Hoe granieten oppervlakken te polijsten

Het uiterlijk van graniet gaat achteruit als het verwaarloosd wordt. Een belangrijke taak is het onderhoud van zijn glans. Dit is mogelijk met natuurlijke recepten en andere trucs die we in dit artikel zullen onthullen.
Hoe granieten oppervlakken te polijsten

Laatste update: 13 februari, 2023

Bewerkte granitoïden vallen op tussen de meest gebruikte materialen voor binnen- en buitendecoratie, door hun elegantie en weerstand. Maar de hardheid van deze gesteenten vrijwaart ze niet van slijtage en ondoorzichtigheid. Het schoonmaken en polijsten van granieten oppervlakken is namelijk noodzakelijk om het in optimale omstandigheden te houden.

Graniet wordt voortdurend gewreven, wat resulteert in bijna permanent onderhoud, afhankelijk van of het een aanrechtblad, een vloer of een muur is. De manier waarop je deze taak uitvoert is bepalend voor het uiterlijk van de steen.

Om het te polijsten kun je de diensten van gespecialiseerde bedrijven inhuren. Maar de haast die het huishouden met zich meebrengt en de kosten die gemoeid zijn met het betalen van derden leiden ertoe om eenvoudige remedies te proberen, omdat ze minder duur, sneller en in sommige gevallen zeer effectief zijn.

Granietkwaliteiten voor verschillende oppervlakken

Granieten zijn plutonische stollingsgesteenten die bestaan uit kleine en middelgrote korrels. Dit wordt uitgelegd (Spaanse link) door het Algemeen Directoraat voor de Ontwikkeling van de Mijnbouw, waarbij onder andere het kleurenpalet dat het mineraal biedt wordt benadrukt. Het gamma omvat variaties van de volgende tinten:

  • grijs
  • roze
  • groen
  • wit
  • geel

Volgens het instituut zijn deze stenen dimensionaal, zodat ze specifieke sneden en vormen toelaten. Daarom gebruikt men graniet vaak als vervanging voor keramiek, glas, beton en andere elementen in de bouw.

Graniet onderscheidt zich ook door zijn veelzijdigheid om zich aan te passen aan elke omgeving, door zijn ondoordringbare kwaliteit, zijn poreusheid en zijn ruime duurzaamheid. Door deze bijzonderheden kunnen we graniet gebruiken als keukenwerkbladen, vloeren van zwembaden, wanden van badkamers en andere ruimten.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Wat is “Reinheid” en hoe kun je het toepassen in je huis?

Hoe polijst je granieten oppervlakken?

Keuken met veel graniet
Door het polijsten van keukenbladen ziet je keuken er veel beter uit.

Er zijn speciale machines die graniet polijsten, maar deze procedures zijn geschikt voor professionele handen. Andere methoden om deze oppervlakken te polijsten zijn de volgende.

Dweilen en polijstmachines

Zowel dweilen met schroefdraad als huishoudelijke elektrische polijstmachines worden aanbevolen om graniet te polijsten, vooral na het aanbrengen van polijstproducten.

In het geval van machines hebben ze schijven met de juiste texturen om de natuurlijke glans aan de steen terug te geven. De lappen of dweilen worden gebruikt bij het handwerk, voornamelijk bij muren die met het gesteente bedekt zijn.

Polijstmiddelen

Misschien is het wel het meest voor de hand liggende alternatief. Dit zijn wassen of vloeistoffen voor stenen oppervlakken, zijn gemakkelijk aan te brengen, en beloven topafwerkingen. De samenstelling van deze producten concentreert zich op een neutrale pH; bovendien zijn ze niet giftig.

Over het algemeen worden de poetsmiddelen gemaakt met acryl en natuurlijke harsen. Die zijn vriendelijk voor het materiaal en dragen bij aan de weerstand ervan. Doe kleine hoeveelheden op de te polijsten ruimte en wrijf dan met keukenpapier.

De Consumenten en Gebruikers Organisatie beveelt (Spaanse link) het gebruik van keukenpapier aan bij het schoonmaken van oppervlakken om de overdracht van micro-organismen in het textiel te voorkomen.

Neutrale zeep

Zeepoplossingen vormen een haalbaar middel voor het polijsten van graniet. Bovendien wordt vloeibare zeep gerekend tot de minst giftige en zuinigste schoonmaakmiddelen.

