Een lage creatininewaarde en behandelingen

Een lage creatininewaarde is een pathologische aandoening die vaak onopgemerkt blijft. Een arts moet het vermoeden en tests uitvoeren om het te vinden. Het gevaarlijkste is dat het tot nierfalen kan leiden en onmiddellijke behandeling vereist.
Een lage creatininewaarde en behandelingen

Laatste update: 12 juli, 2020

Tot de conclusie komen dat iemand een lage creatininewaarde heeft, is niet eenvoudig en het gebeurt dan ook vaak niet onmiddellijk. Artsen laten deze waarden vooral bepalen bij mensen die al een nieraandoening hebben.

Creatinine is een biochemische parameter van bloed en urine, die sterk met de nieren verbonden is. Het is een van de gebruikelijke routineonderzoeken die nefrologen gebruiken om de gezondheidstoestand van hun patiënten te monitoren.

Deze stof is een afvalstof die door het spiermetabolisme wordt geproduceerd. Wanneer onze spiervezels werken, dan genereren ze creatinine als een afvalproduct dat ze vervolgens zouden moeten verwijderen. De gebruikelijke eliminatieroute is via de nieren en urine.

 • In het bloed vinden we het als recent geproduceerd spierafval.
 • En in de urine meten we hoeveel ervan ons lichaam verlaat.

Ook al is het gebruikelijk dat artsen alleen creatinine in het bloed meten tijdens algemeen onderzoek, ze moeten het ook in de urine meten als ze een nieraandoening vermoeden. Voor dit doel is de creatinineklaring de meest geschikte methode.

Door de vergelijking van de spiegels in het bloed en de urine kunnen we specifieke afwijkingen opsporen. Als er bijvoorbeeld een laag creatininegehalte in de urine en een hoog gehalte in het bloed is, dan is nierfalen zeer waarschijnlijk.

Creatinineklaring

Arts bekijkt bloeduitslagen

Dit is een zeer nuttige test om lage creatininespiegels in de urine te detecteren. Alle denominaties identificeren dezelfde methoden en hun doel is om te bepalen hoeveel bloedcreatinine de nieren filteren (Spaanse link).

Om tot het resultaat te komen, moet een arts bloed- en urinemonsters laten nemen. Patiënten moeten urine gedurende een volledige dag / 24 uur verzamelen en deze vervolgens voor analyse naar een laboratorium sturen.

Eenmaal daar zal de biochemicus dan de bijbehorende technieken gebruiken en vervolgens een formule toepassen die een getal oplevert die de glomerulaire filtratiesnelheid wordt genoemd.

Deze snelheid, die een wiskundige formule is, meet het filtervermogen dat de nieren op een bepaald moment zouden kunnen hebben. De uitdrukking van waarden is in millimeters per minuut en de normaal geachte cijfers zijn:

 • Van 97 tot 137 mL / min bij mannen.
 • Voor vrouwen is dit 88 tot 128 mL / min.

Oorzaken van een lage creatininewaarde

De nieren in het lichaam

Een van de oorzaken van lage creatininewaarde in de urine is nierfalen. Het kan echter ook aan andere gezondheidsproblemen te wijten zijn. Na het uitvoeren van de bijbehorende tests en het vaststellen dat er sprake is van een laag creatininegehalte in het urinemonster kan een arts onder andere aan de volgende situaties denken:

 • Nierinsufficiëntie. Dit is een ernstig probleem van de nieren. Het betekent dat ze hun basisfunctie voor bloedfiltratie niet goed kunnen uitvoeren waardoor giftige afvalstoffen in het bloed ophopen. Het vereist de onmiddellijke betrokkenheid van een nefroloog en andere aanvullende tests.
 • Verlies van spiermassa. Wanneer de creatininespiegels zowel in de urine als in het bloed laag zijn, dan kan er spierverlies optreden. Creatininespiegels nemen af door het spiermetabolisme te verlagen. Dit komt vaak voor bij ouderen en bij mensen die periodes van plotseling gewichtsverlies doormaken.
 • Dieet. Een lage inname van eiwitten berooft het lichaam van de benodigde materialen om de spieren te ‘voeden’. Het verlaagt daarom ook het spiermetabolisme en daardoor neemt het creatininegehalte af.
 • Zwangerschap. Er zijn situaties die de dynamiek van de nieren tijdens de zwangerschap veranderen. Op zichzelf neemt de vorming van creatinine (Spaanse link) gewoonlijk fysiologisch af. Het kan ook een teken zijn van een gecompliceerde urineweginfectie of veranderingen in bloeddruk die tot zwangerschapsvergiftiging kunnen leiden.
 • Auto-immuunziekte. Een aantal auto-immuunziekten zoals Myasthenia gravis (MG) en een aantal spierdystrofieën vallen zowel de spieren als de nieren aan. Over het algemeen worden andere afwijkende parameters gedetecteerd voordat de creatininespiegels dalen.

Behandeling voor een lage creatininewaarde

De behandeling van een lage creatininewaarde is volledig afhankelijk van de oorzaak. Primair nierfalen wordt niet op dezelfde manier behandelt als iemand met een gebrekkig dieet of een zwangere patiënt.

Bij nierinsufficiëntie moet je zo snel mogelijk een nefroloog raadplegen. Een aantal ziekten die tot nierfalen leiden, kunnen met medicijnen en speciale zorg worden behandeld, terwijl andere onvermijdelijk tot dialyse leiden.

Het risico is bij zwangere vrouwen aanzienlijk. Verloskundigen en gynaecologen kunnen bepaalde zwangerschapsvriendelijke medicijnen gebruiken om sommige nieraandoeningen te behandelen.

Als het klinische beeld op een zwangerschapsvergiftiging wijst dan adviseren ze een ziekenhuisopname om de parameters onder controle te houden.

Tot slot kunnen voedingsmaatregelen worden genomen wanneer het dieet eiwitarm is of wanneer er spiermassa verloren gaat. Voedingsdeskundigen kunnen een eetplan samenstellen om de eiwitinname te verhogen, evenals enkele spierversterkende oefeningen aanbevelen.

Tot slot mag een lage creatininewaarde in de urine niet worden verwaarloosd. Je moet daarom een arts en zijn instructies opvolgen om ernstige complicaties te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Perazzi, Beatriz, and Margarita Angerosa. “Creatinina en sangre: calidad analítica e influencia en la estimación del Índice de Filtrado Glomerular.” Acta bioquímica clínica latinoamericana 45.2 (2011): 265-272.
 • Gorozobel, Chávez, Tola Torres, and Janeth del Carmen. “Aclaramiento de creatinina en orina de 2 horas vs 24 horas en pacientes con insuficiencia renal para estimar el filtrado glomerular, en el Hospital General Guasmo Sur en un periodo de 5 meses.” (2018).
 • Zenteno, Jorge, et al. “Correlación entre el aclaramiento de creatinina y la fórmula MDRD-4 en la estimación del filtrado glomerular.” Memorias del Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud 9.2 (2011).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.