Activiteiten om kinderen te leren over lichaamsdelen

Vertrouwd raken met lichaamsdelen is van jongs af aan een belangrijke taak. Er zijn leuke activiteiten die het gemakkelijk maken om ze te identificeren. Maak je klaar om ze te leren.
Activiteiten om kinderen te leren over lichaamsdelen

Laatste update: 15 april, 2023

Als je kinderen leert over lichaamsdelen, helpt dat hen zichzelf te kennen en de psychomotorische ontwikkeling te bevorderen. Beetje bij beetje worden kinderen zich bewust van hun ledematen en andere lichaamsdelen, en ook hoe ze die moeten gebruiken.

Volgens de Spaanse studie (Spaanse link) “Ken ik mijn lichaam? studie, moeten volwassenen bereid zijn om het kind te begeleiden en te motiveren om motorische handelingen uit te voeren die de herkenning van het lichaam concretiseren, samen met de relaties ervan in tijd, ruimte en beweging.

Er zijn leuke manieren om les te geven over het menselijk lichaam; bijvoorbeeld de associatie van woorden waarmee het geluid vertrouwd kan worden gemaakt met de onderdelen. Ze leren het misschien niet van vandaag op morgen, maar toewijding en creativiteit zijn essentieel om kinderen aan te moedigen hun lichamelijkheid te begrijpen.

Waarom is het belangrijk om kinderen te leren over lichaamsdelen?

Blij kind
Kinderen vanaf één jaar tonen interesse in het leren over lichaamsdelen.

Als je de delen van het menselijk lichaam voor je kind benoemt, voed je hun woordenschat. Het National Office of Head Sta rt benadrukt (Engelse link) dat interactie essentieel is voor taalverwerving. Als je bovendien het woord herhaalt en het onderdeel aanwijst, stimuleer je hun begripsvermogen. In die volgorde is identificatie van de anatomie noodzakelijk voor:

  • Het kennen van de verschillen tussen het mannelijk en vrouwelijk lichaam.
  • Het bevorderen van onafhankelijkheid, respect en zelfzorg.
  • Er op wijzen dat lichamelijke verschillen de rechten tussen de geslachten niet beperken.

Evenzo is het gebruik van het eigen lichaam fundamenteel voor de zelfontdekking van minderjarigen, aldus een artikel (Spaanse link) van Didactic Publications (alles in het Spaans). Voor kinderen die elk deel van hun lichaam kennen, is het gemakkelijker om duidelijk te maken of ze ongemak of pijn voelen.

Kinderen moeten weten hoe ze voor hun lichaam moeten zorgen en alert zijn als iemand hen probeert pijn te doen.

Op welke leeftijd moet je kinderen lichaamsdelen leren?

Het is onjuist te denken dat er een specifieke leeftijd is waarop kinderen moeten weten wat de lichaamsdelen zijn. Het proces zou kunnen beginnen als ze baby’s zijn met fonetische verbinding en visuele uitleg.

Het is eenvoudiger voor een peuter om te weten waar zijn mond is als je het noemt en naar jouw mond wijst en dan naar zijn mond. Men gelooft dat het vanaf het eerste jaar gemakkelijker is om zich te concentreren, woorden vast te houden en het onderdeel te lokaliseren.

Vind je dit artikel leuk? Leer hier meer:
Impetigo bij kinderen

Manieren om kinderen te leren over lichaamsdelen

Kind op een voetbalveld
Lichaamsdelen aanwijzen, zingen of puzzels doen zijn uitstekende manieren voor kinderen om anatomie te leren.

Kinderen leren over lichaamsdelen is geen grote opgave als je, in plaats van obsessief bezig te zijn met het leren ervan, plaats maakt voor leuke activiteiten waar jullie allebei plezier aan beleven.

Leg de functies uit

Als je kind weet waar de anatomie voor dient, zal het vanzelfsprekend zijn dat ze het herkennen. Om uit te leggen wat handen zijn, leer ze in hun handen te klappen. Voor de ogen, laat ze zien hoe ze die openen en sluiten. Laat ze wat zachte aroma’s ruiken, zodat ze weten waar de neus voor dient. Laat ze verschillende smaken proeven zodat ze registreren wat de mond en de tong zijn.

Speel raadspelletjes

Een onschuldige vraag als “Waar zijn de ogen?” is de sleutel tot het leren wat ze zijn en waar ze zich bevinden. Vragen in verband met het lichaam en een goede uitleg van hun functie bevorderen het begrip.

Leg puzzels in elkaar met de kleine

Winkels bieden kinderspelletjes om lichaamsdelen in elkaar te zetten. Als je de voorkeur geeft aan een digitaal formaat, kun je ook anatomie-gerelateerde puzzels vinden op tablets en smartphones.

Het doel is dat ouders of verzorgers het onderwerp aansnijden en werken aan de sociale vaardigheden, de visueel-motorische vaardigheden en het kritisch denken van kinderen.