De truc is om het oppervlak te schrobben met een emulsie die water en neutrale zeep bevat, en er daarbij op te letten dat het tweede ingrediënt in hoeveelheid groter is dan het eerste. Vergeet niet na te spoelen met meer water aan het eind van het inzepen.

Witte azijn en vaseline

Vaseline is een gezuiverd mengsel verkregen door destillatie van petroleum. De Clínica Universidad de Navarra verdiept zich in de medische voordelen van deze stof, vooral op dermatologisch gebied. Hoewel studies die de werking op andere gebieden aantonen onbekend zijn, brengen empirische referenties dit product in verband gebracht met de verwijdering van vet en stof.

Anderzijds is er onderzoek (Engelse link) naar de desinfecterende eigenschappen van azijn of azijnzuur, die het catalogiseren als een krachtig antimicrobieel middel bij huishoudelijke wasactiviteiten.

Het zelfgemaakte recept stelt voor een eetlepel vaseline te mengen met een scheut witte azijn. Verdeel het preparaat over het oppervlak en maak vervolgens met keukenpapier cirkelvormige bewegingen om glans te verkrijgen.

Ontvetters en schoonmaakmiddelen

In warm water verdunde ontvetters en schoonmaakmiddelen zijn voordelig voor het polijsten van graniet in buitenkanten, zoals gevels, patio’s en tuinen. Terwijl ontvetters oliën verwijderen en corrosie tegengaan, bevatten wasmiddelen (Spaanse link) oppervlakteactieve stoffen om vet in water en andere vervuiling op te lossen en te verwijderen.

Combineer beide ingrediënten in een emmer met ruim water; de hoeveelheden worden bepaald door de te polijsten ruimte. Dispergeer de vloeistof met een bezem en verwijder het vervolgens met water.

Probeer te werken met een slang die de druk van het spoelen verhoogt; het effect is superieur als je de procedure afsluit met een polijstmiddel voor buitengraniet.

Bleekmiddel

In een rapport onthuld door de Universidad Nacional a Distancia wordt opgemerkt (Spaanse link) dat het natriumhypochloriet, chemische naam van bleekmiddel, een sterk oxidatiemiddel is met desinfecterende, fungicide en bactericide capaciteiten. Aan de andere kant gelooft men dat dit middel goed is voor het polijsten van de granitoïden.

Tijdens het gebruik wordt aangeraden handschoenen en een masker te dragen. Dit om beschadiging van de huid te voorkomen en het product niet in te ademen. Het is aan jou om een papieren of wollen doek te gebruiken, instrumenten die je vervolgens impregneert om het oppervlak te polijsten. Was daarna met veel water en vergeet niet het graniet te drogen na het afspoelen van de chemische stof.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Hoe en hoe vaak kun je herbruikbare waterflessen schoonmaken?

Belang van schoonmaken voor het polijsten van granieten oppervlakken

Witte azijn
Een van de sterproducten voor huishoudelijke reiniging is witte azijn, zeer nuttig voor het schoonmaken van allerlei oppervlakken.

Het is normaal dat het veelvuldig gebruik van de oppervlakken vlekken en ander vuil achterlaat; het achterwege laten van onmiddellijke reiniging maakt het verwijderen van onzuiverheden bewerkelijker. Je krijgt het graniet sneller en in al zijn pracht en praal tevoorschijn als je, voordat je de polijsttrucs toepast, de respectievelijke reiniging in acht neemt.

Het tijdschrift Architectural Digest beveelt water aan (Spaanse link) als het beste product voor het onderhoud van deze oppervlakken. En een dag per week is het relevant om de hygiëne te verdiepen met andere stoffen, bijvoorbeeld zeepoplossingen.

In het specifieke geval van keukenbladen is dagelijkse reiniging essentieel door toevoeging van desinfecterende middelen, omdat hier voedselbereiding plaatsvindt en onzorgvuldigheid zou leiden tot kruisbesmetting en gezondheidsproblemen.

Wat je niet moet doen bij het polijsten van granieten oppervlakken

Om goede resultaten te bereiken bij het saneren van granieten oppervlakken en het daaropvolgende polijsten, is het essentieel om geen schurende stoffen toe te passen, noch groene vezeldoeken of metalen borstels te gebruiken. Het is noodzakelijk subtiel te wrijven, bij voorkeur met keukenpapier of microvezeldoeken.

Hoewel warm water gunstig is om sterke vlekken te verwijderen, moet je oppassen dat je het niet eerst kookt, omdat het op den duur de neiging heeft het materiaal aan te tasten. Zeer koud water heeft hetzelfde effect.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.