Magisch plastic: wat is het en hoe gebruik je het?

Magisch plastic is een van de meest trendy materialen in de knutselwereld. Ontdek waarom het zo populair is en hoe je het kunt gebruiken.
Magisch plastic: wat is het en hoe gebruik je het?

Laatste update: 03 mei, 2023

Hoewel het een toenemende populariteit geniet, is er niets nieuws aan magisch plastic. Het wordt al sinds de jaren zeventig gebruikt – onder andere voor schoolknutselwerkjes en kostuumsieraden. Het staat ook bekend als retractable plastic, en is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.

Het wordt ‘magisch’ genoemd omdat het bij hoge temperaturen tot zeven keer in omvang kan krimpen en in dikte kan toenemen. Je kunt er sleutelhangers, magneten en nog veel meer mee maken. Wil je er meer over weten? Wij vertellen je er alles over.

Waarvoor wordt magisch plastic gebruikt?

Magisch plastic is favoriet bij het maken van knutselwerkjes, het maken van sieraden en het afdrukken van foto’s. Er is zelfs een speciale soort voor dat laatste doel, hoewel dat meestal duurder is dan gewoon plastic.

Mensen maken vaak sleutelhangers, oorbellen, oorbelbasisjes, hangers, magneten en ornamenten voor het versieren van ringen en haarspelden. Het is echter zo veelzijdig, dat de enige beperking je fantasie is.

Hoe gebruik je magisch plastic?

Dit plastic is heel gemakkelijk te gebruiken. Laten we nader kijken welke materialen je nodig hebt en welke stappen je moet volgen om het te gebruiken bij knutselwerkjes.

Materialen

De materialen die je nodig hebt zijn de volgende:

 • Magic plastic vellen van de grootte en kleur van je keuze. Als je ze wilt bedrukken, vraag dan zeker naar dit type in de winkel waar je ze koopt.
 • Permanente markers, inkt op alcoholbasis, krijtjes, stempels of krijt. Houd er rekening mee dat je ze niet allemaal nodig zult hebben; in het algemeen hangt dit af van het plastic vel dat je gaat gebruiken.
 • Kleine scharen en een perforator. Dat laatste als je van plan bent een hanger, een sleutelhanger of een paar oorbellen te maken.
 • Ontwerpen. Of je nu wilt printen of natekenen op je magisch plastic, het is noodzakelijk om de ontwerpen die je gaat gebruiken voor te bereiden.
 • Schuurpapier, bij voorkeur van fijne kwaliteit. Dat heb je waarschijnlijk nodig als het ontwerp veel rondingen heeft of als er bij het snijden kleine onvolkomenheden ontstaan.
 • Oven, warmtepistool of föhn. In dit geval kun je een van de drie gebruiken. Als je met kinderen knutselt, moet dit onderdeel altijd door een volwassene worden gedaan.

Aanbevelingen

Het proces van knutselen met magisch plastic kan verdeeld worden in het tekenen van het ontwerp en het bakken. Voor de eerste stap moet het ontwerp worden getekend, overgetrokken of afgedrukt op de plaat. Daarna moet je knippen, schuren en een gat maken (alleen indien nodig; bijvoorbeeld voor sleutelhangers, oorbellen en hangers).

Er zijn echter enkele overwegingen waarmee je rekening moet houden bij het vormgeven van het ontwerp. Enkele daarvan zijn de volgende:

 • Alle formaten, behalve de transparante, kunnen worden gebruikt met kleurpotloden.
 • Om op de transparante vellen te tekenen kun je markers, inkt op alcoholbasis en stempels met permanente verf gebruiken.
 • Teken altijd op het ruwe oppervlak van de vellen.
 • Kleur zonder al te veel druk te gebruiken. Het is niet nodig om helemaal gelijkmatig te tekenen; het plastic krimpt immers tot zeven keer zijn grootte, zodat de kleuren intenser worden.
 • Knip uit met een marge van twee tot drie millimeter. Probeer de vormen ook niet te ingewikkeld te maken, want dan kan de figuur tijdens het bakken kapot gaan.

Bakken

Voordat je de figuren in de oven zet, moet de oven worden voorverwarmd tot minimaal 140 °C en maximaal 170 °C . Zodra hij warm is, plaats je het voorwerp in de oven. Houd er rekening mee dat het op bakpapier op een plaat moet liggen.

Houd het drie minuten in de oven. Haal het er dan uit, laat het afkoelen en klaar is kees! Je hebt je eerste magische plastic knutselwerkje gemaakt. Als het stuk niet flexibel is, moet het nog gebakken worden.

Iets dergelijks gebeurt als het bubbels heeft; dit is een aanwijzing dat de temperatuur niet hoog genoeg was, en dus moet je het opnieuw in de oven doen. Deze keer kan het iets langer duren.

Magisch plastic, een materiaal met oneindig veel mogelijkheden

Magisch plastic is niet meer weg te denken uit de knutselwereld. Het is een van de favoriete materialen voor het maken van kostuumsieraden en accessoires. Daarnaast wordt het ook gebruikt voor het maken van souvenirs voor speciale gelegenheden, zoals bruiloften.

Mensen kiezen ervoor omdat het gemakkelijk te gebruiken is en de mogelijkheden eindeloos zijn. Omdat er echter een oven voor nodig is om het te verwerken, moet het knutselen met kinderen onder toezicht en ondersteuning van een volwassene gebeuren.

Voor het geval het materiaal blijft plakken, moet het onmiddellijk uit de oven worden gehaald. Zodra het een beetje is afgekoeld, kan het met behulp van een gebruiksvoorwerp worden gescheiden. Als dit gedaan is, hoeft het alleen nog maar opnieuw opgewarmd te worden, zodat het krimpproces goed verloopt. Wil je het eens proberen? Je zult versteld staan van het resultaat!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.