Love bombing: wat is het en hoe kun je het opsporen?

Love bombing zorgt ervoor dat we emotioneel verslaafd raken aan giftige en onevenwichtige relaties. Ontdek hier wat het is en hoe je het kunt vermijden.
Love bombing: wat is het en hoe kun je het opsporen?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 november, 2023

Als we iemand romantisch leren kennen, of een nieuwe relatie beginnen, zijn de emoties intens. Alles wordt beleefd met illusie, passie en enthousiasme. Het is normaal dat beiden een verlangen tonen om de ander te veroveren en veel tijd aan zijn of haar zijde door te brengen. In sommige gevallen zijn deze houdingen echter extreem en reageren ze niet op een oprechte liefde die ontstaat, maar op een poging tot manipulatie. Dit is wat bekend staat als “love bombing.”

Ook bekend als love bombing is een strategie die veel gebruikt wordt door sektes en dwangorganisaties. Ze passen deze techniek toe om hun volgelingen te veroveren en macht over hen te krijgen. Helaas komt het ook veel voor in relaties, vooral in die met een narcistische persoon (Engelse link).

Omdat de gevolgen ervan voor de geestelijke gezondheid en het emotionele welzijn ernstig zijn, is het nuttig te weten waar love bombing uit bestaat om onszelf te beschermen en op tijd te vluchten.

Wat is love bombing?

Hartjes uit een telefoon
Grote liefdesgebaren aan het begin van een relatie kunnen een wake-up call zijn.

Love bombing is een emotionele manipulatietactiek die narcisten gebruiken om hun slachtoffers te verleiden en te domineren. Het bestaat, zoals de naam al aangeeft, uit het bombarderen met voortdurende uitingen van genegenheid, vleierij, aandacht en goedkeuring om hen emotioneel aan de haak te slaan.

We verlangen er allemaal naar om ons gezien, geliefd en gewaardeerd te voelen. Emotionele verbondenheid en erbij horen zijn inherente menselijke behoeften. Daarom kunnen we, als die behoefte groot is, een gemakkelijke prooi zijn voor dit soort individuen die experts zijn in het bespelen van onze zwakheden.

Love bombing begint praktisch op het moment dat de twee mensen elkaar ontmoeten en doet het lijken alsof de relatie snel en magisch verloopt. Er zijn voortdurend berichten, complimenten, uitingen van genegenheid, cadeautjes….

De persoon kan op elk moment in je huis of waar je ook bent verschijnen met het excuus dat hij meer tijd met je wil doorbrengen, kan bloemen en brieven naar je werkplek sturen.

Kortom, hij wordt volledig omvergeworpen in de verovering en zorgt ervoor dat je je zo speciaal, zo belangrijk en zo geliefd voelt dat het vanzelfsprekend is dat je je volledig aan deze band geeft zonder er veel bij na te denken. Vooral, als je eigenwaarde laag is of je niet je beste moment doormaakt.

Love bombing: een proces in drie fasen

Verdrietige vrouw

Deze schijnbare idylle duurt echter niet lang en vroeg of laat ga je over op een nieuwe dynamiek die niet meer zo bevredigend is. Laten we in gedachten houden dat het doel is het slachtoffer te verleiden en te veroveren om haar overleverbaar en manipuleerbaar te maken. Het proces verloopt dus eigenlijk in de volgende drie delen.

Idealisering van de relatie

In dit eerste stadium lijkt de relatie die ontstaat idyllisch. Het slachtoffer heeft het gevoel dat ze haar perfecte match heeft gevonden. Iemand die echt van haar houdt en haar waardeert. Ze voelt zich gelukkig en opgewonden over hoe goed alles loopt, en over de liefde en aandacht die ze krijgt.

Afkeuring en bestraffing

Als de persoon zich eenmaal heeft overgegeven aan de relatie (door de handige aanvankelijke love bombing), begint de narcist controle te krijgen. In dit stadium zal het slachtoffer, telkens wanneer ze “ongepast” gedrag vertoont, gestraft worden met afkeuring en vijandigheid van haar partner.

