Luchtwegaandoeningen bij pasgeborenen
Baby’s zijn bijzonder kwetsbaar voor bepaalde ziekten. Dit is de reden waarom vroege detectie een effectieve diagnose en behandeling mogelijk maakt om problemen zoals luchtwegaandoeningen bij pasgeborenen onder controle te houden.
Volgens de studie Ademhalingsstoornissen bij de pasgeborene komen ademhalingsproblemen vrij vaak voor bij baby’s. Dit feit lijkt misschien verrassend, maar is dat eigenlijk niet. De meeste pasgeborenen ontwikkelen luchtwegaandoeningen, maar de ernst ervan varieert.
Luchtwegaandoeningen bij pasgeborenen vereisen een snelle behandeling omdat ze levensbedreigend kunnen zijn. Vandaag ontdek je enkele van de meestvoorkomende aandoeningen bij baby’s en hoe ze kunnen worden behandeld.
Luchtwegaandoeningen bij pasgeborenen
Luchtwegaandoeningen bij pasgeborenen worden ook wel neonatale luchtwegaandoeningen genoemd. Sommige kunnen te wijten zijn aan infectieuze oorzaken of geboorteafwijkingen.
Om enkele van de meestvoorkomende luchtwegaandoeningen bij pasgeborenen te bespreken, zullen we ons eerst concentreren op de studie uitgevoerd door Dr. Cesar Alberto Orozco.
Interstitiële longziekte
Deze eerste van de luchtwegaandoeningen bij pasgeborenen kan de hele long of slechts een deel ervan aantasten. Het probleem is dat het een onomkeerbare verstoring van het alveolaire septum veroorzaakt, waardoor de lucht in de borstkas ophoopt.
- Dit gebeurt spontaan, meestal bij pasgeborenen die worden beademd.
- Soms manifesteert het zich bij baby’s die veel minder wegen dan het aanbevolen gewicht.
De meest gebruikte behandeling is om de pasgeborene op zijn zij te leggen (die met de aangedane long) om deze samen te duwen en genezing te bevorderen. Ook kunnen artsen een endotracheale buis in de niet-aangedane long inbrengen, zodat de andere kan genezen.
Pneumothorax
Een pneumothorax komt meestal vaker voor bij premature baby’s. Het probleem is dat de lucht vast komt te zitten in de peribronchiale ruimtes, waardoor de luchtwegen worden samengedrukt.
Die ingesloten lucht ontsnapt meestal in de gebieden tussen de long- en borstwand, die bekend staat als pleuraholte. Wanneer dit gebeurt, ziet de huid van de pasgeborene er meestal blauwachtig uit; dit staat bekend als cyanose.
Experts beschouwen deze ziekte als een noodgeval, omdat de kans dat de pasgeborene sterft als er niet snel wordt ingegrepen vrij groot is. De oplossing is meestal om een katheter in de borst van de baby te brengen om de lucht die naar de pleuraholte is ontsnapt, af te voeren.
Voorbijgaande tachypneu
De derde van de luchtwegaandoeningen bij pasgeborenen duurt minder dan 24 uur. Net als in het vorige geval kan de huid van de baby blauw worden. Dit komt door de vloeistof die nog in de longen zit. Als de pasgeborene geen longvloeistof uitstoot, kan dit vervolgens tot complicaties leiden.
Hoewel de baby veel van deze vloeistof verwijdert tijdens het ademen, hebben premature baby’s en baby’s die via een keizersnede ter wereld zijn gekomen het soms moeilijk om het uit te ademen.
De gebruikelijke behandeling is constante monitoring en zo nodig wordt de pasgeborene voorzien van extra zuurstof. Een zeer snelle ademhaling is een kenmerkend symptoom van deze ziekte. Tijdens de behandeling zal de baby meestal intraveneus vloeistoffen en voedingsstoffen krijgen, omdat hij of zij niet genoeg lucht heeft om te drinken.
Andere luchtwegaandoeningen bij pasgeborenen
We hebben drie heel verschillende aandoeningen van de luchtwegen bij pasgeborenen besproken. hieronder zullen we een paar andere ziekten samenvatten die pasgeborenen kunnen treffen.
- Aangeboren tracheomalacie. In dit geval ontwikkelt de luchtpijp zich tijdens de zwangerschap niet goed, wat betekent dat hij zwak en slap is. Baby’s met deze aandoening maken vaak veel geluid bij het ademhalen. Meestal verbetert dit probleem uit zichzelf binnen 18 maanden.
- Aangeboren bronchiëctasie. Hierbij verwijden de luchtwegen zich door infectie of het inademen van lichaamsvreemde deeltjes. Over het algemeen leidt deze aandoening vaak tot complicaties. Het doel van de behandeling is het bestrijden van infecties, die meestal terugkeren. In de meeste gevallen is de schade die hierbij ontstaan is onomkeerbaar.
- Pulmonale hypoplasie. Dit verandert de longontwikkeling en remt de vertakking van zowel de luchtwegen als de slagaders. Dit veroorzaakt ademnood bij de pasgeborene, die in sommige gevallen tot de dood leidt. Het is echter een vrij zeldzame ziekte.
- Longontsteking. In dit geval raakt het longweefsel ontstoken, wat de zuurstofopname ernstig kan belemmeren. Daardoor is het sterftecijfer hoog bij baby’s die niet (adequaat) worden behandeld. Een vroege behandeling met antibiotica kan echter meestal deze infectie effectief behandelen.
Dit waren enkele van de meestvoorkomende luchtwegaandoeningen bij pasgeborenen. Een vroege diagnose is de sleutel om artsen te helpen deze problemen te behandelen. Om dit te doen, zal het medische team de nodige tests aanvragen om te kunnen bepalen wat de beste behandeling voor het kindje is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bancalari, M. (2003). Ventilación de alta frecuencia en el recién nacido: Un soporte respiratorio necesario. Revista chilena de pediatría, 74(5), 475-486.
- Castro López, F. W., Labarrere Cruz, Y., González Hernández, G., & Barrios Rentería, Y. (2007). Factores de riesgo del Síndrome Dificultad Respiratoria de origen pulmonar en el recién nacido. Revista Cubana de Enfermería, 23(3), 0-0.
- Cotallo, G. C., Sastre, J. L., Colomer, B. F., López, N. G., & Martín, S. C. (2002). Recién nacido a término con dificultad respiratoria: enfoque diagnóstico y terapéutico. Junta Directiva de la Asociación Española de Pediatría, 257.