Kun je tijdens de zwangerschap cafeïne consumeren?

Wat is de toegestane inname van cafeïne tijdens de zwangerschap? Ontdek in dit artikel of het veilig is om tijdens de zwangerschap koffie en andere cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken te consumeren.
Kun je tijdens de zwangerschap cafeïne consumeren?

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een van de eerste vragen die bij vrouwen opkomt, nadat ze hebben ontdekt dat ze zwanger zijn, is welk dieet ze in deze fase moeten volgen. Een van de meest gestelde vragen is of de consumptie van cafeïne tijdens de zwangerschap al dan niet veilig is.

Er zijn veel mythen en tips over dit onderwerp. Hoe waar zijn de mythen dan? In dit artikel presenteren we het laatste onderzoek over de consumptie van cafeïne tijdens de zwangerschap.

De consumptie van cafeïne tijdens de zwangerschap

De overgrote meerderheid van de vrouwen drinkt ‘s ochtends koffie en velen blijven het de hele dag door drinken. Wist je echter dat andere dranken en voedingsmiddelen ook cafeïne bevatten?

Een aantal frisdranken, chocolade, energiedranken, sommige infusies, zoals thee, en zelfs een aantal medicijnen bevatten cafeïne. Je moet ze daarom allemaal kennen om je dagelijkse inname te berekenen!

Mythes en waarheden

Er zijn veel mythen over het gebruik van cafeïne tijdens de zwangerschap. Hieronder ontdek je of deze mythen op basis van wetenschappelijke informatie wel of niet waar zijn.

1. Cafeïne veroorzaakt geboorteafwijkingen

Een embryo in de baarmoeder

In een aantal studies met dieren werden geboorteafwijkingen met de consumptie van cafeïne geassocieerd. Ze zijn bij mensen echter niet doorslaggevend. Een aantal studies met dieren concludeerden dat moeders die cafeïne consumeerden een verhoogd risico op het baren van nakomelingen met geboorteafwijkingen hadden.

Studies bij mensen hebben echter geen sluitende gegevens opgeleverd. Een studie uit 2011 analyseerde de associatie van de consumptie van cafeïne tijdens de zwangerschap met geboorteafwijkingen (Engelse link) zoals:

Hoewel ze kleine risicoverhogingen bij vrouwen ontdekten die tijdens de zwangerschap cafeïne gebruikten, vonden ze geen overtuigend bewijs. Er is daarom verder onderzoek nodig naar de associatie van cafeïne met geboorteafwijkingen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Huismiddeltjes tegen cafeïne-ontwenning

2. Als je tijdens de zwangerschap cafeïne drinkt, dan heeft je baby waarschijnlijk een laag geboortegewicht

In 2014 analyseerden onderzoekers 13 bestaande onderzoeken diepgaand om te bepalen of er een verband bestaat tussen de consumptie van cafeïne tijdens de zwangerschap en een laag geboortegewicht (minder dan 2,5 kilo).

Het resultaat toonde aan dat een hoog cafeïnegebruik met een verhoogd risico op een laag geboortegewicht geassocieerd was. Om deze reden raden ze aan om de inname van cafeïne te minimaliseren.

3. Cafeïne kan miskramen veroorzaken

Vrouw heeft miskraam

Overmatig cafeïnegebruik wordt met een verhoogd risico op een miskraam geassocieerd. Onderzoekers analyseerden 28 onderzoeken om te bepalen of er een verband tussen de consumptie van cafeïne en een miskraam bestaat.

De resultaten suggereerden een verband tussen beide factoren. Voor elke toename van cafeïne met 150 mg nam namelijk het risico op een miskraam met 19% toe.

4. Cafeïne gaat door de placenta en kan de baby beïnvloeden

Verschillende studies ondersteunen deze stelling. Als de moeder cafeïne consumeert, dan doet de baby dat ook via de placenta. Zoals je vast wel weet, is cafeïne een stimulerend middel dat slapeloosheid en andere bijwerkingen kan veroorzaken.

Als je cafeïne drinkt, dan neemt je baby het ook op. Zo kunnen ze een fase van hyperactiviteit ingaan die hen of jou ook niet laat slapen! Om deze reden is het meestal raadzaam om de inname ervan te minimaliseren.

5. Als je te veel koffie drinkt, dan kun je uitgedroogd raken

Cafeïne tijdens de zwangerschap

Koffie is stimulerend en vochtafdrijvend. De cafeïne in koffie, thee en andere dranken en voedingsmiddelen is vochtafdrijvend. Het verhoogt daarom de frequentie van plassen. Mensen die veel cafeïne drinken, lopen namelijk mogelijk een verhoogd risico op uitdroging, wat een van de ergste zwangerschapscomplicaties is.

6. Regelmatige consumptie van cafeïne kan een vroegtijdige bevalling veroorzaken

Als je deze bewering ooit hebt gehoord, dan moet je weten dat er een waarheid achter zit. Alleen met betrekking tot een hoge inname van cafeïne. Het American College of Obstetricians and Gynaecologists (ACOG) publiceerde dat een hoge inname (meer dan 200 mg/dag cafeïne) het risico op een vroegtijdige bevalling zou kunnen verhogen.

Conclusie

Overleg met je arts over je cafeïnegebruik tijdens de zwangerschap. Momenteel zijn er dus geen afdoende gegevens over hoeveel cafeïne veilig is voor de baby tijdens de zwangerschap.

Artsen zijn echter over het algemeen van mening dat een matige inname, dat wil zeggen minder dan 300 mg per dag (Engelse link), geen complicaties tijdens de zwangerschap mag veroorzaken. De medische aanbevelingen voor veilige cafeïne-inname voor een zwangere vrouw variëren tussen 150 en 300 mg/dag.

Als de moeder de consumptie van cafeïne tijdens de zwangerschap niet kan vermijden, hetzij omdat ze gewend is veel ervan te consumeren, hetzij vanwege haar onbedwingbare hunkering, raadt de Wereldgezondheidsorganisatie aan het te matigen. Hoe dan ook, vraag je arts om advies hierover.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.