Leer de meest voorkomende geestesziekten kennen
Wat bedoelen we als we het over geestesziekten hebben? Dan verwijzen we naar verstoringen van het evenwicht die op verschillende manieren tot uiting komen. Symptomen zijn onder andere veranderingen in het gedrag, de rede of het herkennen van de werkelijkheid. Wat zijn de meest voorkomende geestesziekten?
Dat willen we in het volgende artikel bespreken.We geven je een overzicht van de meest voorkomende geestesziekten. Ze worden niet altijd op de juiste manier behandeld omdat ze niet tijdig herkend worden.
De meest voorkomende geestesziekten
Geestesziekten maken geen onderscheid in leeftijd of geslacht. Op een dag kunnen plots optreden of zich beetje bij beetje ontwikkelen.
De afgelopen jaren schenkt de publieke gezondheidszorg iets meer aandacht aan deze ziekten. Wanneer ze tijdig vastgesteld worden, kunnen patiënten hun leven op een aanzienlijke manier verbeteren.
Dit houdt ook in dat men bijhoudt welke geestesziekten het meeste voorkomen.
1. Angststoornissen
Angststoornissen zijn één van de meest voorkomende geestesziekten van de 21e eeuw. Ze kunnen in verschillende stressvolle of verontrustende situaties optreden.
Deze stoornis kan ontstaan wanneer er veranderingen in het leven van een individu optreden. De persoon kan het moeilijk krijgen:
- om zijn werk uit te voeren
- met zijn familie te praten
- onbekenden te ontmoeten
- enzovoort
Anderzijds verstoort het algemene gebrek aan evenwicht ook het dagelijks leven van de persoon. Dat is een gevolg van het feit dat ze zich altijd over iets zorgen maken.
Misschien hebben ze de deur opengelaten. Zou het kunnen dat iemand hun auto gestolen heeft terwijl die ergens geparkeerd stond? Misschien is een geliefde persoon iets slecht overkomen of hebben ze een ongeluk gehad, enz.
We bevelen ook dit artikel aan:
Het beste voedsel om angst tegen te gaan
2. Schizofrenie
Mensen met schizofrenie kunnen stemmen horen of waanbeelden hebben. Die dringen hun gedachten binnen. Het gevolg is dat ze op een andere manier gaan handelen. Die stemmen zeggen hen bijvoorbeeld dat ze iemand anders of zichzelf pijn moeten doen.
Iemand die aan deze stoornis lijdt, kan van dag tot dag opmerkelijk veranderen. Ze voelen zich niet in staat om de innerlijke monologen van die personages onder controle te houden.
Schizofrenie treft zowel mannen als vrouwen. Meestal treedt het tussen de leeftijden van 16 en 30 jaar oud op. De oorzaak is nog steeds onbekend. Als behandeling voor schizofrenie kiezen artsen meestal voor psychosociale therapie en anti-psychotische medicatie.
3. Fobieën
Ook deze stoornis is één van de meest voorkomende geestesziekten.
Fobieën zijn meer dan een angst of een afkeer van een situatie, voorwerp of dier. Het is ook meer dan gewoon spinnen of clowns niet leuk vinden.
Een fobie is een irrationele stoornis die de persoon verhindert om van het leven te genieten. Dat is een gevolg van de angst dat het onderwerp van de fobie zal verschijnen.
4. Bipolaire stoornis
Dit is een geestesziekte die onder de term ‘stemmingsstoornissen’ valt. Het veroorzaakt veranderingen in emoties die heel extreem zijn. Het leidt ook tot manische episodes.
Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat iemand de ene minuut brult van het lachen en dan vervolgens onbeheerst huilt.
Het gedrag bij een bipolaire stoornis kan problemen met sociale relaties veroorzaken. Dit is gebaseerd op het feit dat de mensen dichtbij hen niet weten hoe ze op deze extreme veranderingen moeten reageren.
5. Obsessieve-compulsieve stoornis
Deze stoornis is verbonden met angstgevoelens. Wanneer iemand hieraan lijdt, dan ervaren ze dwangmatige gevoelens, beelden en ideeën die niet reëel zijn. Ze hebben dan tegelijkertijd last van angst, stress en aanhoudende onrust. Ze beelden zich ook dagelijkse problemen in.
Dit gaat verder dan het ordenen van kleerhangers of boeken omdat het lijkt alsof ze niet in de goede orde gerangschikt zijn. Een persoon met een obsessieve-compulsieve stoornis kan zijn toevlucht tot extreme gedragingen nemen.
