Mentholsigaretten kunnen schadelijker zijn dan gewone

Veel mensen roken liever mentholsigaretten, omdat ze denken dat er een lagere concentratie nicotine in zit. De wetenschap heeft deze mythe echter ontkracht.
Mentholsigaretten kunnen schadelijker zijn dan gewone

Laatste update: 09 augustus, 2022

Hoewel mentholsigaretten lange tijd de ‘goede’ optie zijn geweest voor diegenen die de nadelige effecten van tabak willen minimaliseren, heeft de wetenschap bewezen dat deze zelfs schadelijker kunnen zijn dan de gewone sigaretten.

In dit artikel zullen we ons op een deel van het onderzoek concentreren dat de hypothese ondersteunt dat mentholsigaretten schadelijker zijn . Voordat we dieper op dit onderwerp ingaan, willen we erop wijzen dat de inspanningen om het tabaksgebruik te verminderen een weerklank lijken te vinden.

Volgens het Global Report on Trends in Tobacco Use Prevalence tussen 2000 en 2025 van de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) is het totale aantal rokers in de wereld tussen 2000 en 2018 met 60 miljoen mensen afgenomen.

De nicotine die rookwaren bevatten, is de oorzaak van verslaving. Volgens een onderzoeksrapport van het National Institute on Drug Abuse (Engelse link), leidt het vrijkomen van endorfines die door het consumeren ervan worden geproduceerd ertoe dat mensen meer willen.

In eerste instantie verhoogt de stof alleen het dopaminegehalte in het lichaam. Na verloop van tijd verandert het zelf de hersencircuits die verband houden met leren, stress en zelfbeheersing.

Gebruik van menthol in sigaretten

Het eerste commerciële merk dat menthol aan zijn sigaretten toevoegde, was Spud® rond 1920. De marketingbelofte van de meeste bedrijven is een frisse smaak in de mond na consumptie.

Daarbij komt nog de trend van de consumptie van mentholsigaretten onder de jonge bevolking bij. Volgens het Spaanse National Committee for the Prevention of Smoking (Spaanse link) is de hypothese dat de aangename smaak die menthol heeft de introductie van de gewoonte om te roken bij deze groep kan vergemakkelijken.

Een van de redenen voor de grotere voorkeur is het gemak waarmee de rook binnenkomt en de verminderde irritatie. Tegelijkertijd is er een onjuiste opvatting waarbij het gebruik van menthol al tientallen jaren als heilzaam beschouwt.

Een artikel gepubliceerd door de Centers for Disease Control and Prevention (Engelse link) heeft erop gewezen dat Afro-Amerikaanse rokers en mensen van andere etnische afkomst de focus van reclames voor mentholsigaretten zijn. Dit leidt natuurlijk alleen maar tot een versterking van de consumptie bij deze groepen.

Waarom zijn mentholsigaretten schadelijker?

Volle asbak

Veel rokers van mentholsigaretten vinden dat ze gemakkelijker te roken zijn. Er zijn echter fysiologische processen waarvan ze zich niet bewust zijn, waardoor mentholsigaretten juist schadelijker zijn.

Hoewel ze de keel verkoelen, zorgt het effect van de menthol dat het droge gevoel vermindert ervoor dat rokers de rook dieper inhaleren en langer vasthouden. De American Cancer Society legt dit fenomeen uit (Engelse link).

Tegelijkertijd geven onderzoeken aan (Spaanse link) dat dit gevoel optreedt, omdat menthol als een verdovingsmiddel voor de luchtwegen werkt. Aan de ene kant suggereert dit minder ongemak voor rokers.

Aan de andere kant zou het kunnen betekenen dat het aantal sigaretten dat een persoon per dag rookt, toeneemt. En dit verergert en versnelt de nadelige effecten, waardoor het roken van mentholsigaretten juist schadelijker is.

Menthol in elektronische sigaretten

Het lijdt geen twijfel dat de menthol in traditionele sigaretten ernstige schade aan de gezondheid veroorzaakt. Dit is echter minder schadelijk dan de menthol die in elektronische sigaretten wordt gebruikt.

