Natto, het kleverige Japanse voedsel dat probiotica levert

Natto is een traditioneel Japans voedsel met meerdere gezondheidsvoordelen. Een daarvan is de probiotische werking. We vertellen je er hier meer over en hoe je het kunt eten.
Natto, het kleverige Japanse voedsel dat probiotica levert
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 05 september, 2023

Natto is een Japans voedingsmiddel gemaakt van gefermenteerde sojabonen met unieke kenmerken. Het heeft een ammoniakachtige geur, een slijmachtige consistentie en daarnaast een smaak die slechts 62% van de Japanners lekker vindt. Omdat het gefermenteerd is, heeft het echter erkende gezondheidsvoordelen.

Dit traditionele voedsel heeft drie soorten:

 • hamanatto.
 • itohiki.
 • daitokuji natto

Hamatto en daitokuji bereidt men door gedurende 24 uur schimmel toe te voegen. Om itohiki te maken voegt men bacteriën toe en laat men het 24 uur kweken zonder toevoeging van zout.

Het belangrijkste voordeel is altijd dat het een probioticum is. Hier analyseren we natto als functioneel voedsel. Mis het niet.

Wat is natto?

Natto is een traditioneel Japans voedsel gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het wordt niet gemaakt met zomaar een bacterie. Er wordt Bacillus natto gebruikt, waaraan het product zijn naam ontleent. De sojabonen houden ongewone sensorische eigenschappen over, die dit voedsel controversieel hebben gemaakt.

De textuur is gelatineachtig, als een soort slijm. De geur is ammoniakachtig. Daarom serveert men het in restaurants meestal apart geserveerd. Dit om de rest van de eters niet te storen. Hoewel de smaak iets aangenamer is dan de geur, houden maar weinig mensen er echt van. Men beschouwt het echter als een heilzaam voedsel. Daarom zijn er velen die het consumeren.

Een portie natto van 100 gram levert het volgende op.

 • Calorieën: 211.
 • Eiwitten: 19 gram.
 • Vet: 11 gram.
 • Suiker: 13 gram.
 • Vezels: 5,4 gram.
 • Complexe koolhydraten: 4,9 gram.
 • Verzadigd vet: 1,6 gram.
 • Vitamine C: 13 milligram.
 • IJzer: 8,6 milligram.
 • Kalium: 729 milligram.
 • Calcium: 217 milligram.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Wat is het verschil tussen prebiotica en probiotica?

Een Japans probioticum

Natto
De organoleptische kenmerken van dit gerecht vallen niet bij iedereen in de smaak.

Bij het maken van natto wast men de hele sojaboon en laat men deze een nacht in heet water weken. De volgende ochtend kookt men ze dan 20 tot 30 minuten in een snelkookpan.

De gekookte zaden bewaart men bij 45 graden Celsius voordat men de probiotische bacteriestam ent. Daarna laat men het 18 tot 20 uur fermenteren.

Van Bacillus natto is in dierstudies (Engelse link) vastgesteld dat het ontstekingsremmende, antioxiderende, enzymatische en immunomodulerende eigenschappen heeft. Bij een behandeling van muizen met obesitas (Engelse link) bleek de bacterie bovendien in staat de darmflora van de onderzochte proefpersonen te diversifiëren.

Maar dat niet alleen, het verminderde het lichaamsgewicht van de dieren aanzienlijk. Bovendien verlaagde het de triglyceriden en totaal cholesterol in het bloed.

Bovendien bleek dat deze Bacillus als probioticum werkte (Engelse link) bij gebruik in varkensvoer gedurende 28 dagen. Om de theorie te bevestigen voerde men 90 varkens 35 en 40 dagen met Bacillus natto. De auteurs van de publicatie benadrukken het antibiotische potentieel, want de aanwezigheid van de bacil ging Escherichia colitegen .

Maar niet alle studies zijn uitgevoerd bij dieren. In een andere , meer recente studie (Engelse link) werd gekeken naar de effecten op de menselijke darmmicrobiota van het consumeren van nattocapsules.