Voorbeelden van deze gedragingen zijn:
- niet op lijnen op de vloer staan
- alles waar ze voorbijkomen, willen ordenen
- niet kunnen slapen als de kastdeur open staat
- het meerdere keren organiseren en herschikken van voorwerpen
- enzovoort
6. Paniekaanvallen
Dit probleem treedt steeds vaker op. Tijdens een paniekaanval ervaart de persoon moeilijkheden om te ademen. Ze voelen zich duizelig, misselijk en zwak. Hun hart slaat ook heel snel.
Het kan ook gepaard gaan met andere symptomen zoals:
- tintelingen in de handen
- buitensporig zweten
- zich zwak voelen
- pijn op de borst
Zonder professionele hulp kunnen paniekaanvallen agorafobie of angst voor open ruimten veroorzaken. Ze zijn ook bang dat ze op elk moment een paniekaanval kunnen krijgen.
7. Depressie
Dit is één van de meest voorkomende geestesziekten. In vele gevallen gaat het veel verder dan onrust of verdriet van voorbijgaande aard.
Bij een depressieve stoornis treden de volgende symptomen op:
- Mensen zijn zonder hoop en hebben het moeilijk om uit bed te komen.
- Ze hebben ook gevoelens van minderwaardigheid en zelfs zelfmoordgedachten.
Wanneer deze symptomen weken of maanden blijven duren, dan kunnen ze het leven van iemand veranderen. Dit veroorzaakt bovendien ernstige problemen in hun interpersoonlijke relaties.
Lees ook dit artikel:
Acht tips om depressie en verdriet op een natuurlijke manier te overwinnen
8. Eetstoornissen
Ook deze groep behoort tot de meest voorkomende geestesziekten. Je vindt hier onder andere anorexia nervosa. Kenmerkend voor deze stoornis is:
- de obsessie om controle te hebben op de voeding die mensen eten.
- een vervormd lichaamsbeeld. Ook al zijn ze heel dun, toch denken ze dat ze dik zijn wanneer ze in de spiegel kijken.
Deze geestesziekte kan ontstaan uit een depressie en een laag zelfvertrouwen.
9. Antisociale persoonlijkheidsstoornis
Deze stoornis wordt gekenmerkt door problemen om met andere mensen om te gaan. Mensen die aan deze stoornis lijden, vermijden elke vorm van interactie met anderen. Het maakt ook niet uit of die andere mensen familieleden, kennissen of onbekenden zijn.
Dit zijn de symptomen waarmee een antisociale persoonlijkheidsstoornis gepaard kan gaan. Deze mensen kunnen divers gedrag vertonen waaronder:
- verlegenheid
- depressie
- eenzaamheid
- geweld
- agressiviteit
Bovendien ervaren ze een enorme angst om afgewezen te worden.
10. Borderline persoonlijkheidsstoornis
De personen die aan deze geestesziekte lijden, hebben een impulsieve en zwakke persoonlijkheid. Dit zorgt ervoor dat ze altijd aan alles twijfelen. Ze kunnen rustig zijn en zich dan in slechts enkele minuten angstig, hopeloos of boos voelen.
Je zou kunnen zeggen dat ze hun leven ten volle leiden. Vaak hebben ze liefdevolle en intense relaties en verafgoden ze hun partner.
Geestesziekte komt vaker voor dan vele mensen denken. Het is ook niet iets waarvoor we bang moeten zijn. Het is daarentegen tijd dat we leren hoe we het beter kunnen begrijpen. Op die manier kunnen we de mensen die eraan lijden, helpen om een gelukkig, gezond en tevreden leven te leiden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Padmanabhan, J. L., & Keshavan, M. S. (2015). Schizophrenia. In Encyclopedia of Mental Health: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397045-9.00094-X
- ¿Qué es la ansiedad y por qué se produce? | Clínica de la Ansiedad. Clinicadeansiedad.com. 2018. https://clinicadeansiedad.com/soluciones-y-recursos/preguntas-mas-frecuentes/que-es-la-ansiedad-y-por-que-se-produce/
- Young, A. S., & Fristad, M. A. (2015). Bipolar Disorder. In Encyclopedia of Mental Health: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397045-9.00002-1
- Bipolar disorder. nhs.uk. 2018. https://www.nhs.uk/conditions/bipolar-disorder/