Zing met je kind

De voordelen van muziek bij kinderen zijn de bevordering van creativiteit, versterking van concentratie, verbeteringen in psychomotorische vaardigheden en auditieve waarneming, en versterking van taal en gezelligheid. Dus waarom niet lesgeven door te zingen?

Zorg voor een afspeellijst met liedjes die de lichaamsdelen uitleggen – er zijn er veel, afhankelijk van de leeftijd. Als je er de voorkeur aan geeft, verzin dan de teksten en ondersteun de handeling door met je vinger te wijzen naar het gebied dat je noemt. Bijvoorbeeld, terwijl je iets intoneert als “stamp met je voeten,” voer je de handeling uit en nodig je het kind uit het te herhalen.

Gebruik illustraties en andere visuele ondersteuning

Kinderen aan het tekenen

Prentenboeken met mensen en dieren zijn ideaal om te leren. Concentreer je op de illustratie en vraag het kind aan te geven waar de oren van de ezel zitten, de armen van de pop, of delen van andere personages, altijd volgens het verhaal dat in de tekst wordt verteld.

Kinderen krijgen veel informatie via het zicht, dus je kunt grote posters met afbeeldingen van het menselijk lichaam voorbereiden; ook tekenfilms op televisie zijn nuttig in het leerproces. Praat tijdens het kijken naar deze afbeeldingen met hen over de lichaamsdelen en mettertijd zullen ze die zonder hulp herkennen.

Teken een mens

Het tekenen van een persoon is nuttig bij het lichaamsbesef. Een techniek is om het kind op een groot vel papier of karton te leggen, zijn silhouet te tekenen en samen de lichaamsdelen te schilderen.

Kies samen kleuren voor elk gebied, zodat je ze kunt indelen. Een andere manier is om stickers te gebruiken die verwijzen naar de onderdelen en die op het vel te plakken waar ze overeenkomen. Ook werkt het om in de spiegel te kijken en de ogen, neus, oren, mond, armen, vingers, benen, enz. aan te wijzen.

Quiz je kind

Het is niet alleen een kwestie van de lichaamsdelen van je kind controleren en ze al doende benoemen; vraag ze een hint en wacht tot ze reageren. Je zou kunnen vragen met welk deel ze kunnen praten, met welk ledemaat ze lopen, of hoe ze naar muziek luisteren.

Geef voorbeelden met dieren

Het kind kan het gemakkelijker vinden zich te assimileren met dieren. Zoek opgezette dieren, speelgoed, of je huisdier en laat ze zien dat ze ogen, een mond, poten en een neus hebben. Maak van de gelegenheid gebruik om de bijzonderheid van de staart te benadrukken, als het een dier is dat er een heeft.

Tel de onderdelen samen met je kleintje

Laat het kind weten dat hij 2 ogen heeft, een mond, 2 oren, 2 armen, 2 benen, een neus, 5 vingers aan elke hand en 5 aan elke voet, enz. Naarmate het kind leert tellen, zal het weten hoe zijn of haar lichaam fysiek in elkaar zit.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Het belang van naar de kleuterschool gaan voor kinderen

Hoe benader je het onderwerp van private lichaamsdelen met kinderen?

Activiteiten om kinderen te leren over lichaamsdelen

Laat je niet verrassen door de bezorgdheid of nieuwsgierigheid van een kind over zijn of haar private delen. Het National Child Traumatic Stress Network benadrukt (Spaanse link) dat het geven van correcte en passende informatie in de kindertijd over lichaamsveranderingen en seksuele zaken van belang is om hen beschermd, gezond en veilig in hun lichaam te laten opgroeien.

Op kleuterleeftijd leren jonge kinderen wat ze gewoonlijk zien. Soms kiezen ouders echter voor bijnamen voor geslachtsdelen en creëren zo een beeld van schaamte. Het is oké om ze gewoon “penis” of “vagina” te noemen, en als ze zelf groeien zullen ze de verschillen tussen de geslachten opmerken.

Hoewel je geen seksuele voorlichting uit de tijd zult geven, moet je een manier vinden om het kind en de volwassene zich op hun gemak te laten voelen. Een sleutel is het belang dat het kind weet dat het recht heeft op privacy en dat niemand, zelfs geen vrienden of familieleden, hem of haar ongepast mag aanraken.

Dingen om in gedachten te houden als je kinderen wilt leren over lichaamsdelen

Als je kinderen leert over lichaamsdelen, is het belangrijk om passende termen te gebruiken, geen bijnamen of wetenschappelijke termen. Zorg er ook voor, als je rekwisieten gebruikt, dat het passend beeld is en geen foto’s van volwassenen.

Zorg ervoor dat ze begrijpen dat, ongeacht fysieke vergelijkingen tussen jongens en meisjes, ze allemaal dezelfde rechten hebben en respect verdienen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.