La petite mort: wat is het en waarom gebeurt het?
La petite mort, of ‘kleine dood’, verwijst naar een toestand van vervaging die sommige vrouwen na een intens orgasme ervaren. Voor velen is het slechts een mythe. Er is echter enig wetenschappelijk bewijs dat de la petite mort bestaat. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Wat is ‘la petite mort’?
La petite mort is een verandering in het vrouwelijke bewustzijn na een orgasme. Het wordt traditioneel beschreven als een vervaging of verlies van het bewustzijn.
Het is echter niet erg bestudeerd. Bovendien denken veel mensen dat het een van de seksuele en spirituele mythen is. In veel culturen zien ze orgasmes zelfs als een soort spirituele trance. Lees hier een Engelse artikel over het bedrijven van de liefde.
De moderne wetenschap heeft echter geprobeerd de fysiologische oorzaken van deze ‘kleine dood’ te onderzoeken. Op deze manier hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat het elektro-encefalogram tijdens en na een orgasme verandert. Ook veranderen orgasmes de hersenactiviteit.
Misschien ook interessant om te lezen:
Wat is een droog orgasme en waarom gebeurt het?
Wat er tijdens een orgasme in je hersenen gebeurt
Het moment van de climax activeert tal van hersengebieden. In feite zijn er meer dan 8.000 zenuwuiteinden in de clitoris. Die opwinding veroorzaakt een bombardement van sensaties in de hersenen.
Een onderzoek door wetenschappers van het College of Arts and Sciences van de Northwestern University (Engelse link) in Evanston, Illinois, wilde weten hoe orgasmen de hersenen beïnvloeden. Als seksuele stimulatie ritmisch en voldoende intensief is, kan het volgens de auteurs ‘neuronaal meesleuren’ veroorzaken.
De hersenen beginnen daarom delen zoals de amygdala, het cerebellum, de nucleus accumbens (door dopamine vrij te geven) en de hypofyse (door endorfines en oxytocine vrij te geven) te activeren als reactie op de activatie van alle zintuigen veroorzaakt door genot.
In die zin veroorzaakt de opwinding een ‘seksuele trance’ waarbij de laterale orbitofrontale cortex wordt geremd. Dan, tijdens een orgasme, zijn de hersenen op één ding gefocust: het gevoel dat het voelt. We zouden daarom kunnen zeggen dat een krachtig orgasme een soort veranderde bewustzijnsstaat is.
Nee, het brein schakelt niet uit tijdens een orgasme of een la petite mort
Enkele jaren dachten onderzoekers dat de activiteit in sommige delen van de hersenen van vrouwen tijdens orgasmen aanzienlijk afnam. Een onderzoek toont echter aan dat het tegenovergestelde gebeurt.
Na verschillende vrijwilligers te hebben gevraagd om een orgasme te krijgen tijdens een MRI, konden de wetenschappers conclusies trekken. Tijdens het orgasme neemt de hersenactiviteit geleidelijk toe totdat deze een piek bereikt en vervolgens daalt.
We raden je aan om ook te lezen:
Vijf verschillende soorten orgasmes en hoe je ze krijgt
Hoe zit het met la petite mort?
Binnen de extreme veranderingen in de hersenen van maximale stimulatie en weer terug tijdens een orgasme, vinden we wat ‘le petite mort’ wordt genoemd.
Het is niet verwonderlijk dat sommige vrouwen na overmatige opwinding in alle opzichten een vervagend gevoel ervaren. Soms hebben ze dan even de tijd nodig om hun hersenactiviteit weer op orde te krijgen. Vrouwelijke orgasmen hebben in ieder geval veel voordelen. Ze helpen vrouwen om:
- Beter te rusten.
- Een verbeterde stemming te krijgen.
- Het zelfvertrouwen te vergroten.
- De tolerantie voor pijn te verbeteren. In feite hebben vrouwelijke orgasmes een pijnstillend effect. Dit komt, omdat tijdens de climax de dorsale raphe wordt geactiveerd. Vervolgens geeft het serotonine af, een hormoon dat pijn blokkeert.
- Stress te verminderen.
- De hartfunctie te verbeteren.
Wat er ook gebeurt, je hoeft je geen zorgen te maken. Bij orgasmes gaat niets dood. Integendeel, het is een plezier dat je hersenen en lichaam veel voordelen geeft. Artsen raden deze ‘seksuele trance’ ten zeerste aan, of het nu met iemand anders is of door te masturberen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Georgiadis JR, et al. “Regional cerebral blood flow changes associated with clitorally induced orgasm in healthy women”, Eur J Neurosci. 2006 Dec;24(11):3305-16.
- Nan J. Wise, et al., “Brain Activity Unique to Orgasm in Women: An fMRI Analysis”, Journal of Sexual Medicine, November 2017, Volume 14, Issue 11, Pages 1380–1391
- James G. Pfaus, Gonzalo R. Quintana, Conall Mac Cionnaith, Mayte Parada. “The whole versus the sum of some of the parts: toward resolving the apparent controversy of clitoral versus vaginal orgasms”. Socioaffective Neuroscience & Psychology, 2016; 6 (0) DOI: 10.3402/snp.v6.32578