Alledaagse handelingen, zoals het ontmoeten van vrienden of familie, het hebben van een bepaalde hobby, of het gebruiken van haar vrijheid en autonomie zonder haar partner, zullen beantwoord worden met woede, minachting en het terugtrekken van genegenheid. Als de persoon zich verontschuldigt, keren de idylle en uitingen van genegenheid terug.

Zo leert het slachtoffer (bewust of onbewust) zich te gedragen zoals zijn of haar partner dat wil. Ze begint zichzelf te beperken, haar levensstijl aan te passen en altijd te handelen om haar partner te behagen. Hij geeft al zijn macht op, laat zijn grenzen varen en zondert zich af om degene die hem al domineert volledig tevreden te houden.

Uitputting

Ondanks de emotionele verbondenheid die door het bombardement van de liefde ontstaat, komt het vaak voor dat het slachtoffer vroeg of laat moe wordt van de manipulatie of mishandeling. Op dat moment kan ze besluiten om de relatie voorgoed te beëindigen en uit deze dynamiek te stappen. Meestal valt ze echter terug in de trucs en het bedrog van de partner, en begint de cyclus opnieuw.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Hoe herken je een heimelijke narcist

Hoe kun je love bombing opsporen?

Stel met allemaal hartjes
Open je ogen om love bombing te kunnen ontdekken in overdreven romantische gebaren.

Het is niet gemakkelijk om love bombing vanaf het begin op te sporen. Zoals gezegd zijn opwinding, enthousiasme en intensiteit gebruikelijk in het begin van elke relatie. Er zijn echter enkele dingen waar je op moet letten:

  • De dingen gaan heel snel. De persoon bestookt je met genegenheid, complimenten, geschenken of gebaren. En, deze komen niet overeen met de mate van vertrouwen of betrokkenheid die jullie hebben. Hij lijkt op de zaken vooruit te lopen en het kan magisch lijken. Maar, als je het beredeneert zul je merken dat het geforceerd is.
  • Zijn houding wekt op bepaalde momenten angst of afwijzing op. Hij voelt niet als een naar liefde hunkerende persoon die je probeert te behagen, maar meer als iemand die controle over je probeert te krijgen.
  • Je ziet kleine manipulaties achter die ogenschijnlijke liefde. Bij alles wat hij je geeft, geeft hij je het gevoel dat je schatplichtig bent. Hij verwacht dat je hem terugbetaalt met overgave en “gehoorzaamheid”. Hij kan slachtofferschap en schuldgevoel gebruiken om je te manipuleren als je probeert een individueel leven buiten de relatie te hebben.

Voorkom dat je valt voor love bombing

Het ervaren van een relatie gebaseerd op love bombing kan uiteindelijk je gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en emotionele gezondheid vernietigen. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat het je overkomt en om het op tijd te kunnen ontdekken.

Het is essentieel dat je werkt aan je zelfliefde. Je moet ook zorgen voor je eigen “emotionele leegtes” in plaats van te verwachten dat anderen die opvullen. Verwacht niet tegen elke prijs genegenheid, of iemand zal je die tegen een zeer hoge prijs aanbieden.

Wees in het begin van elke relatie alert, en maak je niet los van je logica en verstand. Let op de houding van de ander en probeer rode vlaggen vroeg te herkennen. Vergeet ook niet te luisteren naar je intuïtie en je gevoelens. Zie ook ongemak of angst die zich kunnen voordoen niet over het hoofd; dit zijn belangrijke signalen.

Een gezonde relatie is meestal progressief. Vertrouwen en liefde worden opgebouwd, en ieders individualiteit wordt altijd gerespecteerd. Wanneer iemand je bestookt met liefde en overdreven gebaren, wees dan achterdochtig over zijn bedoelingen en bescherm jezelf.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Strutzenberg, C., & Wiersma-Mosley, J.,  Jozkowski, K., & Becnel, J. (2017). Love-bombing: A narcissistic approach to relationship formation. Discovery Journal.
  • Vázquez, M. & Valbuena, F. (s/f). La pirámide de necesidades de Abraham Maslow. Recuperado
    de http://142.4.211.67/~coebioet/biblioteca/libros/ceboax-0530.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.