Kunstbloed voor transfusies: wat is dat?
Elk jaar rijden tientallen bussen door talloze steden over de hele wereld om mensen aan te moedigen om bloed te doneren. Er zijn echter nog meer bloeddonoren nodig om aan de vraag te voldoen. Is het mogelijk om deze uitdaging op te lossen dankzij het gebruik van kunstbloed voor transfusies?
De vraag naar donorbloed neemt toe, vooral in de zomer, wanneer het aantal ongevallen doorgaans toeneemt.
Het nieuws over de mogelijkheid om kunstbloed te maken verscheen een aantal jaar geleden in het Digital Journal (Engelse link) en deze informatie heeft zich zeer snel verspreid. Het is zelfs in verschillende kranten verschenen. De reden? Transfusies van kunstbloed zouden de oplossing kunnen zijn voor een vraag die tegenwoordig constant toeneemt.
Onderzoek naar kunstbloed voor transfusies
Kunstbloed opent de deur naar nieuwe mogelijkheden voor transfusies die gemakkelijk en snel toegankelijk zijn voor miljoenen mensen.
De mogelijkheid om kunstbloed te gebruiken voor transfusies heeft de aandacht van veel mensen getrokken. Er wordt echter nog onderzocht of dit echt haalbaar kan zijn of dat het (voorlopig) een experimentele procedure zal blijven.
Er zijn veel meer diepgaand onderzoeken en gedegen studies nodig voordat we kunnen bevestigen dat kunstbloed de nieuwe methode voor het uitvoeren van bloedtransfusies is. Desalniettemin zullen we hieronder laten zien wat deze procedure inhoudt. In de toekomst kan kunstbloed mogelijk een zeer effectieve manier worden om duizenden levens te redden.
De ErythroMer-studie
De onderzoekers die aan deze studie hebben deelgenomen, behoren tot de Universiteit van Washington en hebben hun bevindingen gepubliceerd in de American Society of Hematology (ASH) (Engelse link). In hun onderzoek bereikten ze iets totaal vernieuwends dat mogelijk in staat is om duizenden levens te redden.
De naam van de studie was niet toevallig. De term ErythroMer verwijst naar een bestanddeel dat bloed kan vervangen. Hoewel de hoeveelheid rode bloedcellen in kunstbloed niet hoger is dan 10%, denken onderzoekers dat zelfs met dit percentage ErythroMer zou kunnen volstaan om een patiënt in nood te stabiliseren.
Dit is ongetwijfeld veelbelovend. Er zijn verschillende situaties waarin artsen direct bloed nodig hebben. Op dezelfde manier zijn er gebieden waar bloed van donoren niet snel genoeg beschikbaar is. ErythroMer zou de oplossing voor deze problemen kunnen zijn. Maar welke procedure moet worden gevolgd om kunstbloed voor transfusies te gebruiken?
Lees ook dit artikel:
Wereld Bloeddonordag helpt levens redden
Kunstbloed en de procedure ervan
ErythroMer belooft een mogelijke vervanger te zijn van menselijk bloed, ook al bevat het weinig rode bloedcellen.
De onderzoekers die bij deze studie betrokken waren, ontwikkelden ErythroMer in poedervorm. Dit poeder bevat kunstmatige cellen die dezelfde functies kunnen vervullen als rode bloedcellen. Als het product echter in poedervorm is, hoe is een transfusie dan mogelijk?
- Ten eerste mengen artsen ErythroMer met steriel water om het injecteerbaar te maken.
- Vervolgens kunnen ze het kunstbloed bewaren bij kamertemperatuur.
- Gebruikers (zoals ambulancepersoneel) kunnen het gemakkelijk in een pakketje vervoeren.
Dus waar je ook bent, je kunt een transfusie met kunstbloed geven aan iedereen die het direct nodig heeft. Het enige dat je hoeft te doen, is het poeder met water mengen en de vloeistof onmiddellijk toedienen aan degene die het nodig heeft. Kunstbloed kan een goede vervanger zijn voor menselijk bloed die veel meer levens kan redden dan we ons ooit konden voorstellen.
Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Wat zijn plasmatransfusies precies?
Verwachtingen over kunstbloed
Wetenschappers hebben al kunstbloed op dieren getest en de resultaten die ze hebben gerapporteerd, zijn redelijk goed. Om precies te zijn, de tests die ze hebben uitgevoerd, hebben dieren die in shock waren, weer tot leven gewekt. Er zijn echter nog verdere testen nodig voordat de methode beschikbaar kan komen voor mensen.
De verwachtingen zijn hooggespannen. In een oorlogssituatie of groot verkeersongeval kan het bijvoorbeeld betekenen dat levens worden gered met een vrij hoog slagingspercentage. Ook in afgelegen gebieden kan dit een positieve oplossing zijn.
We moeten in gedachten houden dat er op dit moment geen eenvoudige methoden zijn om gedoneerd bloed te vervoeren. Daarom zou ErythroMer de oplossing kunnen zijn voor diverse problemen waar we nu tegen aan lopen.
We zullen moeten wachten op de resultaten van meer onderzoek voordat we bevestigen dat ErythroMer misschien wel de nieuwe manier is om bloedtransfusies uit te voeren.
We zullen de onderzoeken die gedaan worden op de voet volgen en hopelijk zullen de resultaten succesvol zijn. De manier waarop we ons voorstellen om vandaag levens te redden, kan in de nabije toekomst ingrijpend veranderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Barbosa, Fabiano Timbó, Jucá, Mário Jorge, Castro, Aldemar Araujo, Duarte, José Lira, & Barbosa, Luciano Timbó. (2009). Artificial oxygen carriers as a possible alternative to red cells in clinical practice. Sao Paulo Medical Journal, 127(2), 97-100. https://dx.doi.org/10.1590/S1516-31802009000200008
- Bialas, C., Moser, C., & Sims, C. A. (2019). Artificial Oxygen Carriers and Red Blood Cell Substitutes: An Historic Overview and Recent Developments Toward Military and Clinical Relevance. The journal of trauma and acute care surgery.
- Kobayashi, K., Tsuchida, E., & Horinouchi, H.. (2005). Artificial oxygen carrier: its front line. Revista do Instituto de Medicina Tropical de São Paulo, 47(1)https://dx.doi.org/10.1590/S0036-46652005000100010