Meel van peulvruchten: variëteiten en voordelen

Peulvruchtenmeel is een uitstekende optie om het eiwitgehalte in je dieet te verhogen, evenals het vezelgehalte.
Meel van peulvruchten: variëteiten en voordelen

Laatste update: 30 oktober, 2023

Meel van peulvruchten zijn producten die bij regelmatige consumptie gezondheidsvoordelen hebben. Ze zijn een uitstekend alternatief voor andere meer bewerkte of geraffineerde meelsoorten, zoals tarwemeel.

Alvorens te beginnen moet worden opgemerkt dat voedingsdeskundigen de aanwezigheid van peulvruchten in het dieet ten minste een paar keer per week aanbevelen. Het zijn eetbare producten die complexe koolhydraten, eiwitten en een goede handvol essentiële micronutriënten van hoge kwaliteit leveren.

De voordelen van meel van peulvruchten

Vervolgens gaan we het hebben over de belangrijkste voordelen van het opnemen van meel van peulvruchten in routines. Vergeet niet dat het essentieel is dat het verschijnt binnen de context van een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon.

Ze verbeteren de spierfunctie

Peulvruchten bevatten meer eiwitten dan die uit tarwe of maïs. Dit is essentieel om aan de dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen, wat cruciaal is voor het voorkomen van complexe pathologieën zoals sarcopenie. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients.

Om aan de behoeften van sedentaire mensen te voldoen, zou een inname van minstens 0,8 gram eiwit per kilogram gewicht per dag gegarandeerd moeten worden. Als we het over sporters hebben, kan de behoefte gemakkelijk verdubbeld worden.

Sommige universitaire proefschriften (Spaanse link) maken melding van vooruitgang in de voedseltechnologie die de ontwikkeling van peulvruchten met een hoog eiwitgehalte vergemakkelijkt. De belangrijkste grondstoffen hiervoor zijn linzen, kikkererwten en erwten.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Wat zijn de beste peulvruchten om aan je dieet toe te voegen?

Meel van peulvruchten draagt bij tot het voorkomen van constipatie

Kikkererwtenmeel
Kikkererwtenmeel is een van de meest eiwitrijke onder deze niet-conventionele soorten.

Vezels zijn een belangrijk onderdeel van peulvruchtenmeel. Er wordt gesuggereerd dat er elke dag minstens 25 gram van dit element moet worden ingenomen, zodat het darmkanaal goed functioneert. Dankzij dit konden constipatiesituaties worden vermeden.

Anderzijds dienen vezels ook als energetisch substraat voor de bacteriën die in het spijsverteringskanaal leven. Dit voorkomt verlies van dichtheid in de microbiota, wat de absorptieprocessen van voedingsstoffen zou kunnen beïnvloeden.

Recent onderzoek (Spaanse link) heeft het positieve effect van peulvruchten op de microbiota aangetoond. Fermentatie lijkt een belangrijke stap te zijn in deze biochemische processen. Dankzij chemische reacties in de darm worden sommige ontstekingsremmende stoffen in het lichaam verhoogd.

Wat betreft de verteerbaarheid is het belangrijk op te merken dat meel gemakkelijker te verteren is dan peulvruchten als zodanig. Een deel van de vezels is afgebroken door de mechanische maalprocessen. Daarom veroorzaken ze minder snel gas of darmklachten.

We denken dat je dit ook wel interessant vindt om dit artikel te lezen:
4 heerlijke recepten voor het maken van een peulvruchtensalade

Ze helpen het energieniveau te verbeteren

Koolhydraten zijn het belangrijkste energiesubstraat voor activiteiten met een hoge intensiteit. Het verdient altijd de voorkeur dat de meeste daarvan van het complexe type zijn. Hiervoor is niets beter dan de consumptie van knollen, rijst en peulvruchten. Zelfs granen zijn een goed alternatief.

Deze koolhydraten uit peulvruchten hebben een verzadigend vermogen (Spaanse link) dat gunstig zou zijn bij afslankplannen. Met de betreffende meelsoorten is het mogelijk het hongergevoel te verminderen en voldoende energie te verkrijgen voor dagelijkse activiteiten.

De verschillende soorten meel van peulvruchten

Peulvruchten
Peulvruchten moeten in de gevarieerde richtlijnen staan met een minimale aanwezigheid van twee keer per week.

Tegenwoordig kun je in de supermarkt verschillende soorten meel van peulvruchten vinden. Het meest voorkomende is kikkererwtenmeel, gevolgd door linzenmeel.

Er is echter ook erwtenmeel, johannesbroodmeel, pindameel en sojameel. Je kunt ze als zodanig consumeren of verwerken in heel verschillende culinaire bereidingen. Ze zijn allemaal zeer veelzijdig in de keuken.

Van de recepten die geschikt zijn voor peulvruchten zijn de volgende het vermelden waard:

Er zijn gecertificeerde glutenvrije opties voor mensen die problemen hebben met dit eiwit. De markt van elk land heeft bijzondere wetgeving voor producten om deze certificering te verkrijgen.

Meel van peulvruchten: een optie met verschillende voordelen

Meel van peulvruchten zijn een optie met verschillende gezondheidsvoordelen. Het zijn valabele alternatieven voor de klassieke tarwe- of maismeel.

Ze hebben minder invloed op de bloedsuikerspiegel en slagen erin essentiële voedingsstoffen van zeer hoge kwaliteit te leveren, zodat men ze in het kader van bijna elk dieet aanbeveelt. Ze zijn zelfs culinair gezien veelzijdig, en het is ook niet moeilijk om er een grote verscheidenheid aan gerechten en snacks mee te maken.

Houd in gedachten dat het zorgen voor een gezonde inname van peulvruchten – minstens 2 keer per week – zeer positief zal zijn om een goede gezondheidstoestand in de loop der jaren te consolideren. Deze verse voedingsmiddelen verbeteren niet alleen de spijsverteringsfunctie, maar kunnen ook de ontwikkeling van chronische ziekten in verband met het spijsverteringskanaal voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Prokopidis K, Cervo MM, Gandham A, Scott D. Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients. 2020;12(8):2285. Published 2020 Jul 30. doi:10.3390/nu12082285
  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Valencia Zapata, Luisa Nathalia, and Andrea Montoya Giraldo. “Harinas no convencionales con alto contenido proteico elaboradas a partir de legumbres y sus aplicaciones en la industria de alimentos: revisión bibliográfica.” (2021).
  • Zarate, Gabriela del Valle, and Gabriel Dario Saez. “Fermentación de harinas de legumbres con bacterias lácticas: alternativa de procesamiento para potenciar sus características nutricionales y tecnofuncionales.” (2020).
  • Planes Muñoz, David. “Comunicaciones Póster.-Análisis de la capacidad saciante de legumbres.” II Jornadas Doctorales de la Universidad de Murcia (2020).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.