Vijf kruidenremedies om te proberen bij nierpijn
Als het gaat om het bestrijden van nierpijn, is het belangrijk de oorsprong van dit symptoom vast te stellen. Hoewel verschillende therapeutische mogelijkheden verlichting kunnen brengen, is het van essentieel belang vast te stellen wat de oorzaak is om een geschikte behandeling te kiezen.
Informatie gepubliceerd in American Kidney Fund (Engelse link) stelt dat pijn aan de zijkanten of in het midden van de bovenrug afkomstig kan zijn van de nieren. Dit is echter niet altijd een teken van een ernstig probleem. Daarom is het van essentieel belang dat je, als je last hebt van dit symptoom, naar je arts gaat.
De deskundige kan, afhankelijk van de symptomen, een urineonderzoek voorstellen en aanvullende onderzoeken zoals een echografie of een CT-scan. Op basis van de resultaten stellen ze een preciezere diagnose en gaan over tot het voorschrijven van een behandeling.
Een reeks kruidenremedies kan bijdragen tot de gezondheid van de nieren en de plaatselijke pijn in dit gebied helpen verlichten. Ze zijn echter geen eerstelijns behandeling en moeten met voorzichtigheid gebruikt worden.
Hoewel het natuurlijke remedies zijn, kunnen ze bijwerkingen veroorzaken en zijn ze in sommige gevallen gecontra-indiceerd. Bovendien blijft het bewijs over hun veiligheid en werkzaamheid beperkt. Ze kunnen dus in sommige gevallen onwerkzaam zijn.
Mogelijke oorzaken van nierpijn
De nieren zijn vitale organen die in de onderrug liggen. Hun belangrijkste functie is het filteren het bloed afvalstoffen via de urine te verwijderen. Zo voorkomen ze het ontstaan van stenen, maar ook het vasthouden van vocht en andere problemen.
Een andere functie is het meten en in evenwicht houden van chemische verbindingen in het bloed, zoals kalium, fosfor en natrium. Als er pijn in de nieren is, betekent dit dat iets hun natuurlijke activiteit verandert. Volgens de Mayo Clinic (Engelse link) zijn de mogelijke oorzaken:
- Verwondingen.
- Nierstenen.
- Nierontsteking (pyelonefritis).
- Polycysteuze nierziekte.
- Nierkanker of een niertumor.
- Bloedingen in de nier.
- Niercysten (vergroting of scheuring).
- Bloedstolsels in de nieraders (nierveneuze trombose).
- Hydronefrose of waterzaknier (zwelling van de nieren door ophoping van urine).
Het is belangrijk te vermelden dat pijn in de nieren door nierstenen vaak pas optreedt als de stenen uit de nier beginnen te komen. Bovendien veroorzaken de eerder genoemde ziekten niet altijd nierpijn. Evenzo kan de pijn ontstaan door problemen die niets met de nieren te maken hebben.
Dit artikel kan je interesseren:
IgA-nefropathie: wat is het en waarom komt het voor?
Vijf kruidenremedies om te proberen bij nierpijn
Wegens de ernstige oorzaken achter nierpijn is het van essentieel belang dat je naar een dokter of een nefroloog gaat. Deze vakmensen zijn de enigen die een juiste diagnose kunnen geven. Bovendien zullen ze de juiste behandeling voorschrijven. En hoe zit het met kruidenremedies?
Mensen hebben sommige geneeskrachtige planten als hulpstoffen gebruikt om nierpijn te bestrijden. Echter, zoals een publicatie in het Journal of Nephroph armacology (Engelse link) wijst, is de veiligheid van dit soort middelen niet goed vastgesteld. In sommige gevallen, zoals bij nierfalen, kunnen ze zelfs averechts werken.
Daarom kun je, voordat je een kruidensupplement gebruikt, of het nu in zijn natuurlijke vorm is, in tabletten, of in een commerciële presentatie, het beste je arts raadplegen. Als de pijn wat mild is, kun je deze middelen misschien zonder problemen gebruiken. Zo niet, dan zal je arts het gebruik ervan waarschijnlijk afraden. Wat zijn de mogelijkheden?
1. Basilicum
Tot nu toe zijn de studies die basilicum in verband brengen met nierproblemen vrij beperkt. Een studie gepubliceerd in het Ancient Scienc e of life-Journal (Engelse link) stelt dat de plant in de traditionele geneeskunde gebruikt wordt om de nierfunctie te stimuleren.
Specifiek concludeerde deze studie dat basilicum bacteriedodende effecten heeft, dankzij het gehalte aan methyl eugenol/methyl chavicol. Daarom zou het positieve effecten kunnen hebben tegen sommige infecties. In elk geval wordt dit nog onderzocht.
- Je kunt basilicum in je dieet opnemen als smaakmaker of in thee.
- Je moet het met mate consumeren, alleen in gevallen die geen gevaar opleveren.
