Kurkuma om pijn, ontsteking en artritis te verlichten
Verschillende onderzoeken zijn erin geslaagd om aan te tonen dat veel van de voedingsmiddelen die antioxidanten bevatten kunnen helpen bij het verbeteren van de gezondheid en verschillende soorten ziekten. Een van de voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan antioxidanten en waar makkelijk aan te komen is, is kurkuma.
Deze specerij, die wordt beschouwd als een van de voordeligste voor het lichaam, wordt gekenmerkt door de ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen en bevat ook nog ongeveer 300 antioxidanten.
Kurkuma wordt gebruikt over de hele wereld als ingrediënt in verschillende recepten, maar het is ook onderdeel van vele natuurlijke middelen en therapieën die als doel hebben de gezondheid te verbeteren.
In dit artikel willen we dus een recept met kurkuma met je delen dat kan worden bereid met de poedervorm van deze specerij, of nog beter, met de verse wortel. Dit krachtige drankje heeft namelijk veel pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen en veel andere voordelen voor de gezondheid.
Gezond drankje met kurkuma
Dit geweldige middel maakt deel uit van de traditionele Oosterse geneeskunde en het recept is bekend over de hele wereld, omdat de effectiviteit is bewezen.
Alle ingrediënten die zijn gebruikt, zijn afkomstig uit natuurlijke bronnen. Ze hebben namelijk een positief effect op het lichaam om verschillende soorten pijn te verlichten en ziektes te voorkomen.
Ingrediënten
- 1 eetlepel kurkumapoeder
- 5 cm gemberwortel
- 5 wortels
- 2 citroenen
- 1 sinaasappel
- 1 komkommer
Hoe bereidt je het?
- Pel eerst de citrusvruchten, de gemberwortel en de wortels.
- Meng daarna alle ingrediënten in een blender en maak er sap van.
- Voor het beste resultaat drink je het dan een half uur voor het ontbijt.
Lees ook:
Ontdek zeven voordelen van gember
Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van dit drankje?
Het bestrijdt artritis
Het sap van kurkuma heeft pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen die artritis en de symptomen daarvan bestrijden. De curcumine, het actieve ingrediënt in kurkuma, wordt geactiveerd wanneer het wordt verdund met andere ingrediënten en verlicht de stijfheid en zwellingen in de gewrichten.
Bij depressie en dementie
In onderzoek dat gedaan is door wetenschappers in Amerika is namelijk vastgesteld dat kurkuma kan helpen bij het verminderen van het risico op dementie en depressie en tegelijkertijd de symptomen kan verminderen.
In dit onderzoek is ontdekt dat kurkuma maar 2,5% minder effectief is dan antidepressiva, maar het belangrijkste is dat het geen bijwerkingen heeft.
Hoewel er niet meer wetenschappelijk bewijs is om dit effect van kurkuma te verklaren, wordt aangenomen dat het het enzym blokkeert dat het risico op depressie vergroot en dat het ook het niveau van cytokines vermindert, wat de reactie van het lichaam op stress kan beïnvloeden.
Het vermindert pijn
Kurkuma werkt als een natuurlijke pijnstiller die kan helpen bij het verminderen en reguleren van verschillende soorten pijn. Het bevat NF-B, een eiwit die in staat is om het afweermechanisme van het lichaam te activeren.
Vermindert het risico op kanker
Doordat het rijk is aan antioxidanten zou dit natuurlijke middel kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die zich verzamelen in het lichaam en tot veel ziekten kunnen leiden, waaronder kanker. Het sap van kurkuma kan helpen bij het voorkomen van onder andere:
- Kanker aan de eierstokken
- Darmkanker
- Prostaatkanker
- Borstkanker
Problemen met de spijsvertering
Dit drankje helpt tegen een opgeblazen gevoel van de buik en verlicht maagzuur en gastritis. En als je kurkuma regelmatig opneemt in je dieet kun je het meeste voordeel halen uit deze eigenschap.
Het voorkomt hartproblemen
Het drinken van dit sap kan helpen om onder andere:
- Het slechte cholesterol te verminderen.
- Het hart te beschermen.
- De gezondheid van de aderen te verbeteren.
Het wordt dan ook aangeraden om verschillende soorten hartproblemen te voorkomen.
Misschien ook interessant om te lezen:
8 dagelijkse gewoonten die tot hartproblemen leiden
Het verwijdert gifstoffen
Dit drankje heeft reinigende en ontgiftende eigenschappen die de verwijdering van gifstoffen uit het lichaam stimuleren. Dat helpt dus bij het voorkomen van verschillende ziekten en verbetert de gezondheid van de huid.
Het beschermt de lever
Kurkuma werkt als een tonic voor het gal en beschermt de lever dankzij het hoge gehalte aan curcumine. Er zijn verschillende onderzoeken geweest die hebben vastgesteld dat kurkuma onder andere:
- Galstenen kan helpen verwijderen.
- Helpt bij de vertering van vetten.
- Een ontstekingsremmend effect heeft.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ammon, H., & Wahl, M. (1991). Pharmacology of Curcuma longa. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-2006-960004
- Araújo, C. A. C., & Leon, L. L. (2001). Biological activities of Curcuma longa L. Memorias Do Instituto Oswaldo Cruz. https://doi.org/10.1590/S0074-02762001000500026
- Lee, J., Jung, Y., Shin, J. H., Kim, H. K., Moon, B. C., Ryu, D. H., & Hwang, G. S. (2014). Secondary metabolite profiling of curcuma species grown at different locations using GC/TOF and UPLC/Q-TOF MS. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules19079535
- Fadus, M. C., Lau, C., Bikhchandani, J., & Lynch, H. T. (2017). Curcumin: An age-old anti-inflammatory and anti-neoplastic agent. Journal of traditional and complementary medicine, 7(3), 339-346. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411016302528
- Kuptniratsaikul, V., Dajpratham, P., Taechaarpornkul, W., Buntragulpoontawee, M., Lukkanapichonchut, P., Chootip, C., … & Laongpech, S. (2014). Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: a multicenter study. Clinical Interventions in aging, 9, 451. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24672232
- Gupta, S. C., Patchva, S., & Aggarwal, B. B. (2013). Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. The AAPS journal, 15(1), 195-218. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535097/
- Liju, V. B., Jeena, K., & Kuttan, R. (2015). Gastroprotective activity of essential oils from turmeric and ginger. Journal of basic and clinical physiology and pharmacology, 26(1), 95-103. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24756059
- Zhou, H., S Beevers, C., & Huang, S. (2011). The targets of curcumin. Current drug targets, 12(3), 332-347. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20955148