Art nouveau in de decoratie: Hoe deze stijl toe te passen

De art nouveau is een oude artistieke trend, maar wordt gehandhaafd als een moderne decoratiestijl.
Art nouveau in de decoratie: Hoe deze stijl toe te passen

Laatste update: 27 augustus, 2023

De verfijning van de art nouveau, ook wel jugendstil genoemd, is wat degenen aantrekt die deze trend kiezen voor decoratie. Dit is een vintage stijl die aanvankelijk veranderingen in de mode, schilderkunst, beeldhouwkunst en illustratie omvatte. Het duurde echter niet lang voordat het werd toegepast op architectuur en interieur.

Deze trend is van toepassing door de uitvoering van bijvoorbeeld glaswerk en meubels. Modernisme, zoals het ook wel wordt genoemd, vangt blikken door de elegantie en voortreffelijkheid van stukken van algemeen gebruik, maar met esthetische functionaliteit.

Wat is er nog meer binnen dit concept? Laten we dat hieronder uitzoeken.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Drie snelle manieren om je glazen vazen schoon te maken

De wortels van de art nouveau

Art nouveau
Het Casa Batlló in Barcelona is een klassiek voorbeeld van de stijl in de architectuur.

De geboorte van de art nouveau vond plaats tussen 1890 en 1910 en wordt vaak toegeschreven aan de ontwerper William Morris. Het vorm de een antwoord op het historicisme en de voortdurende benaderingen van de naturalistische, rationalistische en mystieke aspecten, zoals uitgelegd (Spaanse link) door de Revista Digital de Artes y Humanidades.

Het modernisme overschreed toen de grens van het uitsluitend weergeven van sporen van het dagelijks leven om een vleugje fantasie te tonen, volgens het verslag van de Real Academia Catalana de Arte San Jorge (Koninklijke Catalaanse Kunstacademie San Jorge).

Bovendien reageerde het op de uitgeputte artistieke modellen, gebaseerd op de kunsten en ambachten, die terugkeerden naar de waarde van het vakmanschap tegenover het neoclassicisme en de massaproductie.

Het hoogtepunt werd bereikt in de Belle Époque. Hoewel het verschillende landen aandeed, gaf Frankrijk het een belangrijke impuls met tentoonstellingen in de Parijse galerie La Maison de l’Art Nouveau.

In de architectuur nam het grote werken over, zoals de gevel van het Casa Batlló in Barcelona. Ook was het te vinden in de beeldhouwkunst en in werken als De fontein van het Meisje, evenals in schilderijen en doeken als De Kus, aldus de Encyclopedia Concepto.

Op het gebied van decoratie paste de art nouveau-geometrie toe, met gebogen en asymmetrische lijnen, platte bogen en exotische ornamenten, die de rondingen van het menselijk lichaam, dieren en vegetatie nabootsten. Dit is dus het huidige pad van de stijl.

‘Art nouveau’, ‘liberty- of floreale stijl’ en ‘jugendstil’ zijn de namen die het respectievelijk in Spanje, Italië en Duitsland krijgt. De oorspronkelijke term is Frans.

De kenmerken van art nouveau, een trend in decoratie

Het wetenschappelijke tijdschrift Ciencia Acierta prevaleert (Spaanse link) de natuur als inspiratiebron voor de nieuwe kunst, met het voorbehoud om niet precies de motieven te reproduceren die zij biedt en in plaats daarvan te streven naar het abstracte.

Zij definiëren de relatie tussen ornament en de structuur van gebouwen met ijzer als bouwelement en het creëren van figuren van bloemen, bladeren en dieren als kenmerkend voor deze stijl. Hier volgen enkele andere unieke kenmerken van deze stijl:

  • Elegantie. De stijl is zeer gedetailleerd en elegant, en dat blijkt uit de delicate en fijne afwerkingen.
  • Ornamenteel evenwicht. De decoratieve compositie is ritmisch en evenwichtig en is altijd op zoek naar opvallende effecten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan spiralen, golven en watervallen.
  • Nieuwigheid in materialen. De vrijheid om te creëren diende hem bij het decoreren met onderdelen als glas, beton, baksteen en keramiek, met een knipoog naar vakmanschap.
  • Asymmetrie. Vreemde en asymmetrische vormen harmoniëren in deze moderne kunst. Het heeft de neiging te kiezen voor golvingen boven rechte lijnen. Er is ook ruimte voor droomachtige vormen, vooral voor meubels.