2. Paardenbloemthee
De laatste jaren is paardenbloem vaak gebruikt als een natuurlijk urine stimulerend middel. Volgens onderzoek , gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine (Engelse link), heeft deze plant diuretische eigenschappen. Daarom zou het kunnen helpen bij het vasthouden van vocht en bij nierstenen.
Maar pas op! Ondanks de voordelen die we hierboven uitlegden, is dit middel gecontra-indiceerd bij nierfalen, dialysebehandeling, of niertransplantatie. Bewijsmateriaal (Engelse link) toont aan dat paardenbloem in deze gevallen schadelijk is!
Daarom moet je, voor je het probeert, een diagnose hebben van de oorzaak van je nierpijn. Op basis daarvan kun je bepalen of je het kunt drinken of niet.
3. Selderij
Vanwege zijn diuretische eigenschappen wordt selderij aanbevolen om de gezondheid van de nieren te bevorderen bij stenen of problemen die te maken hebben met het vasthouden van vocht.
Bovendien is het, zoals onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine staat, is het een voedingsmiddel dat rijk is aan antioxidanten en fenolische verbindingen die de gezondheid bevorderen.
Maar net als paardenbloem moet het bij nierziekten vermeden worden, omdat het irriterend kan zijn door het hoge kaliumgehalte. Als je niet aan dit probleem lijdt, is het veilig om in matige hoeveelheden te consumeren. Neem het op in salades of infusies.
4. Brandnetel
Volgens een publicatie in Kidney School (een onderwijsprogramma voor mensen met ernstige nierproblemen – Engelse link), is brandnetel gebruikt als een diureticum en een behandeling voor nierstenen en prostaatproblemen. Er is echter beperkt bewijs over dit effect. Desondanks is het in de meeste gevallen veilig om in matige hoeveelheden te gebruiken.
- Maar net als bij andere kruidenremedies moet je het vermijden bij ernstige nierziekte, dialysebehandeling, of vochtretentie door congestief hartfalen.
5. Peterselie
In een artikel in de National Kidney Foundation (NKF) staat dat peterselie een van de beste planten is om de nieren te reinigen. Door zijn ontstekingsremmende, diuretische en antioxiderende eigenschappen kan het nuttig zijn bij het bevorderen van een goede nierfunctie.
In feite, onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences (Engelse link) wordt benadrukt dat de plant en zijn extracten een aanvulling zouden kunnen zijn voor verschillende nierziekten. Vooral heeft het positieve effecten tegen nierstenen.
Volgens bepaalde bewijzen (Engelse link) veroorzaken het hoge chlorofyl- en magnesiumgehalte in peterselie een remmend effect op de uitdroging van respectievelijk calciumoxalaat en hyperoxalurie. Bovendien reguleert het de urine pH, wat de eliminatie van nierstenen vergemakkelijkt.
Natuurlijk moet je het, net als in de vorige gevallen, met mate consumeren, bij voorkeur onder toezicht van een arts. De deskundige zal, naar gelang de oorzaak van de nierpijn, bepalen of het veilig is om te gebruiken.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Hoe kweek je thuis rozemarijn, peterselie en munt?
Volg de aanwijzingen van je nefroloog op
Als het gaat om het bestrijden van nierpijn, is het essentieel om professionele aandacht te vragen. Je arts of nefroloog zal enkele tests voorschrijven om een diagnose te stellen. Daaruit zullen ze de juiste behandeling voorschrijven.