Er bleek een aanzienlijke toename van bifidobacteriën bij de onderzochte mensen. Bifidobacteriën zijn micro-organismen die in de darmflora leven. Onderzoekers brengen ze in verband met een algehele goede gezondheid. Ze kunnen namelijk voedsel afbreken en pathogene micro-organismen bestrijden.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Probeer dit recept voor rijstpuddingcake

Andere voordelen van natto

Natto heeft ook andere voordelen, want men beschouwt het als een superfood. Laten we deze gunstige eigenschappen eens nader gaan bekijken.

Het zou virale infecties kunnen remmen

In wetenschappelijk onderzoek (Engelse link) werd vastgesteld dat patiënten die behandeld werden met een extract van natto virale infecties remden, zoals ernstig acuut respiratoir syndroom door coronavirus (SARS-CoV-2) en bovine herpesvirus 1 (BHV-1). Volgens de auteurs gebeurt dit door afbraak van de virusdeeltjes.

Een andere studie (Engelse link) toonde aan hoe het enzym nattokinase in staat is het S-eiwit van het coronavirus te vernietigen. Dit eiwit is essentieel voor het binnendringen van het virus in de cellen. Uit de analyse bleek dat het S-eiwit op het celoppervlak werd afgebroken wanneer nattokinase aan het kweekmedium werd toegevoegd.

Het zou een alternatief kunnen zijn om hart- en vaatziekten aan te pakken

Onderzoek (Engelse link) toonde aan dat nattokin, het meest actieve bestanddeel in natto, fibrinolytische activiteit, antihypertensieve, hypolipidemische, anti-atherosclerotische, antiplatelet en neuroprotectieve effecten heeft.

Vroege studies (Engelse link) wezen erop dat nattokin de trombolytische activiteiten versterkte. Er is gesuggereerd dat dit komt door antitrombotische, anticoagulerende, antioxiderende en lipidenverlagende effecten.

Een ander onderzoek (Engelse link) beschreef hoe nattoquine suppletie, 9 maal daags, effectief was in het onderdrukken van de progressie van atherosclerose bij patiënten met atherosclerotische plaques. De behandeling met het middel duurde 26 weken.

Het effect van nattoquine op arteriële hypertensie is ook geanalyseerd (Engelse link). Supplementatie werd gedurende 8 weken toegepast bij patiënten met hoge bloeddruk en geconcludeerd werd dat zowel de systolische als de diastolische bloeddruk werden verlaagd.

Bloeddruk meten
Het cardiovasculaire effect van het voedsel is niet gerelateerd aan de probiotische eigenschappen. Het zou via andere mechanismen werken.

Hoe maak je zelfgemaakte natto?

Bij de bereiding van natto moet de Bacillus subtilis nattostam worden gebruikt. De reden hiervoor is dat deze de unieke en karakteristieke fermentatie van het product produceert. Daarvoor zijn deze ingrediënten nodig.

 • Water.
 • 500 gram sojabonen.
 • 1 gram Bacillus subtillis nattosporen (of ook 50 gram reeds bereide natto ).

Om te beginnen moeten alle te gebruiken instrumenten verhit worden om kruisbesmetting te voorkomen. Als dit gedaan is, worden de sojabonen 12 uur geweekt, hoewel velen aanraden ze tot een hele dag te laten staan.

Nadat ze uit de weekfase zijn gehaald, moet men ze 15 minuten koken in een snelkookpan of op middelhoog vuur gedurende 6 uur. Als ze gaar zijn, worden ze van het vuur gehaald, uitgelekt en tot kamertemperatuur afgekoeld. Daarna moeten ze op een warme plaats staan, totdat ze een temperatuur van ongeveer 50 graden Celsius hebben bereikt. Je hebt een thermometer nodig.

Als het op die temperatuur is moet je de bacteriën toevoegen. Als je het Bacillus natto-poeder niet hebt, kun je er 50 gram bereide natto in doen. Roer zodat de bacterie goed geïntegreerd is met de gekookte sojabonen.

Laat het 24 uur lang fermenteren bij een constante temperatuur van 40 graden Celsius. Je kunt het in de oven zetten maar ook in een yoghurtmaker om de ideale fermentatie te bereiken.

Als de fermentatie optreedt, is het klaar om te eten. Hoewel velen het nog 1 tot 3 dagen laten macereren in de kou van de koelkast.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.