Mythen en feiten over groene smoothies

Heb je wel eens groene smoothies geprobeerd? Ken je de voordelen ervan? Dit artikel zal zich richten op het ontkrachten van de mythes over groene smoothies en dieper ingaan op de waarheden.
Mythen en feiten over groene smoothies

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Groene smoothies zijn een onderdeel geworden van miljoenen diëten over de hele wereld. Er zijn echter ook een aantal mythen en feiten over groene smoothies, ken jij ze?

Deze smoothies zijn de laatste tijd erg populair geworden dankzij de promotie van bekende mensen, waardoor er een grote interesse is aangewakkerd. Recepten voor deze smoothies combineren onder andere:

 • fruit
 • groenten
 • zaden

Ze zijn perfect voor diëten of voor integratie in een gezonde levensstijl. Desondanks zijn er veel misvattingen naar voren gekomen over de voordelen die ze bieden, vooral omdat veel van hun voordelen zijn overdreven.

Hoe waar is dus wat mensen zeggen over deze smoothies? Waar zijn ze echt goed voor? Dit artikel zal deze vragen opnieuw bekijken en onderzoeken, evenals de meestvoorkomende misvattingen over deze dranken.

Mythes over groene smoothies

Een gezonde groene smoothie

1. Groene smoothies hebben afslankende effecten

Het opnemen van gezonde smoothies in je reguliere dieet lijkt misschien een ideale manier om van dat vet af te komen, dat de neiging heeft zich op te hopen in verschillende delen van het lichaam. Dit is echter verre van realistisch. Je dagelijkse inname van groene smoothies heeft geen significant effect op het lichaamsgewicht.

Waarom?

 • Deze dranken combineren twee of drie verschillende soorten fruit, wat betekent dat je eigenlijk je inname van suiker en calorieën verhoogt.
 • Wanneer deze groenten en fruit gemengd worden, verliezen ze veel van hun vezelgehalte, wat de spijsverteringsvoordelen vermindert. Kauwen helpt bij het verzadigen van de honger en het verminderen van angst. Daarom is het beter om groenten en fruit in hun geheel te eten dan om ze te drinken.

Je kunt geen afslankende eigenschappen toeschrijven aan een bepaald voedingsmiddel of product. Gewichtsverlies is een proces dat verschillende levensstijlfactoren omvat, niet alleen de voedselinname.

2. Het is beter om smoothies te drinken dan om hele vruchten of groenten te consumeren

Groene smoothies zijn gezond – dit is waar. Wat echter niet waar is, is dat hun eigenschappen superieur zijn aan die van hele groenten en fruit. Hoewel het prima is om ze in je dieet op te nemen om meer voedingsstoffen binnen te krijgen, is het ook waar dat de ingrediënten een deel van hun voedingsstoffen kunnen verliezen in het proces.

Waarom?

 • Groenten en fruit kunnen vitaminen, vezels en antioxidanten verliezen wanneer ze worden geperst.
 • Wanneer je ze in hun geheel eet en in goede staat, behouden zij al hun voedingsmiddelen.

3. Groene smoothies reinigen het lichaam

Een van de redenen waarom gezonde smoothies zo populair zijn geworden, is vanwege hun vermeende vermogen om het lichaam “reinigen” of te “zuiveren.”

De combinatie van groenten en fruit met een hoog chlorofylgehalte lijkt perfect te zijn voor het verwijderen van giftige stoffen die door het lichaam worden vastgehouden. Dit is echter niet iets wat een enkel drankje kan doen.

Terwijl de voedingsstoffen in deze dranken gezond en geneeskrachtig zijn voor onze gezondheid, zijn organen zoals de nieren en lever de organen die het lichaam daadwerkelijk reinigen van giftige stoffen.

Waarom?

Deze dranken kunnen zorgen voor een extra dosis voedingsstoffen die de werking van deze organen ondersteunen. Als de persoon echter geen gezonde levensstijl heeft, helpt weinig of niets om het lichaam “te reinigen” of te “zuiveren.”

De feiten over groene smoothies

De waarheid over groene smoothies

1. Groene smoothies helpen het lichaam te hydrateren

Een waarheid over groene smoothies is dat ze goed zijn in het gehydrateerd houden van het lichaam. Dit betekent echter niet dat je alleen op deze dranken moet vertrouwen als het gaat om hydratatie. Er is niets beter dan zuiver water als het gaat om hydratatie. Het bevat geen calorieën en is van vitaal belang voor de meeste functies van het lichaam.

Belangrijk:

 • Eén gezonde smoothie is niet genoeg om gehydrateerd te blijven. Daarom is het noodzakelijk om meerdere (zes tot acht) glazen water te drinken gedurende de dag, naast de smoothie.
 • Bepaalde groenten en fruit zijn meer hydraterend dan andere. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je deze het beste kunt combineren om je drankje meer hydraterend te maken.

2. Er kunnen positieve effecten zijn van het drinken van gezonde smoothies

Hoewel het onjuist is dat groene smoothies beschikken over supervoordelen voor je gezondheid en gewicht, kunnen ze toch een aantal positieve effecten hebben. Dit zijn bijvoorbeeld de volgende:

 • ze zijn niet schadelijk
 • het aantal calorieën dat ze bevatten is laag
 • ze bevatten vitaminen, mineralen en natuurlijke suikers die het lichaam meer energie geven

Belangrijke conclusies

 • Gezonde smoothies moeten altijd worden beschouwd als een aanvulling op je dieet. Ze mogen de hoofdmaaltijden niet vervangen en je moet ze niet te veel drinken.
 • Het drinken van deze smoothies is bijna altijd ongevaarlijk. Het is echter aan te raden om een arts te raadplegen als je lijdt aan een ziekte of een medicijn gebruikt.

Herkende jij enkele van deze misvattingen over gezonde smoothies? Wat denk je nu dat je de mythen en waarheden over groene smoothies kent?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Carcamo Vargas, G. I., & Mena Bastías, C. P. (2006). ALIMENTACION SALUDABLE. (Spanish). Horizontes Educacionales.
 • Carlos Alejandro, H. R., Guadalupe, R. L., Rosa, M. E., & Martín Alfredo, H. S. (2012). Sobrepeso medido por IMC o percibido y comportamientos de control del peso en adolescentes universitarios de Ciudad Guzmán, Jalisco, México. Archivos Latinoamericanos de Nutricion.
 • Sociedad Española De Nutrición Comunitaria. (2016). Piramide alimentaria.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.