Wat je moet weten over de chronische aandoening fibromyalgie
De chronische aandoening fibromyalgie is een chronische musculoskeletale aandoening. Het wordt gekenmerkt door de overgevoeligheid voor pijn in bepaalde delen van het lichaam, zonder enige daarmee samenhangende organische oorzaak. Het vertoont een breed spectrum aan symptomen waaronder spierpijn, extreme vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen.
De chronische aandoening fibromyalgie werd in de jaren 90 erkend als een stoornis. Sindsdien hebben veel mensen het als een somatische aandoening beschouwd. Met andere woorden, patiënten lijden aan symptomen zonder een fysieke oorzaak. De meest recente studies geven aan dat de oorzaak neurologisch is. Meer specifiek is de chronische aandoening fibromyalgie het gevolg van onevenwichtigheden in het centrale zenuwstelsel.
Voor wie is de chronische aandoening fibromyalgie van invloed?
De chronische aandoening fibromyalgie treft tussen 2% en 5% van de bevolking. Deze aandoening doet zich vaker voor in landen zoals Italië, Duitsland, Portugal en Spanje. De grootste risicogroep voor het ontwikkelen van deze aandoening zijn vrouwen. In feite hebben vrouwen 10 keer meer kans om te worden getroffen door de chronische aandoening fibromyalgie dan mannen. Hoogrisicogroepen omvatten ook:
- Mensen met reumatoïde artritis.
- Patiënten met auto-immuunziekten.
- Mensen variërend tussen de 20 en 50 jaar.
We raden je aan om te lezen: Zes verschillende oliën om artritis mee te behandelen
Belangrijkste oorzaken van de chronische aandoening fibromyalgie
De chronische aandoening fibromyalgie lijkt verband te houden met veranderingen in het centrale zenuwstelsel. Het veroorzakende mechanisme is echter in zijn geheel onbekend. Mogelijke oorzaken zijn onder andere neuro-hormonale veranderingen, genetische factoren en omringende factoren zoals voeding of stress.
De belangrijkste oorzaken zijn overactieve en overgevoelige nociceptieve routes in het centrale zenuwstelsel. Met andere woorden, dit is centrale sensibilisatie. Deze sensibilisatie resulteert meestal in herhaalde, pijnlijke stimulatie. Helaas kan dit leiden tot nog meer pijn.
De symptomen van de chronische aandoening fibromyalgie
- Hoofdpijn.
- Depressie.
- Allodynie.
- Spierstijfheid.
- Slaapproblemen.
- Hyperalgesie.
- Aanvalsgewijze bewegingen.
- Vermoeidheid en extreme vermoeidheid.
- Verhoging van de gevoeligheid voor aanrakingen.
- Niet-specifiek, intens klachten van de skeletspieren.
- Veranderingen in het gehoor (tinnitus) en gezichtsvermogen (waarnemen van lichtverschijnselen).
Ziekten die in verband gebracht worden met de chronische aandoening fibromyalgie
De aandoening komt vaker voor bij patiënten met reumatische aandoeningen. Dit kan bijvoorbeeld reumatoïde artritis zijn. Ook lijkt het verband te houden met auto-immuunziekten zoals systemische lupus erythematodes. Bovendien, fibromyalgie aandoening vormt een risicofactor voor coeliakie oftewel een glutenintolerantie.
Geassocieerde aandoeningen
De meeste patiënten die aan deze aandoening lijden hebben moeite met slapen. Of ze slapen alleen op een rusteloze manier, wat andere symptomen verergert. Ook hebben deze patiënten de neiging om overdag slaperigheid en ‘s nachts pijnlijke krampen te ervaren. Tegelijkertijd zijn bepaalde stemmingswisselingen, depressie en angstaanvallen soms ook gevolgen van de chronische aandoening fibromyalgie.
Diagnose en criteria
Er zijn geen concrete of definitieve diagnostische criteria voor het vaststellen van de chronische aandoening fibromyalgie. Normaal gesproken komt de diagnose voort uit een proces van eliminatie. Met andere woorden, om de diagnose te bereiken moeten alle andere mogelijke aandoeningen worden uitgesloten als een mogelijkheid door de behandelend arts.
Het ontbreken van specifieke tests voor het opsporen van fibromyalgie belemmert het stellen van de diagnose. Ondertussen blijven professionals discussiëren of fibromyalgie een echte aandoening of een syndroom is. Of het kan het gevolg zijn van verschillende symptomen.
Om fibromyalgie te diagnosticeren moet een patiënt minstens 11 van de 18 pijnlijke drukpunten ervaren. Deze pijnpunten helpen bij de diagnose omdat ze het meest voorkomen bij patiënten met deze aandoening. Algehele pijn die minstens 3 maanden aanhoudt, is ook een ander diagnostisch criterium voor de aandoening.
Criteria zijn echter erg gevoelig en specifiek. Meer dan 85% maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een andere diagnose te stellen van andere reumatoïde ziektes. Het is ook belangrijk om te vermelden dat een groot percentage van de getroffenen geen diagnose krijgt vanwege de problemen die het proces met zich meebrengt.
Behandeling
Voedingstherapie en strategieën voor gewichtsverlies vormen een van de meest effectieve behandelingen die op het moment beschikbaar zijn voor de behandeling van fibromyalgie. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat een glutenvrij dieet effectief is voor het verminderen van de symptomen.
Daarnaast kunnen, in relatie tot medicamenteuze therapieën, verschillende soorten antidepressiva, niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) en spierverslappers fibromyalgie behandelen. Bovendien zijn er positieve resultaten van transcraniale magnetische stimulatie voor behandeling. Dit heeft tot doel de pijn aanzienlijk te verminderen. En het kan ook leiden tot een betere gezondheid.