Hoewel kruidenremedies in sommige gevallen nuttig kunnen zijn, ontberen ze wetenschappelijke ondersteuning en worden ze niet beschouwd als een behandeling in de eerste lijn. Daarom mogen ze alleen in milde gevallen gebruikt worden, als de deskundige ze ongevaarlijk of veilig acht. Als je aandoeningen hebt zoals nierfalen of afhankelijk bent van dialyse, kun je ze beter vermijden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Afifah, A., Muflikhah, K., Ati, V.R., Tsani, R.M., Khasanah, D., & Maulana, W. (2019). Protective Effect of Ethanol Extract of Celery (Apium graveolens L) on Kidney Damage in Ischemia/ Reperfusion Injury Rats Model. Molekul, 14(1). https://ojs.jmolekul.com/ojs/index.php/jm/article/view/448
- Asgari, A. (2014). Herbal medicines and kidney; friends or foes? Journal of Nephropharmacology, 3(1), 5-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5297591/
- Babaeenezhad, E., Ahmadvand, H., Kkorramabadi, R. M., Bagheri, S., Khosravi, P., & Jamor, P. (2019). Protective effects of olive in renal failure; a review on current knowledge. Journal of Nephropathology, 8(1). https://doaj.org/article/80ab48d477614e8c8f2795d6bc045777
- Bao, H. & Peng, A. (2016). The Green Tea Polyphenol(—)-epigallocatechin-3-gallate and its beneficial roles in chronic kidney disease. Journal of Translational Internal Medicine, 4(3), 99-103. https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/jtim-2016-0031/html
- Boeing, T., Tafarelo Moreno, K. G., Gasparotto Junior, A., Mota da Silva, L., & de Souza, P. (2021). Phytochemistry and Pharmacology of the Genus Equisetum (Equisetaceae): A Narrative Review of the Species with Therapeutic Potential for Kidney Diseases. Evidence-based Complementary & Alternative Medicine. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1155/2021/6658434
- Da-Costa-Rocha, I., Bonnlaender, B., Sievers, H., Pischel, I., & Heinrich, M. (2014). Hibiscus sabdariffa L. – a phytochemical and pharmacological review. Food Chemistry, 165, 424-443. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461400692X
- Kafeshani, M. (2015). Ginger, micro-inflammation and kidney disease. Journal of Renal Endocrinology, 1(1), 703-707. https://jrenendo.com/Article/jre_04
- Karaali, H. F., Fahmi, R. R., & Borjac, J. M. (2018). Effect of Ocimum basilicum leaves extract on acetaminophen-induced nephrotoxicity in BALB/c mice. Journal of Complementary and Integrative Medicine, 16(2). https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/jcim-2018-0111/html
- Keleş, R., Şen, A., Ertaş, B., Kayali, D., Eker, P., Şener, T. E., Dogan, A., Çetinel, Ş., & Şener, G. Ö. K. S. E. L. (2020). The effects of Urtica dioica L. ethanolic extract against urinary calculi in rats. Journal of Research in Pharmacy, 24(2), 205-217. https://www.jrespharm.com/abstract.php?id=779
- Mayo Clinic. (11 de abril de 2023). Symptoms. Kidney pain. https://www.mayoclinic.org/symptoms/kidney-pain/basics/causes/sym-20050902
- Nassan, M. A., Soliman, M. M., Aldhahrani, A., Althobaiti, F., & Alkhedaide, A. Q. (2021). Ameliorative impacts of Glycyrrhiza glabra root extract against nephrotoxicity induced by gentamicin in mice. Food Science & Nutrition, 9(7), 3405-3413. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.2183
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (Junio de 2018). Your Kidneys & How They Work. NIDDK. https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/kidneys-how-they-work
- Nirumand, M. C., Hajialyani, M., Rahimi, R., Farzaei, M. H., Zingue, S., Nabavi, S. M., & Bishayee, A. Dietary Plants for the Prevention and Management of Kidney Stones: Preclinical and Clinical Evidence and Molecular Mechanisms. International Journal of Molecular Sciences, 19(3), 765. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877626/
- Ruggenenti, P., Caruso, M. R., Cortinovis, M., Perna, A., Peracchi, T., Giuliano, G. A., Rota, S., Brambilla, P., Invernici, G., Villa, D., Diadei, O., Trillini, M., Natali, G., & Remuzzi, G. (2022). Fresh lemon juice supplementation for the prevention of recurrent stones in calcium oxalate nephrolithiasis: a pragmatic, prospective, randomised, open, blinded endpoint (PROBE) trial. EClinicalMedicine, 43, 101227. https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00508-3/fulltext
- Tasian, G. E., Ross, M., Song, L., Audrain-McGovern, J., Wiebe, D., Warner, S. G., Henderson, B., Patel, A., & Furth, S. L. (2019). Ecological Momentary Assessment of Factors Associated with Water Intake among Adolescents with Kidney Stone Disease. Journal of Urology, 201(3), 606-614. https://www.auajournals.org/doi/abs/10.1016/j.juro.2018.07.064
- Wilkinson, T. J., Shur, N. F., & Smith, A. C. (2016). “Exercise as medicine” in chronic kidney disease. Scandinavian Journal of Medicine & Science Sports, 26(8), 985-988. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/sms.12714
- Yousefi Ghale-Salimi, M., Eidi, M., Ghaemi, N., & Khavari-Nejad ,R. A. (2018). Inhibitory effects of taraxasterol and aqueous extract of Taraxacum officinale on calcium oxalate crystallization: in vitro study. Renal Failure, 40(1), 298-305. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/0886022X.2018.1455595
- Zhu, W., Liu, Y., Lan, Y., Li, X., Luo, L., Duan, X., Lei, M., Liu, G., Yang, Z., Mai, X., Sun, Y., Wang, L., Lu, S., Ou, L., Wu, W., Mai, Z., Zhong, D., Cai, C., Zhao, Z., Zhong, W., Liu, Y., Sun, Y., & Zeng, G. (2019). Dietary vinegar prevents kidney stone recurrence via epigenetic regulations. EBioMedicine, 45, 231-250. https://www.thelancet.com/article/S2352-3964(19)30379-2/fulltext