Hoe je art nouveau in je decoratie kunt implementeren

Art nouveau
IJzer met gestileerde vormen is de perfecte combinatie van subtiliteit en rustiek voor deze stijl.

Gezien het prestige van het modernisme, laten we eens kijken hoe je deze stijl in je interieurontwerp kunt implementeren.

De vloer is de hoofdrolspeler in de art nouveau-stijl

Maak gebruik van de ruimtelijkheid van de vloer om de art nouveau in je decoratie tot uitdrukking te brengen. Je kunt dit doen door geometrische mozaïektegels te installeren, te kiezen voor houten vloeren, of een tapijt met oosterse patronen te integreren.

Huizen met hoge plafonds en gestileerde ramen zijn ideaal voor art nouveau

Combineer neutrale en felle kleuren

Als je de muren schildert met neutrale kleuren, contrasteer ze dan met felle pigmenten op de deuren, ramen en vloeren. Overleg met een binnenhuisarchitect en bekijk theorieën over kleurcontrasten om meer helderheid en intensiteit te creëren.

Kies voor fijn houten meubilair voor een art nouveau-stijl

Zelfs als het meubilair is bijgewerkt, kies dan voor meubilair met zachte, gebogen lijnen en organische vormen die fantasie oproepen en energie overbrengen. Let op de volgende voorbeelden van vormen:

Installeer decoratief vinylbehang

Decoratief vinyl verandert het uiterlijk van een kamer, slaapkamer, spiegels, meubels en inrichting volledig. Dit middel is aanpasbaar, zodat je het in een bloemenstijl kunt aanbrengen. Onthoud dat behang met geometrische en natuurlijke motieven het beste is.

Voor degenen die net beginnen in de wereld van de decoratie en in de verleiding komen om art nouveau te proberen, is het aanbrengen van vinylbehang ook een uitstekende inwijding.

Verwerk de natuur op de muren

Gebruik motieven die met de natuur geassocieerd worden in randen, plafondlijsten of glas-in-loodramen. Door het centraal te stellen en het tafereel te neutraliseren met andere neutrale details.

Smelt subtiliteit en rustiek in de art nouveau-stijl

Als je een hoog plafond hebt met bakstenen gewelven, verfraai de omgeving dan met gelakt of geschilderd hout voor ramen, balken en deuren. De bedoeling is dat het rustieke het verfijnde aanvult.

Probeer mat glas

Tiffany-lampen (te zien op de omslagfoto) en gebrandschilderd glas met bruin, goud, groen en lila zijn de sleutel tot deze stijl, omdat daarbij mat glas wordt gebruikt. Bovendien modificeert dit materiaal het binnenvallende licht.

Flexibiliteit in decoratie gebaseerd op de art nouveau-stijl

In een door de Polytechnische Universiteit van Valencia gepubliceerd artikel wordt betoogd (Spaanse link) dat de elementen in een modernistische ruimte geïnterpreteerd kunnen worden zoals ze zijn. Het is echter ook mogelijk om ze te zien als symbolen, met als doel flexibiliteit over te brengen en een algemene boodschap in je ruimte te bereiken. Ze zijn ook heel flexibel.

Dit betekent dat, hoewel het noodzakelijk is om je te houden aan bepaalde richtlijnen die bij de stijl horen, tegenwoordig kleine variaties prima zijn, zolang ze zich maar houden aan de verfijning en natuurlijkheid die de art nouveau kenmerken. Dus, zou jij je huis durven inrichten met deze trend?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.