Muziektherapie helpt je hoge bloeddruk te verlagen

Geloof het of niet, de meest optimistische onderzoekers geloven dat muziek een medische behandeling voor hypertensie kan vervangen, althans voor sommige patiënten.
Muziektherapie helpt je hoge bloeddruk te verlagen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Hypertensie is vaak één van de grootste zorgen van volwassenen en ouderen. Ziekteverzekering, bloeddrukmeters en medicatie zijn onze garantie om dit te voorkomen. Er is echter een nieuw alternatief in zicht: de muziektherapie.

Extreme emoties zijn een trigger voor een hoge bloeddruk.

Dat is iets dat artsen altijd benadrukken. Gezien het feit dat dit bij uitstek een emotionele factor is, kunnen voeding en medicijnen er niet veel aan doen.

Maar laten we eens vanuit een gedragsperspectief aan het probleem proberen te werken. Dan is muziektherapie misschien een optie die veel mensen nog niet hebben verkend.

Hoe kan muziektherapie ons helpen om hypertensie onder controle te houden?

Harp spelen is ideaal als muziektherapie

Het is wetenschappelijk aangetoond. Bepaalde soorten muziek hebben het vermogen om de systolische en diastolische bloeddruk te regelen en te beïnvloeden.

Op deze manier kan het problemen zoals hypertensie, cardiovasculaire aandoeningen en hartaanvallen helpen voorkomen.

  • Trage ritmes en harmonische muziek kunnen het verwijden van de bloedvaten met 26% verbeteren.
  • Dit helpt ook om hartfalen en hartaandoeningen te voorkomen. Vooral wanneer ze te maken hebben met onverwachte stemmingsveranderingen, woede of andere emotionele oorzaken.

Niet alle soorten muziek hebben echter dezelfde invloed op de mens. Dat is iets dat we zelf kunnen demonstreren door te luisteren naar verschillende ritmes en muzikale genres.

Klassieke muziek heeft positieve effecten laten zien

Volgens specialisten is het effect van klassieke muziek op het vernauwen van de slagaders bewezen.

Er zijn veel experimenten uitgevoerd met betrekking tot dit muziekgenre. Klassieke muziek lijkt de beste effecten te hebben voor het regelen van de bloeddruk.

Klassiek werk, zoals de ‘Serenade No 13 in G major’ van Mozart en de ‘Vier Jaargetijden’ van Vivaldi zijn onderworpen aan wetenschappelijke testen waarvan de resultaten verbluffend waren.

Natuurlijk kunnen andere muziekstijlen onze bloeddruk ook ten goede komen.

Meditatiemuziek heeft zelfs een trend gezet in dit soort ervaringen. Het is ontworpen om te werken aan gedragsproblemen. Op die manier moet het gunstig zijn voor de mensen die ernaar luisteren.

Meditatiemuziek is dan ook speciaal gemaakt voor de muziektherapie.

We kunnen de effecten van muziektherapie zelf ervaren

Je voelt je beter dankzij muziektherapie

Het is aangetoond dat stimulatie zoals lachen, de omgeving en muziek een bepalende rol spelen in onze emotionele toestand. Tegelijkertijd beïnvloeden ze ook onze bloeddruk.

Het beste is echter dat we dit ook zelf kunnen ervaren.

Om het te proberen volstaat het om te luisteren naar een nummer dat je leuk vindt. Dit zal immers een emotionele prikkel genereren. Daarnaast is het effect merkbaar vanaf het moment dat je je koptelefoon opzet.

Natuurlijk hebben niet alle muziekstijlen dezelfde effecten.

Hetzelfde gebeurt wanneer we luisteren naar een geleide meditatie of ontspanning. Veel van deze methoden gebruiken natuurlijke, zachte geluiden. Ze geven ons het gevoel dat we op een rustige, aangename plek zijn.

Als we daarentegen naar rock- of dansmuziek luisteren, is het effect meestal precies tegenovergesteld.

Het relaxatie-effect

Er is nog geen volledige kennis over muziektherapie. Sommige onderzoekers in dit veld noemen het fenomeen echter het relaxatie-effect.

Het ons bevrijden van stress en psychologische belasting draagt bij aan het voorkomen van een toename van de bloeddruk.

Muziektherapie heeft het vermogen om een ontspannen gevoel te creëren. Het is echter niet de enige manier om dit te doen. Diep adem halen, op vakantie gaan of op de bank liggen hebben vergelijkbare effecten.

Tegenwoordig geloven onderzoekers dat dit relaxatie-effect de snelste manier is om op natuurlijke wijze de spanning te verlagen. Dit zonder enige vorm van medicatie.

Geloof het of niet, de meest optimistische onderzoekers geloven dat muziek een medische behandeling voor hypertensie kan vervangen. Ten minste voor sommige patiënten.

Een aanbevolen ontspanningsoefening

Zwemmen helpt je te ontspannen, net zoals muziektherapie

Stel dat jij je overweldigd voelt door een sterke emotie. Of dat de bloeddrukmeter een ongewoon hoog niveau vertoont. Dan is het belangrijk om dit te verhelpen.

  • Het eerste wat je moet doen wat zachte muziek opzetten. Muziek die je leuk vindt, met langzame ritmes.
  • Om dit te doen kan je naar een comfortabelere kamer of ruimte gaan.
  • Dan is het de bedoeling om comfortabel te gaan liggen en diep te ademen terwijl je naar de liedjes luistert.
  • Je mag ook geleidelijk de intensiteit van je ademhaling verminderen.

Op deze manier kan je verschillende ontspanningstechnieken combineren. Zo kan je hypertensie en de gevolgen daarvan voor je gezondheid voorkomen.

Met muziektherapie kan je je bloeddruk onder controle houden, zonder bijwerkingen

Deze ontdekking heeft veel voordelen. Allereerst helpt dit soort behandeling ons om goede resultaten te behalen. Daarbij hoeven we geen rekening te houden met de typische bijwerkingen van medicatie.

Het implementeren van dit soort activiteiten kan bovendien de kwaliteit van het leven van de patiënten vergroten. Daarnaast biedt het ons andere hulpmiddelen voor het bestrijden van stress en vermoeidheid. Het geeft ons ook de tijd om de spanning los te laten.

Het beste is dan nog dat je niet veel geld nodig hebt. Je kunt je eigen behandeling met muziektherapie makkelijk uit voeren. Een elektronisch apparaat, een koptelefoon en een gezellige ruimte. Meer heb je niet nodig om aan de slag te gaan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bruscia, E. Definiendo musicoterapia. Salamanca: Amarú, 1997.
  • Calderón, M. “Musicoterapia y salud mental: prevención, asistencia y rehabilitación.” Revista de Investigación en Musicoterapia 1 (2017): 151-153.
  • Ortega, E., et al. “Aplicaciones de la musicoterapia en educación especial y en los hospitales.” European Journal of Education and Psychology 2.2 (2015).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.