Medicijnen die tot slaperigheid kunnen leiden
Het is heel gewoon om je overdag af en toe moe te voelen, dus je hoeft je er geen zorgen over te maken. Je moet echter op dit symptoom letten als je een behandeling met medicijnen ondergaat. Dit komt omdat sommige medicijnen tot slaperigheid kunnen leiden.
Hoewel de meeste gezondheidswerkers patiënten voor deze bijwerking waarschuwen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over elk nieuw medicijn waarmee je met de behandeling begint. Dit is omdat goed geïnformeerd zijn je helpt om complicaties te voorkomen.
Enkele van de meest gebruikte medicijnen die overmatige slaperigheid veroorzaken, zijn bijvoorbeeld benzodiazepines. Deze medicijnen kunnen tot arbeids- en verkeersongevallen leiden bij patiënten die ze gebruiken en zich niet van deze bijwerking bewust zijn. Je moet daarom weten wat de bijwerkingen zijn om ongevallen te voorkomen.
Algemene kenmerken van de medicijnen die tot slaperigheid kunnen leiden
Slaperige mensen raken sneller bij werk- of verkeersongevallen betrokken. Ze vinden het ook moeilijk om hun dagelijkse bezigheden te vervullen. Slaperigheid is een veelvoorkomend symptoom wanneer je medicijnen gebruikt. In feite treft het ongeveer 20% van de volwassenen in ontwikkelde landen.
Het kan ernstige gevolgen hebben, zoals verkeersongevallen, arbeidsongevallen of andere gezondheidsproblemen tijdens de volwassenheid. Het kan ook de prestaties van een tiener op school aanzienlijk beïnvloeden. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste oorzaken van slaperigheid overdag:
- Slaapgebrek: dit is de meestvoorkomende oorzaak van slaperigheid. Studies tonen aan (Engelse link) dat het slapen van slechts 6 uur gedurende 14 dagen je neurobiologische functies aanzienlijk verslechtert.
- Medicatie: Slaperigheid is een van de meestvoorkomende bijwerkingen van medicamenteuze behandeling en kan het centrale zenuwstelsel aantasten.
- Verboden stoffen.
- Obstructief slaapapneu-syndroom.
Nu zullen we dus enkele van de medicijnen bekijken die slaperigheid veroorzaken. Let dus goed op en raadpleeg je zorgverlener als je eventuele vragen hebt.
Alfablokkers
Dit zijn medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van hypertensie, maar ook voor de behandeling van goedaardige prostaathyperplasie en de ziekte van Raynaud. Alfablokkers kunnen verantwoordelijk zijn voor een afname van de nachtrust, slaperigheid en slaperigheid overdag.
Benzodiazepines kunnen slaperigheid veroorzaken
Er zijn momenteel meer dan 90 verschillende geregistreerde merken van ongeveer 30 verbindingen op de markt als anxiolytica, slaapmiddelen en spierverslappers. De medicijnen die tot de benzodiazepinefamilie behoren, zijn:
- Bromazepam
- Clonazepam
- Clorazepate
- Midazolam
- Lorazepam
Deze medicijnen verminderen angst en versterken de effecten van een stof die bekend staat als GABA, die verantwoordelijk is voor het remmen van de activering van het centrale zenuwstelsel.
Deze medicijnen kunnen dus als gevolg van de bovengenoemde effecten tot overmatige slaperigheid leiden. Je moet voorzichtig zijn als je op het punt staat om een activiteit uit te voeren die al je aandacht vereist en je deze medicijnen gebruikt.
H1 antihistaminica van de eerste generatie
Deze medicijnen blokkeren H1-histaminereceptoren. Ze zorgen er daarom voor dat histamine niet aan de H1-structuren bindt en veroorzaken dan de algemene effecten van de stof. Histamine is een chemische stof die met allergieën verband houdt.
Wanneer het histaminegehalte omhoog schiet van iemand die in contact komt met een stof waarvoor ze allergisch zijn, dan veroorzaken ze de bekende symptomen van dergelijke reacties. Medicijnen zoals difenhydramine kunnen echter ook het centrale zenuwstelsel onderdrukken en tot ernstige slaperigheid leiden.
Ontdek ook:
Zes fouten waardoor medicijnen niet werken
Antidepressiva
Antidepressiva kunnen de oorzaak van slaperigheid zijn. Artsen schrijven soms een aantal voor om iemand in slaap te laten vallen. Volgens een aantal onderzoeken (Spaanse link) verbeteren sedatieve antidepressiva het slaappatroon bij depressieve patiënten met slapeloosheid.
Het is om deze reden mogelijk dat het gebruik van laaggedoseerde sedatieve antidepressiva, zoals slaapmiddelen bij patiënten met slapeloosheid, maar zonder klinische depressie, de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen. Trazodon en mirtazapine behoren tot de antidepressiva die deze slaperigheid veroorzaken.
Andere medicijnen die tot slaperigheid kunnen leiden
Veel medicijnen leiden tot deze bijwerking naast de hierboven genoemde. Nu geven we een korte lijst van andere geneesmiddelen die slaperigheid veroorzaken. Houd er echter rekening mee dat er nog veel meer zijn.
- Anti-emetica
- Overmatige inname van vitamine A
- Spierontspanners
- Anti-epileptica
- Slaappromotors
Conclusie
Je moet geïnformeerd worden over alle medicijnen die tot overmatige slaperigheid kunnen leiden. Dit komt omdat je een ongeval kunt krijgen als je niet van deze bijwerkingen op de hoogte bent. Als je hierover vragen hebt raadpleeg dan altijd je arts of apotheker. Bovenal, gebruik nooit zelfmedicatie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- MJ. Barbanoja, RM. Antonijoana, C. García-Geaa, S. Closa, E. Grasaa, S. Giméneza, Fármacos que pueden producir somnolencia excesiva, Elsevier, https://www.elsevier.es/es-revista-vigilia-sueno-270-articulo-farmacos-que-pueden-producir-somnolencia-13109171
- F. Cañellasa, Uso de los antidepresivos en el tratamiento del insomnio, Elsevier, https://www.elsevier.es/es-revista-vigilia-sueno-270-articulo-uso-los-antidepresivos-el-tratamiento-13062068
- Benjamín Valente-Acosta, Paul David Uribe Jaimes, Fármacos inductores del sueño, https://www.researchgate.net/publication/311675265_Farmacos_inductores_del_sueno
- Goel N, Rao H, Durmer JS, Dinges DF. Neurocognitive consequences of sleep deprivation. Semin Neurol. 2009;29(4):320–339. doi:10.1055/s-0029-1237117