Komt er binnenkort een hersenkankervaccin?

Hersenkanker is een van de meest agressieve van alle soorten kanker. Een reeds ontwikkeld vaccin kan echter het einde betekenen van deze ziekte. Is er binnenkort een hersenkankervaccin beschikbaar?
Komt er binnenkort een hersenkankervaccin?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 07 november, 2022

Vaccins zijn een goede manier om ziekten te voorkomen en te genezen. Het is dus heel goed te begrijpen waarom onderzoekers op zoek zijn naar verschillende manieren om een einde te maken aan kankersoorten die zo agressief zijn als hersenkanker. Maar wat als er al een hersenkankervaccin beschikbaar is?

De diagnose hersenkanker is niet alleen een zware klap voor patiënten, maar ook voor hun families. De depressie waar sommige gediagnosticeerde patiënten in terecht kunnen komen veroorzaakt angst en groot ongemak, zoals het artikel Quality of life in patients with gliomas: The role of psychological variables stelt (Spaanse link).

Er is misschien echter licht aan het einde van de tunnel. Dit komt omdat verschillende bronnen ons vertellen dat een vaccin de definitieve oplossing zou kunnen zijn voor hersenkanker. Ontdek hieronder de verwachtingen en hoe een hersenkankervaccin wellicht kan helpen om de ziekte uit te roeien.

Een hersenkankervaccin

De krant El País publiceerde in december 2018 een verhaal over gepersonaliseerde vaccins voor patiënten met hersenkanker (Spaanse link). Het is ontwikkeld in een studie met een paar deelnemers die vrij bemoedigende resultaten rapporteerden.

Het aantal deelnemers was echter vrij klein. Er namen namelijk slechts 30 mensen deel aan het onderzoek. Daarom durven de onderzoekers niet te beweren dat ze de remedie voor deze vorm van kanker hebben gevonden. De onderzoekers moeten verdere studies uitvoeren om de waarheidsgetrouwheid van de uitkomsten aan te tonen.

Immunotherapie

Een vaccin

Immunotherapie is een zeer relevant concept van dit vaccin dat experts onlangs hebben ontdekt. Deze term verwijst naar het gebruik van de eigen afweersysteem van het lichaam om hersenkankercellen aan te vallen.

De onderzoekers ontdekten echter dat niet alle tumoren precies hetzelfde zijn en ook niet allemaal goed reageren op immunotherapie. Om deze reden is aan zogenoemde ‘precisie-immunotherapie’ gewerkt om patiënten met glioblastoom te behandelen.

Dit artikel kan je ook interesseren:
Hersenmetastasen: omschrijving en behandeling

Gepersonaliseerd hersenkankervaccin

Glioblastoom is een van de kankersoorten met een slechte prognose. Daarom hadden patiënten die eraan leden ten tijde van het onderzoek een persoonlijk vaccin nodig om positieve resultaten te garanderen. Hoe maken experts echter een dergelijk individueel vaccin?

De beste manier is om een vaccin te creëren is door het gebruik van de antigenen van de eigen tumor van de patiënt. Dit bevordert een veel effectievere immuunrespons. De lymfocyten slagen er vervolgens in om de “slechte” cellen te herkennen en ze te vernietigen.

Tijdens het onderzoek ontdekte men dat de patiënten positief reageerden op het gepersonaliseerde vaccin en niet op het generieke vaccin. Een generiek hersenkankervaccin dat geschikt is voor elk type tumor werkt dus niet. Om hersenkanker effectief te bestrijden moet het vaccin worden gepersonaliseerd.

Lees dit artikel voor meer informatie:
Hoe kanker zich ontwikkelt: een gedetailleerde uitleg

Verwachtingen over een hersenkankervaccin

Onderzoek naar een hersenkankervaccin

Hoewel er nog een lange weg te gaan is, beginnen experts de weg te banen naar veiligere en effectievere therapieën. De vorderingen die experts boeken bij het bestrijden van verschillende soorten kanker, en met name hersenkanker, zijn behoorlijk bemoedigend.

Dit kan je ook doen afvragen of het haalbaar is om verder onderzoek te doen en een gepersonaliseerd vaccin te maken voor iedereen met hersenkanker. Is dit haalbaar? Zouden de verzekeringsmaatschappijen of de patiënten dit gepersonaliseerde hersenkankervaccin kunnen betalen?

Het is ook belangrijk om te vermelden dat het onderzoek er niet in is geslaagd de kanker van de mensen die eraan leden, totaal te vernietigen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat de patiënten leden aan een vrij agressieve vorm van kanker met een hoog sterftecijfer, ondanks de behandelingen die ze kregen.

Tussenkop

Wat het vaccin wel bereikte, was om hun levensverwachting te verhogen. Volgens wat de krant El País aangaf, leven deze patiënten normaal gesproken gemiddeld nog 14 maanden na de diagnose.

Door het vaccin kon dit echter oplopen tot wel 29 maanden. Het is ongetwijfeld een bemoedigend getal, dat aangeeft dat experts op de goede weg zijn en dat misschien de definitieve genezing nabij is.

Momenteel onderzoekt men verschillende mogelijkheden om een einde te maken aan dit soort ziekten, waar jaarlijks duizenden mensen door overlijden. We hopen dat we vroeg of laat het nieuws zullen horen over de ontwikkeling van een hersenkankervaccin dat kanker volledig uitroeit.

Kinderen, volwassenen en ouderen lijden aan verschillende soorten kanker. Het ondergaan van chemotherapie en radiotherapie is een vervelende ervaring die vaak gepaard gaat met veel bijwerkingen waarvan we hopen dat er binnenkort een eind aan zal komen.

Dit kan als er een toegankelijke, betrouwbare en effectieve oplossing in de vorm van een hersenkankervaccin beschikbaar zal zijn. Denk jij dat kanker uiteindelijk te genezen zal zijn? Denk je dat dit ook haalbaar zal zijn voor agressievere kankersoorten zoals glioblastoom?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Espinosa-Montero, Rubén, Santana, Blanca, Flores-Armas, Eduardo Miguel, & Sadowinski-Pine, Stanislaw. (2009). Astrocitoma pilocítico de cerebelo (K-07-1028) con tumor residual. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 66(1), 80-91. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-11462009000100009&lng=es&tlng=es.
  • González Trujillo, F., Castro Noriega, C., Castro Ramírez, O. J., Olaya, N., Penagos González, P. J., Zubieta Vega, C., & Melo Gómez, G. (2014). Multiform glioblastomas:<: current discussions on biomolecular markers as factors for prognosis regarding a series of cases with a survival rate over 2 years in the Instituto Nacional de Cancerología INC-Colombia. Acta Neurológica Colombiana, 30(4), 282-289.
  • Pinilla-Arias, D., Mateo-Sierra, O., Gutiérrez, F.A., Fernández-Carballal, C., & Carrillo, R.. (2005). Inmunoterapia en astrocitomas de alto grado: principios y estado actual. Neurocirugía, 16(4), 345-358. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-14732005000400005&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.