Leer hier alles over de vier stresshormonen
De belangrijkste drie van de vier hier besproken stresshormonen zijn cortisol, glucagon en prolactine. Het is echter cortisol dat de grootste invloed op het fysieke en mentale van onze geest en ons lichaam heeft.
Aan de andere kant hebben stresstoestanden ook invloed op de geslachtshormonen, zoals oestrogenen, progesteron en testosteron. Blijf lezen om te ontdekken hoe deze vier stresshormonen onze gezondheid beïnvloeden.
Wat is stress?
Stress is een gevoel van fysieke of emotionele spanning dat uit elke situatie of gedachte kan voortkomen die gevoelens van angst, nervositeit of frustratie veroorzaakt.
Wanneer iemand aan stress lijdt, dan ervaren diegene niet alleen psychologische veranderingen, maar ook fysieke veranderingen. Stress van psychologische aard kan in bepaalde omstandigheden ook optreden. In deze gevallen veroorzaakt een element dat door iemand als stressvol wordt ervaren veranderingen in fysieke en organische activiteit.
In langdurige situaties grijpen bovendien stressgerelateerde hormonen in. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor de fysieke veranderingen die ons lichaam doormaakt.
Wat gebeurt er met de hormonen als er stress is?
Het endocriene systeem is aan stresstoestanden en reacties gerelateerd. Dit systeem wordt geactiveerd wanneer er zich stressvolle situaties voordoen en als gevolg daarvan versnelt het de functie van de bijnieren (Spaanse link).
Dit resulteert in een kettingreactie van de verschillende hormonen, waarbij cortisol het hormoon is dat de normale activiteiten van het lichaam het meest verandert. We zullen nu de vier stresshormonen noemen en beschrijven hoe ze ons kunnen beïnvloeden.
De vier stresshormonen
1. Cortisol
Cortisol is het ultieme stresshormoon. Het lichaam produceert het namelijk in noodsituaties om ons bij het oplossen van problemen te helpen en om snel en effectief te reageren. Ons lichaam geeft dus meer cortisol af als we gestrest zijn.
Onder normale omstandigheden gebruiken de cellen van ons lichaam 90% van hun energie voor metabole activiteiten zoals het herstellen, vernieuwen of aanmaken van nieuwe weefsels.
In stressvolle situaties zenden onze hersenen echter opdrachten uit om grotere hoeveelheden cortisol vrij te maken. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het verhogen van de hoeveelheid glucose in het bloed om meer energie naar de spieren te kunnen sturen.
Als we echter regelmatig onder stress staan, dan stijgen de cortisolspiegels voortdurend. We verbruiken dan veel energie om glucose in het bloed af te geven, wat de functies van herstel, vernieuwing en aanmaak van nieuwe weefsels verlamt. De eerste symptomen van verhoogde cortisolspiegels zijn onder andere:
- Gebrek aan gevoel voor humor.
- Prikkelbaarheid.
- Constante vermoeidheid.
- Hoofdpijn en spierkrampen.
- Hartkloppingen.
- Verminderde eetlust.
- Problemen met de spijsvertering.
Misschien ook leuk om te lezen:
Wat zijn geslachtshormonen en wat doen ze?
2. Glucagon
De alvleesklier synthetiseert het stresshormoon glucagon. De belangrijkste actie van dit hormoon is op het metabolisme van koolhydraten gericht (Spaanse link). Met andere woorden, glucagon zorgt ervoor dat de lever glucose afgeeft wanneer ons lichaam het nodig heeft.
Dit kan zijn vanwege een stressvolle situatie, of omdat de bloedglucosespiegels laag zijn. Deze hormonale onbalans kan bij mensen met bepaalde soorten diabetes ook gevaarlijk zijn.
3. Prolactine
De hypofyse scheidt het hormoon prolactine af. Prolactine is tijdens de periode van borstvoeding geven verantwoordelijk voor het stimuleren van de melkafscheiding bij vrouwen.
Wanneer het lichaam de prolactinespiegel verhoogt, wordt het hormoon dat de vrouwelijke geslachtshormonen synthetiseert geremd. Hoge niveaus van stress kunnen dus een verandering in de seksuele drang van iemand veroorzaken, evenals in de menstruatiecyclus.
4. Geslachtshormonen
Lange periodes van stress veranderen de normale functie van de geslachtshormonen die als testosteron, oestrogeen en progesteron bekend staan. Hieronder leggen we uit wat ze doen.
Testosteron
Testosteron, het mannelijke geslachtshormoon, is specifiek verantwoordelijk voor de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken, evenals voor de mannelijke seksuele respons.
Als er veel stress is, dan neemt de productie van testosteron af. Dit gebeurt omdat het lichaam prioriteit geeft aan de afgifte van andere hormonen, zoals cortisol, die bij stress of gevaar nuttiger zijn. Er kunnen dan seksuele problemen zoals impotentie, erectiestoornissen of gebrek aan seksueel verlangen optreden.
Lees ook:
6 manieren om testosteron te verhogen
Oestrogenen
Hoge stressniveaus verminderen bij vrouwen de afgifte van oestrogeen, wat onder andere invloed heeft op de seksuele verlangens die vrouwen normaal gesproken ervaren.
Progesteron
Progesteron wordt in de eierstokken geproduceerd en is verantwoordelijk voor het reguleren van de menstruatiecyclus. Wanneer de productie van progesteron afneemt, kunnen er symptomen optreden zoals:
- Extreme vermoeidheid
- Gewichtstoename
- Hoofdpijn
- Stemmingswisselingen
- Gebrek aan seksueel verlangen
Conclusie
In wezen veroorzaken lange periodes van stress de afgifte van bepaalde stresshormonen die in veranderingen kunnen resulteren in de manier waarop ons lichaam werkt. We moeten deze stress dus onder controle houden om een gezond en gelukkig leven te garanderen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Lupien, S. J., De Leon, M., De Santi, S., Convit, A., Tarshish, C., Nair, N. P. V., … Meaney, M. J. (1998). Cortisol levels during human aging predict hippocampal atrophy and memory deficits. Nature Neuroscience. https://doi.org/10.1038/271
- El estrés crónico pone tu salud en riesgo. (2019). Retrieved 3 March 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress/art-20046037
-
Björntorp, P., & Rosmond, R. (2000). Obesity and cortisol. In Nutrition. https://doi.org/10.1016/S0899-9007(00)00422-6
-
Jiang, G., & Zhang, B. B. (2003). Glucagon and regulation of glucose metabolism. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1152/ajpendo.00492.2002