Studies tonen aan (Engelse link) dat er aanwijzingen zijn voor ernstige longlaesies die verband houden met het gebruik van elektronische sigaretten en vapen. We kunnen bijvoorbeeld de zogenaamde EVALI-uitbraak noemen.

Deze ziekte heeft symptomen die op die van een longontsteking lijken zoals hoesten, koorts en kortademigheid. De reden? Blijkbaar zou het de aanwezigheid van tetrahydrocannabinol of THC en vitamine E-acetaat kunnen zijn.

Pulegone

Tegelijkertijd, en niet minder belangrijk, is er het ingrediënt dat sigaretten hun mentholsmaak geeft. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Internal Medicine (Engelse link) hebben de Centers for Disease Control and Prevention grote hoeveelheden pulegone in de vloeistoffen gedetecteerd die in menthol-e-sigaretten worden geconsumeerd.

Deze stof is een van de componenten van extracten van pepermunt, groene munt en pennyroyal-olie. Het probleem met het gebruik ervan ligt in het feit dat het volgens tests met knaagdieren als een krachtig kankerverwekkend middel is gerapporteerd.

De impact van deze stof op het lichaam is zo groot dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (Engelse link) in 2018 het gebruik ervan als levensmiddelenadditief verbood.

Vanwege de meerdere waarschuwingen die over de bedreiging voor de gezondheid zijn afgegeven, zijn Amerikaanse tabaksfabrikanten begonnen met het minimaliseren van de hoeveelheid van pulegone die ze gebruiken.

Ten slotte is het belangrijk om op te merken dat er onderzoek plaatsvindt (Engelse link) om de risico’s vast te stellen die met het inademen van deze stof en andere stoffen die aanwezig zijn in elektronische sigaretten gepaard gaan. Tot nu toe suggereert onderzoek dat het risico in vergelijking met traditionele consumptie hoger is.

Misschien ook interessant om te lezen:
Nicotinekauwgom: wat het is en hoe gebruik je het?

Sigaret als oorzaak van kanker

Man die rookt

Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) veroorzaakt roken de dood van 8 miljoen mensen per jaar. Hiervan heeft ruim 40% met ziekten als longkanker, COPD en tuberculose te maken.

Daarnaast wijst het Nationale Kankerinstituut van Spanje erop (Spaanse link) dat tabak de belangrijkste oorzaak van het ontstaan en overlijden aan kanker in de wereld is. Dit komt doordat de chemische verbindingen die het bevat DNA-schade kunnen veroorzaken. De meest voorkomende soorten kanker die zich door deze oorzaak ontwikkelen zijn:

  • Longkanker
  • Strottenhoofdkanker
  • Mondkanker
  • Slokdarmkanker
  • Keelkanker
  • Blaaskanker
  • Leverkanker
  • Nierkanker
  • Kanker aan de dikke darm
  • Baarmoederhalskanker

Het is belangrijk om erop te wijzen dat tabak ook gevolgen voor de mensen heeft die het indirect binnen krijgen. Experts hebben meer dan 4.000 chemicaliën van onbekende oorsprong in tabaksrook geïdentificeerd. Hiervan hebben ze er ongeveer 250 als schadelijk geclassificeerd, waaronder 50 kankerverwekkende stoffen.

Stoppen met roken is mogelijk!

Of je nu menthol- of traditionele sigaretten gebruikt, als je wilt stoppen dan kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Zoals we al zeiden is nicotine een van de belangrijkste stoffen die afhankelijkheid veroorzaken.

Door met deze gewoonte te stoppen, voorkom je mogelijk dat je ernstige ziekten, zoals kanker krijgt. Je voorkomt daarnaast ook dat je familie of goede vrienden last krijgen van de bijwerkingen van rook in de omgeving.

Om het stoppen met roken te vergemakkelijken kan het nodig zijn om professionele hulp te zoeken en de steun van een arts te krijgen. Als dit bij jou het geval is, wees dan niet bang en schaam je er niet voor. Je leven is het waard.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.