Kwarts aanrechtbladen: de voor- en nadelen

Kwarts biedt voordelen die andere soorten materialen niet hebben. Het is resistent, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Denk je erover na om te kiezen voor een werkblad van dit materiaal? Lees dan hier meer over de voor- en nadelen!
Kwarts aanrechtbladen: de voor- en nadelen

Laatste update: 27 oktober, 2023

Kwarts aanrechtbladen trekken de aandacht door de esthetiek die ze aan keukens geven. Ze zijn ook zeer duurzaam, vergen weinig onderhoud, en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Om precies te zijn, deze oppervlakken zijn gemaakt van gemalen kwartsdeeltjes die door een hars aan elkaar zijn gebonden. Deze werkbladen worden daarom ook wel composiet genoemd.

Dit wordt beschreven in een publicatie (Engelse link) in Miner alogical Magazine wordt kwarts gewonnen uit stollings-, metamorfe en sedimentaire gesteenten. Het wordt gebruikt als grondstof voor diverse industriële projecten.

Wat zijn nu de voor- en nadelen van aanrechtbladen van dit materiaal? Als je overweegt er thuis een te installeren, is het goed om eerst deze vragen te beantwoorden.

De voor- en nadelen van kwarts aanrechtbladen

Kwarts aanrechtbladen
Een van de belangrijkste voordelen van kwarts aanrechtbladen is dat ze door hun afwerking esthetiek toevoegen aan de keuken.

Een aanrechtblad is een fundamenteel element in elke keuken. Het vervult een relevante functie, want het is een oppervlak dat dagelijks gebruikt zal worden voor verschillende taken. Bovendien zorgt het voor esthetiek en design op dit gebied. Vandaar het belang om een aantrekkelijk, duurzaam en gemakkelijk te reinigen productiemateriaal te kiezen.

Volgens een artikel (Engelse link) gepubliceerd in Procedia Economics and Finance komt kwarts in de natuur voor met verschillende zuiverheidsgraden. Bovendien wordt het in verschillende kwaliteiten op de markt gebracht voor industriële toepassingen. Daarom is het mogelijk om kwarts aanrechtbladen op de markt te vinden. Wat zijn hun voordelen?

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Hoe goedkope decoratie in je keuken toe te passen

De voordelen

Bestand en duurzaam

Dit is een van de meest opvallende eigenschappen van dit materiaal. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het is wat veel mensen ertoe brengt het te kiezen, afgezien van het feit dat het een goede stijl geeft.

Kwarts is gewoonlijk bestand tegen vlekken, krassen en gematigde temperaturen. Het is ook minder gevoelig voor barsten of afbrokkelen, tenzij de impact aanzienlijk is.

Voor wie bezorgd is over hygiëne zijn kwarts aanrechtbladen een goede keuze. Omdat het een waterdicht, niet-poreus materiaal is, voorkomt het dat ziektekiemen, bacteriën en andere micro-organismen zich in de oppervlaktespleten kunnen nestelen.

Aan de andere kant is het door zijn gladde uiterlijk gemakkelijker schoon te maken en raken voedseldeeltjes niet ingesloten.

Verscheidenheid

Gelukkig is er een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen op de markt, en heb je een ruim aanbod om uit te kiezen. Bedenk dat een pluspunt van kwarts is dat het niet verkleurt. Als je het dus gepolijst en goed verzorgd houdt, zul je lang kunnen genieten van een aanrechtblad dat er als nieuw uitziet.

Toegankelijk

Vergeleken met andere materialen zoals graniet en marmer is kwarts meestal voordeliger. Bovendien, als je de andere voordelen die we hebben genoemd en de prijsverhouding in aanmerking neemt, kun je het als een goede keuze beschouwen.

De nadelen

Een aanrechtblad uitkiezen
Als je kwarts kiest voor het aanrechtblad, houd er dan rekening mee dat het niet bestand is tegen zeer hoge temperaturen.

Ondanks alle beschreven voordelen zijn er nog andere redenen die je moet overwegen voordat je een kwarts aanrechtblad voor je keuken koopt.

Ze zijn niet bestand tegen hoge temperaturen

Zoals we hebben vermeld, is kwarts bestand tegen gematigde temperaturen. Dat geldt echter niet voor hoge temperaturen. In feite is dit een van de belangrijkste waarschuwingen vóór installatie.

Dit komt door de materialen die men bij de vervaardiging ervan gebruikt, zoals hars. Er zal echter intense en langdurige hitte nodig zijn om het aanrechtblad te laten verbranden.

Moeilijk te repareren bij breuk

Hoewel het een bestendig materiaal is, kunnen er gevallen zijn waarin het kan breken door een harde klap met een zwaar voorwerp. Als het kwarts aanrechtblad beschadigd is, is het echter moeilijk te repareren. In dat geval stellen de meeste specialisten voor het oppervlak volledig te vervangen.

Zijn kwarts aanrechtbladen een goede keuze?

Ja, als je rekening houdt met de grote verscheidenheid aan kleuren en patronen waaruit je kunt kiezen, en met de duurzaamheid, weerstand en het gemakkelijke onderhoud, zijn ze een goede optie. Je kunt echter hun voor- en nadelen vergelijken met andere materialen zoals marmer of graniet.

Als je uiteindelijk kiest voor kwarts, houd er dan rekening mee dat je verschillende kwaliteiten vindt. Sommige zijn gemaakt met mengsels van andere natuurstenen of met industrieel afval van keramiek, glas, silica en spiegels. Probeer combinaties met stenen te kiezen, want die zijn bestendiger en duurzamer. Niet vergeten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Götze, J. (2009). Chemistry, textures and physical properties of quartz — geological interpretation and technical application. Mineralogical Magazine, 73(4), 645-671. doi:10.1180/minmag.2009.073.4.645
  • Platias, S., Vatalis, K. I., & Charalampides, G. (2014). Suitability of Quartz Sands for Different Industrial Applications. In Procedia Economics and Finance (Vol. 14, pp. 491–498). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/s2212-5671(14)00738-2

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.