Leververvetting bestrijden met 6 alternatieve behandelingen

Lijd je aan leververvetting? Probeer deze remedies! Als je een behandeling volgt voor leververvetting, moet je eerst met je dokter overleggen voordat je deze remedies probeert om er zeker van te zijn dat er geen tegen nadelige gevolgen zullen optreden.
Leververvetting bestrijden met 6 alternatieve behandelingen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Leververvetting, ook bekend als steatose in de medische terminologie, is een aandoening die steeds vaker voorkomt in de hedendaagse maatschappij. Dit komt doordat het voedingspatroon veel vet bevat en veel mensen veel tijd zittend doorbrengen. Het is dan van belang goed op te letten en leververvetting te bestrijden.

Leververvetting treedt op als vetzuren en triglyceriden zich ophopen in de levercellen. Ze kunnen 5 tot 10% van het totale gewicht van het orgaan vormen.

Het ontstaan is direct gerelateerd aan het metabool syndroom, maar het kan ook ontstaan doordat overmatige consumptie van alcohol schade veroorzaakt heeft aan de cellen van dit orgaan.

Hoewel leververvetting een omkeerbare aandoening is, kan het ernstige problemen veroorzaken als het uit de hand loopt. Het kan ook andere systemen in je lichaam aantasten.

Het probleem is dat deze aandoening in eerste instantie geen duidelijke symptomen geeft. Normaal gesproken ontwikkelt deze ziekte zich in stilte.

Gelukkig zijn er diverse alternatieve behandelingen beschikbaar. Deze helpen om leververvetting te bestrijden voordat het de kwaliteit van leven aantast, mits ze regelmatig worden toegepast.

Hieronder delen we 6 van de beste natuurlijke behandelingen met je om leververvetting te bestrijden. Hou ze in gedachten als je je zorgen maakt over deze aandoeningen. Maak vooral aantekeningen!

6 behandelingen om leververvetting te bestrijden

1. Gemberthee

Gemberthee

Gemberwortel bevat actieve ontstekingsremmende stoffen en ontgiftende ingrediënten die nuttig kunnen zijn bij het bestrijden van leververvetting.

Gingerol, de substantie die gember zijn scherpe smaak geeft, werkt als een krachtige antioxidant en antilipide en helpt tegen vetophoping in je lever. Gingerol bestrijdt deeltjes die oxidatieve stress veroorzaken. Oxidatieve stress is gelinkt aan een hogere kans op het ontwikkelen van leververvetting.

Wat moet ik doen?

  • Maak eerst een thee van verse gember en laat dit rustig trekken.
  • Drink dit tot driemaal daags.
  • Doe dit 14 dagen aaneengesloten.

2. Boldothee

Boldo is een plant die al eeuwen gewaardeerd wordt. Niet alleen voor het helpen bij de vertering, maar het helpt ook je lever.

Zijn reinigende eigenschappen bevorderen een correcte lever- en galblaasfunctie. Ondertussen maakt het hen beter in het verteren van vet.

Het wordt daarom aanbevolen voor het oplossen van galstenen en het schoonmaken van de kanalen die gal naar de darmen vervoeren.

Wat moet ik doen?

  • Koop boldobladeren bij je favoriete kruidenwinkeltje en gebruik ze om thee van te maken.
  • Drink dit tweemaal daags gedurende 7 dagen.

3. Sap van radijs

Radijssap

De grote hoeveelheid antioxidanten in radijsjes helpen je om opgehoopte vetten in je lever af te breken. Als gevolg hiervan verbeteren de mogelijkheden van de lever om zichzelf te ontgiften.

Het eten van radijsjes stimuleert gecontroleerde cholesterol- en triglyceridenwaarden. Deze twee vetten maken het moeilijker om leververvetting te behandelen.

Wat moet ik doen?

  • Doe eerst een paar radijsjes in een blender.
  • Voeg dan een kop water toe en mix tot alle klontjes zijn verdwenen.
  • Giet dit daarna af en drink het vocht om de dag.

4. Thee van snijbiet

Het consumeren van thee van snijbiet concentreert de antioxidanten en ontgiftende stoffen. Deze ondersteunen in de eerste plaats de leverfunctie, met name bij de vertering van vette bestanddelen.

De actieve substanties in snijbiet beheersen ontstekingen die veroorzaakt worden door leververvetting. Tegelijkertijd stimuleren ze de afvoer van gifstoffen.

Wat moet ik doen?

  • Doe de snijbietbladeren in een pan met water, laat dit daarna 5 minuten trekken.
  • Giet het dan af en vang het vocht op.
  • Drink 2 tot 3 glazen per dag.
  • Doe dit vervolgens twee weken achter elkaar.

