosmetica aluinsteen. Wat betreft de genezende eigenschappen: roos en glycerine zorgen voor enige bescherming van je huid.
- Coslys. Dit is een van de favoriete merken voor veel liefhebbers van natuurproducten. Vooral omdat het een schimmel met de naam Saccharomyces bevat, die zweten remt. Het bevat daarnaast aluinsteen om zweten te verminderen en glycerine van aloëvera om je huid een glad gevoel te geven.
Let op: Natuurlijke producten kunnen door een aantal componenten, net als bij een aantal planten, allergische reacties veroorzaken. Je moet daarom goed opletten en op mogelijke ongewenste bijwerkingen letten. Raadpleeg bij twijfel een gezondheidsdeskundige.
Ten slotte is het belangrijk om op te merken dat elk chemisch of kunstmatig product dat op het lichaam wordt gebruikt, uitgebreid moet worden onderzocht om schadelijke effecten te voorkomen.
In het geval van cosmetica groeit het publieke bewustzijn van natuurlijke producten met de dag, dit geldt ook voor natuurlijke deodorants zonder chemicaliën.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alicia López (2010). Bacterias contra desodorantes. Extraído de: https://agora.xtec.cat/iesdesales/wp-content/uploads/usu678/2010/12/TR-Alicia-L%C3%B3pez.pdf
- Alrawi, Amera & Bahjat, Shababa & AL-Allaf, May. (2018). Novel Natural Disinfectants for Contaminated Cosmetic Application Tools. International Journal of Medical Sciences. 1. 23-30. 10.32441/ijms.v1i1.38.
- Gobierno de Canarias. 2014. Desodorantes y antitranspirantes. Extraído de: http://www3.gobiernodecanarias.org/medusa/ecoblog/rquiarn/files/2014/03/desodorantes-y-antitranspirantes1.pdf
- MadaraCosmetics, en línea: https://www.madaracosmetics.com/es/la-tienda-oficial/desodorante-de-hierbas
- Monteiro, Bruna Elisabete Silva (2017). Toxicidad de los productos cosméticos. Universidad Fernando Pessoa. http://hdl.handle.net/10284/6563
- Rivas, Ana & Granada, A. & Jiménez, Margarita & Serrano, Fátima & Serrano, Nicolás. (2004). Exposición humana a disruptores endocrinos. Ecosistemas. 13.
- Waliszewski S. Impacto de los ftalatos en la salud. Rev Salud Publica Nutr. 2010;11(2). Extraído de: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=25902