Littekens verminderen door natuurlijke middelen te gebruiken

Vergeet niet dat het een tijdje kan duren voor je resultaten ziet. Dit komt omdat het natuurlijke behandelingen zijn. Maar ze helpen je huid vernieuwen en littekens verminderen. Je moet ze zeker uitproberen!
Littekens verminderen door natuurlijke middelen te gebruiken
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Littekens zijn lelijke vlekken. De meeste mensen willen hun littekens verminderen, of op z’n minst dat ze verbeteren.

Behalve dure behandelingen bestaan er ook enkele natuurlijke oplossingen. Ze maken littekens verminderen mogelijk en en om stap voor stap weer een gezonde huid op te bouwen.

Soorten littekens

Ten eerste moeten we over één ding duidelijk zijn: niet alle littekens die je op je huid ziet, zijn hetzelfde.

Je moet begrijpen dat er verschillende soorten zijn. Ze kunnen veroorzaakt zijn door blootstelling van de huid, door letsels, enz.

Dit zijn een aantal voorbeelden van types littekens:

 • Atrofische littekens: deze creëren vlekken of barsten in de aangedane gebied. Een voorbeeld van dit soort littekens zijn huidstriemen.
 • Wild vlees of keloïde littekens: Dit is woekerend littekenweefsel dat steeds verder blijft groeien.
 • Hypertrofische littekens: Net als wild vlees is dit een soort littekenvorming waarbij een verdikking optreedt. Maar in dit geval is alleen de zone rond het letsel aangetast.

Littekens verminderen met citroen

Littekens verminderen met citroen

Citroenen bevatten veel alfahydroxide zuren. Die helpen om de dode huidcellen te verwijderen, op een manier die veel op bleekwater lijkt.

Iets zo eenvoudig als citroensap kan het uiterlijk van littekens verminderen en ze zelfs laten verdwijnen.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • het sap van 1 citroen

Hoe pas je dit middeltje toe?

 • Om dit middel goed te laten werken, moet je eerst grondig je huid reinigen.
 • Laat een stukje katoen in het citroensap weken. Breng het sap vervolgens aan op het aangetaste gebied.
 • Laat het gedurende ongeveer tien minuten zitten. Spoel het daarna goed af.
 • Onthoud dat je zonnebrandcrème moet aanbrengen, als je na deze behandeling buiten gaat.

Behandel je litteken met honing

Ook honing kan helpen om een litteken te verwijderen. Dit product stimuleert de vernieuwing van de weefsels. Het werkt ook doeltreffend om wonden te behandelen.

Om de beste resultaten te bereiken kan je het mengen met zuiveringszout.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 eetlepel honing (25 g)
 • 1 eetlepel zuiveringszout (10 g)

Hoe gebruik je dit middeltje?

 • Om ervoor te zorgen dat het middeltje werkt, moet je gelijke delen honing en zuiveringszout door elkaar mengen.
 • Als je een homogeen mengsel hebt, breng je het aan op de zone met de littekens. Masseer de huid daarna gedurende drie tot vijf minuten. Doe dit met zachte bewegingen.
 • Na die tijd leg je een warme handdoek op het gebied.
 • Wacht dan tot de handdoek afgekoeld is. Nu kan je het afspoelen.

Verzorg littekens met ui

Littekens verminderen met ui

Ook uien zijn zeer doeltreffend om een litteken te behandelen.

Deze groente heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Die eigenschap zorgt ervoor dat de productie van collageen verhinderd wordt. Het is dit element dat de verkleuring van de littekens veroorzaakt.

Ui-extract is beschikbaar in de vorm van gel of van crème. Je moet het op regelmatige basis aanbrengen om vlekken op je huid te verwijderen.

Aloëvera

Aloëvera heeft ontelbare voordelen voor de huid.

Maar vandaag willen vooral de nadruk leggen op zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Die maken het mogelijk om irritatie van de huid te verminderen, littekens te doen verdwijnen en het ontstaan van nieuwe cellen te bevorderen.

Hoe gebruik je aloëvera?

Om er zoveel mogelijk van te profiteren snij je een blad van de plant en haal je de gel eruit. Je mag het dan onmiddellijk aanbrengen op je huid.

Aloëvera is ook te vinden in zalven, crèmes of in gel.

Je mag het elke dag op je huid aanbrengen.

Kruisbes

littekens

Kruisbessen bevatten heel veel vitamine C. Deze vitamine versnelt het genezingsproces.

Hoe maak je gebruik van kruisbessen?

 • Om zoveel mogelijk te profiteren van de voordelen, maak je een poeder. Je kan hiervoor de gedroogde vruchten gebruiken. Maar je kan ook het verse fruit gebruiken.
 • Als je ervoor kiest om het poeder te gebruiken, meng het dan met een beetje olie. Zo is het gemakkelijker om het aan te brengen. Gebruik je de verse vruchten, maak er dan een puree van en gebruik het als een masker.

In beide gevallen is dit een ideaal ingrediënt dat kan voorkomen dat littekens zich vormen. Het kan zelfs oudere littekens verminderen en lichter maken.

Etherische olie van tea tree

De etherische olie van tea tree bezit antibacteriële eigenschappen. Die kunnen helpen om geleidelijk de littekens als gevolg van chirurgische ingrepen of van acne te verminderen.

Hoe gebruik je deze olie?

Meng een paar druppels van deze etherische olie met wat water. Breng het dan met een wattenschijfje aan op het aangetaste gebied.

Laserbehandeling

Als geen enkele van de voorgaande behandelingen het gewenste resultaat oplevert, dan zijn laserbehandelingen erg doeltreffend. Ze worden aanbevolen bij hardnekkige en moeilijke littekens.

Laserbehandelingen verwijderen effectief alle littekens. Het resultaat is dat je na de behandeling een gelijkmatige huidskleur hebt. Maar de prijs van deze methode is meestal erg hoog. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Herranz, P. (2012). CICATRICES, GUÍA DE VALORACIÓN Y TRATAMIENTOCicatrices , guía de valoración y tratamiento (pp. 3–34). PUBLICIDAD JUST IN TIME S.L. https://doi.org/M-41381-2012
 • Marchi-Lipski, F., & Duviau, F. (1998). Posibilidades de la kinesiterapia en las cicatrices. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.