5. Grapefruitsap

Grapefruitsap

Vers grapefruitsap is dus ook een goede oplossing voor mensen met leververvetting.

Een van de bestanddelen van grapefruit, naringenine, werkt als een krachtige antioxidant. Het heeft een vochtafdrijvende werking. Dat stimuleert de afvoer van vastgehouden vocht. Ook beheerst het de ontstekingen.

Grapefruit is ook goed voor het bestrijden van symptomen van het metabool syndroom. Deze aandoening is verwant aan leververvetting en kan leiden tot obesitas als het niet behandeld wordt.

Wat moet ik doen?

  • Pers zes grapefruits uit.
  • Zoet het sap daarna met een theelepel honing.
  • Drink dit op een lege maag, zonder ander voedsel.
  • Houd dit minstens twee weken vol.

6. Thee van Mariadistel

Thee van Mariadistel is sinds tijden een van de populairste alternatieve remedies die er bestaat bij leververvetting.

Mariadistel heeft leverbeschermende en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze helpen dus de levercellen beschermen en verminderen de vet accumulatie.

Wat moet ik doen?

  • Maak een thee van mariadistel.
  • Of vraag je kruidenspecialist om mariadistelsupplementen.
  • Neem dit eenmaal daags, iedere dag.

Al deze behandelingen zullen een positief effect hebben op je leververvetting, maar ze moeten allemaal vergezeld worden door een gezond, vetarm dieet om goede resultaten te behalen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Melzer, O. A., Rothkopf, M. M., & Ganjhu, L. (2014). Nonalcoholic fatty liver disease. In Metabolic Medicine and Surgery. https://doi.org/10.1201/b17616
  • Nguyen, P., Leray, V., Diez, M., Serisier, S., Le Bloc’H, J., Siliart, B., & Dumon, H. (2008). Liver lipid metabolism. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2007.00752.x
  • Sahebkar, A. (2011). Potential efficacy of ginger as a natural supplement for nonalcoholic fatty liver disease. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v17.i2.271
  • Fernández, J., Lagos, P., Rivera, P., & Zamorano-Ponce, E. (2009). Effect of boldo (Peumus boldus Molina) infusion on lipoperoxidation induced by cisplatin in mice liver. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2746
  • Miyata, M., Takano, H., Guo, L. Q., Kiyoshi, N., & Yamazoe, Y. (2004). Grapefruit juice intake does not enhance but rather protects against aflatoxin B1-induced liver DNA damage through a reduction in hepatic CYP3A activity. Carcinogenesis. https://doi.org/10.1093/carcin/bgg194
  • Madrigal-Santillán, E., Madrigal-Bujaidar, E., Álvarez-González, I., Sumaya-Martínez, M. T., Gutiérrez-Salinas, J., Bautista, M., … Morales-González, J. A. (2014). Review of natural products with hepatoprotective effects. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v20.i40.14787
  • MedlinePlus. Hígado graso. https://medlineplus.gov/spanish/fattyliverdisease.html
  • Int J Prev Med. 2013 Apr; 4(Suppl 1): S36–S42. Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
  • WebMD. Boldo. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-593/boldo
  • Mosby’s Handbook of Herbs & Natural Supplements. https://books.google.ch/books?id=8BNaSe9Sn6cC&pg=PA104&lpg=PA104&dq=diuretic+boldo+study&source=bl&ots=GJnYwN1W4k&sig=ACfU3U3Nnws9ytmBLe_6zDFKEWio1Zzt4Q&hl=es&sa=X&ved=2ahUKEwilopmdqN3lAhWFyqYKHe11ClkQ6AEwDnoECAkQAQ#v=onepage&q=diuretic%20boldo%20study&f=false
  • Int J Clin Exp Med. 2015; 8(9): 15910–15919. Published online 2015 Sep 15. The effect of radish sourced 4-(Methylthio)-3-butenyl isothiocyanate on ameliorating the severity of high fat diet inducted nonalcoholic fatty liver disease in rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4658983/
  • Zobeiri, Mehdi & Belwal, Tarun & Parvizi, Fatemeh & Naseri, Rozita & Farzaei, Mohammad Hosein & Nabavi, Seyed & Sureda, Antoni & Nabavi, Seyed. (2018). Naringenin and its Nano-formulations for Fatty Liver: Cellular Modes of Action and Clinical Perspective. Current Pharmaceutical Biotechnology. 19. 10.2174/1389201019666180514170122.
  • StatPearls [Internet]. Milk Thistle. 27-04-2020. Milk Thistle. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541075/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.