Leer jezelf beter kennen: mensen dicht bij jou weerspiegelen wie jij bent

Hoe kan je verwachten dat je partner van je houdt, als jij niet eens van jezelf houdt? Leer de signalen herkennen die aantonen dat het je ontbreekt aan zelfrespect. Leer van jezelf te houden.
Leer jezelf beter kennen: mensen dicht bij jou weerspiegelen wie jij bent

Laatste update: 28 januari, 2021

Hoe kan je verwachten dat mensen jou respecteren, als jij jezelf niet respecteert? Vergeet niet dat de mensen die je aantrekt een verlengstuk zijn van je eigen persoonlijkheid. Dus leer jezelf beter kennen!

De mensen die zich tot jou aangetrokken voelen, zijn niets anders dan een afspiegeling van wie jij zelf bent. Het is misschien moeilijk om toe te geven, maar jijzelf hebt die moeilijke mensen in je leven uitgenodigd. Wat je zegt, is hierin niet van belang. Bovendien ging je ook niet op zoek naar hen.

Wees voorzichtig wat je uitstraalt

Maar de energie die jij uitstraalt, zal mensen aantrekken die je eigenlijk niet wil aantrekken.

Hoe kan je dit stoppen?

Leer jezelf beter kennen: observeer de mensen die zich tot jou aangetrokken voelen

Man en Vrouw tussen Bergen

Je kan leren van je fouten. Niet elke val is een mislukking. Het biedt je wel een kans om te beseffen dat je niet goed bezig bent.

Hetzelfde geldt voor je manier van omgaan met mensen. Je kan uit alles wat om je heen gebeurt iets leren.

Open je ogen!

De mensen met wie je jezelf omringt, zijn een afspiegeling van wie je bent.

Misschien heb je medelijden met jezelf omdat de mensen om je heen je hebben gekwetst. Maar merk je niet dat het steeds hetzelfde verhaal is? Beschuldig je partner niet. Verval ook niet in de rol van slachtoffer. Het is belangrijk dat je in overweging neemt dat jij misschien het probleem bent.

Wellicht doe je iets verkeerd en kom je zo steeds weer bij hetzelfde type persoon terecht. 

Misschien zeg je al vanaf het begin niet wat je denkt. Wellicht gedraag je je onderdanig of laat je toe dat je partner de relatie overheerst en de leiding neemt over jou. Als je op die manier handelt, zal het onmogelijk voor jou zijn om iemand te ontmoeten die anders is.

Jij hebt de macht om dit te stoppen.

Om hierin te slagen, moet je echter aandachtig je eigen gedrag bekijken. Als je bijvoorbeeld telkens opnieuw na enkele maanden de relatie stopzet, ook al zie je de ander graag, dan heb je een probleem; namelijk dat je bij elke nieuwe relatie je partner van bij het begin idealiseert.

We aanvaarden de liefde die we denken te verdienen

Stel bij Meer
  • Respecteer jij jezelf?
  • Hou je van jezelf?
  • Vind je jezelf waardevol?

Dit zijn simpele vragen, maar beantwoord ze niet te snel. Soms denken we dat het antwoord ‘ja’ is, terwijl het dat in werkelijkheid niet is.

Als de mensen die jij aantrekt je niet respecteren, vraag jezelf dan af of jij jezelf respecteert. Misschien probeer je die belangrijke verantwoordelijkheid door te schuiven naar anderen.

Waarom zeggen zij dat ze van je houden als ze dat niet doen?

Misschien omdat jij niet in staat bent van jezelf te houden. Je zoekt liefde bij anderen. Je hoopt dat zij van jou zullen houden, zodat jij je voldaan kan voelen en minder leeg.

Misschien gebruik jij relaties om weg te vluchten van wat je beangstigt: eenzaamheidHoewel je misschien heel bewust probeert om iemand te vinden die jou aanvult, denk jij toch onbewust dat jij eigenlijk maar weinig liefde verdient. Als je jezelf niet waardeert, is het voor anderen dichtbij jou onmogelijk om jou te waarderen.

Eenzaamheid

Waardeer jezelf

Hoe zou je waardering kunnen ervaren als jij niet in staat bent om het aan jezelf te geven?

Misschien denk je dat je niet veel liefde verdient, dat je voor niemand goed genoeg bent, dat je waardeloos bent en dat je minder aantrekkelijk bent dan alle anderen… dat is niet waar! Stop met jezelf te vergelijken met anderen en stop met jezelf af te breken.

Jij bent authentiek en uniek, en je verdient iets goeds.

Een andere manier van denken zal je gelukkig maken en het zal ervoor zorgen dat je het type persoon aantrekt dat iets kan bijdragen aan je leven.

Aanvaard jezelf en ontdek wie je echt bent

Jezelf Ontdekken

Bewoner zijn van je lichaam betekent daarom niet dat je jezelf kent. Als je jezelf herkent in wat we hierboven schreven, dan heb je nog een lange weg te gaan.

Je zou verliefd moeten worden op de persoon die je elke morgen in de spiegel ziet. Ondanks je onvolmaaktheden en gebreken, ben jij authentiek, natuurlijk en je eigen mooie zelf!

Laat je gedachten niet verdrinken in al het lawaai.

Duik erin om te ontdekken wat jij echt wil. Ga op zoek naar wat jou echt gelukkig maakt. Verwijder alles dat niets positief bijdraagt in je leven. Dat wil ook zeggen dat je stopt met activiteiten uit gewoonte. Stop met steeds weer dezelfde wegen te volgen.

De mensen die jij aantrekt, kwetsen jou niet enkel uit zichzelf.

Jij bent immers diegene die hen in je leven heeft uitgenodigd. Hou op met tijd en energie te verspillen aan pogingen om hen te veranderen. Stop het zelfmedelijden dat je voelt omwille van alle zogenaamde pech als gevolg van je ontmoeting met die personen.

Nu is het moment om te handelen. Je verdient het!

De tijd is nu gekomen om je op jezelf te focussen. Kijk niet naar wat je mist in anderen, want zij zullen het jou niet geven. Je zal enkel met een gevoel van leegheid achterblijven.

Mensen komen in je leven en de meesten blijven niet voor altijd. De enige die jou nooit in de steek zal laten en op wie je altijd kan rekenen, ben jij zelf. Hou dus van jezelf en zorg goed voor jezelf.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.