Leer alles over een ontwrichting van de knieschijf
Ontwrichting van de knieschijf treedt op wanneer de knieschijf uit positie wordt gedwongen. Het kan optreden als gevolg van een val, een directe klap op de knie of na het draaien of verdraaien van de knie. Vaak treedt ontwrichting van de knieschijf op naar de buitenkant van het been. Het komt vaker voor tijdens sportieve activiteiten.
De oorzaken van ontwrichting van de knieschijf
Een ontwrichting van de knieschijf treedt vaak op als gevolg van een plotselinge richtingsverandering van je been wanneer je de grond raakt. Het kan echter ook voorkomen als er een direct letsel aan de knie is. Het is bijna altijd te wijten aan iets dat de persoon er vatbaar voor maakt.
Wanneer je je patella of knieschijf ontwricht, dan wordt het gewricht instabiel en kun je vallen. Je zult ook intense pijn voelen en je zult je knie niet kunnen buigen.
Vaak kunnen mensen zelfs hun patella’s niet op hun plaats zien zitten en merken dat hun knieën er misvormd uitzien. Als er echter een ontwrichting van de patella (knieschijf) als gevolg van direct trauma optreedt, dan kan deze zelfs de gewrichtskom breken.
Factoren die het risico op ontwrichting van de knieschijf vergroten
Sommige factoren kunnen het risico op ontwrichting van de knieschijf vergroten. Onder hen spelen overgewicht of lang zijn of eerder aan een patella-dislocatie hebben geleden of aan een andere knieblessure allemaal een rol. Je moet ook rekening houden met de fysieke kenmerken die het risico op een ontwrichte knieschijf vergroten, zoals:
- Patella Alta: een te hoge patella hebben.
- X-benen: met X-vormige benen vergroot de hoek tussen de quadriceps en de patellapees, wat de verplaatsing van de patella bevordert.
- Laterale plaatsing van patellapees.
- Mediale patellofemorale ligament ruptuur: dit ligament verbindt de patella met het dijbeen aan de binnenkant. Het voorkomt dat de patella naar buiten springt wanneer de knie wordt gestrekt, en in de meeste gevallen treedt ontwrichting op.
Ontdek ook:
Hoe te herstellen na een knieoperatie
Diagnose en symptomen
Om een ontwrichting van de patella of knieschijf te diagnosticeren, zal de arts de patella aanraken en de knie buigen en deze in verschillende richtingen bewegen.
Door röntgenfoto’s, magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) of computertomografie (CT) te gebruiken, kunnen ze afbeeldingen van de ontwrichte knieschijf en andere knieblessures zien. Wanneer je een ontwrichte knieschijf hebt, dan verschijnen meestal de volgende symptomen:
- Ten eerste zwelling en een misvormde knie.
- Ten tweede, het onvermogen om je knie te buigen of gewicht op je been te dragen.
- Als derde, verplaatsing van de knieschijf naar de buitenkant van de knie.
- Gevoeligheid en pijn.
- Ook patellaire hypermobiliteit.
- Tot slot kraakbeenletsels, die het risico op het ontwikkelen van artrose kunnen vergroten.
Misschien ook interessant om te lezen:
Oorzaken en behandeling van een knieontwrichting
Hoe de symptomen te verlichten
Om de symptomen te verlichten die door een ontwrichte knieschijf worden veroorzaakt, raden experts aan om de volgende opties te gebruiken en je aan de voorschriften te houden:
- Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen. Het gebruik van deze medicijnen helpt om ontstekingen en pijn te verminderen. Toch moet je eraan denken om ze altijd volgens het door je arts aangegeven schema in te nemen.
- Breng ijs aan. IJs helpt om ontstekingen en pijn te verminderen en voorkomt schade aan het weefsel. Leg het op je knie volgens de instructies van je specialist.
- Houd je been omhoog. Probeer je knie zo vaak mogelijk boven het niveau van je hart te houden. Zo help je namelijk om pijn en ontstekingen te verminderen.
- Fysiotherapie. Een fysiotherapeut (Spaanse link) leert je oefeningen om de kniebeweging te verbeteren. Door de oefeningen versterk je je knie, vergroot je de stabiliteit en verlicht je de pijn.
Conclusie
In sommige gevallen kan ontwrichting van de patella of de knieschijf niet worden voorkomen, vooral als fysieke factoren je vatbaar maken om eraan te lijden. Oefen echter met de juiste technieken en probeer je knieën sterk en flexibel te houden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- http://guiasdnl.com/rodilla/sindrome-patelofemoral/downloads/Guia-Sindrome-Patelofemoral-Grunethal.pdf
-
Andrish, J. (2006). Luxación rotuliana recidivante. Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología. https://doi.org/10.1016/s1888-4415(06)76377-9
-
Segura, F., Soler Heredia, A., Fernández, R., & Gascó Gómez, J. (2001). Luxación congénita de rótula. Revista Española de Cirugía Osteoarticular.