Kniepijn: oorzaken en huismiddeltjes

Onze knieën worden vaak onderschat en krijgen niet de aandacht die ze verdienen. Mensen hebben de neiging ze te overbelasten, waardoor kniepijn kan ontstaan die invaliderend kan zijn.
Kniepijn: oorzaken en huismiddeltjes
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 13 oktober, 2018

Onze knieën lijden onder het gewicht van ons hele lichaam en kunnen beïnvloedt worden door overbelasting of onverwachtse bewegingen. Kniepijn, die acuut kan zijn, kan veroorzaakt worden door een recente, chronische of slecht genezen verwonding of andere gezondheidsproblemen.

Hieronder gaan we het hebben over de mogelijke oorzaken van kniepijn en we zullen ook de beste huismiddeltjes met je delen, die de pijn verlichten door middel van natuurlijke ingrediënten, zoals medicinale planten, oliën of zelfs groenten.

Mogelijke oorzaken van kniepijn

Laten we de oorzaken van kniepijn die het vaakst voorkomen eens bekijken:

  • Artritis: ontsteking van de gewrichten.
  • Bursitis: ontsteking die veroorzaakt wordt door overbelasting of continue spanning op de knieën.
  • Tendinitis: ontsteking van de pezen, wat veroorzaakt kan worden door rennen, springen of snelwandelen. Tendinitis van de knie kan het risico op peesscheuren vergroten.
  • Gewrichtsbandverwonding of -scheur: meestal hoorbaar als een krakend of scheurend geluid en acute pijn.
  • Meniscusverwonding: meestal veroorzaakt door het onverwacht draaien van je knie en veroorzaakt een verspreidende pijn, die direct kan ontstaan of een aantal dagen daarna.
  • Spierpijn of -spanning: ook een gewrichtsbandverwonding, maar minder ernstig. Wordt veroorzaakt door draaien.
  • Bakerse cyste: in dit geval is er ook een zwelling door ophoping van vocht.
Fietsen kan kniepijn veroorzaken

Als je last hebt van chronische kniepijn zonder dat je een specifieke verwonding kan vinden, dan zou je moeten weten dat volgens traditionele Chinese geneeskunde de knieën gerelateerd zijn aan de nieren

Dus als je een probleem of pijn hebt, dan zou je ook de gezondheid van je nieren moeten behandelen. Wanneer je nieren goed functioneren, gaan de ongemakken aan de knie mogelijk vanzelf weg.

Wat zou ik moeten doen?

Als je een acute verwonding hebt opgelopen, is beweging in het gebied vermijden, iets kouds aanbrengen en rusten het eerste dat je moet doen. Neem ook contact op met je huisarts, zodat die de juiste testen kan uitvoeren en een diagnose kan stellen.

Als je het probleem al een lange tijd hebt, als het chronisch is of als het zonder duidelijke oorzaak of verwonding ontstaat, zou je ook contact op moeten nemen met een fysiotherapeut of een professionele osteopaat. We raden ook sterk aan om naar een therapeut te gaan, die de kinesiotape-techniek toepast.

Hierbij wordt een gekleurde, elastische, zelfklevende tape gebruikt, die een hoop professionele atleten ook al gebruiken met geweldige resultaten.

We gaan ook een kijkje nemen naar een aantal van de beste natuurlijke huismiddeltjes voor het verlichten en genezen van kniepijn.

Koolkompressen

Kool is een uitstekend ontstekingsremmend voedingsmiddel. Gebruik groene kool voor het maken van een koolkompres. Doe de bladeren een aantal minuten in kokend water en wrijf ze vervolgens droog om overtollig sap te verwijderen.

Breng de bladeren rechtstreeks op de ontstoken knie aan en bedek ze met een doek. Bedek dit met aluminium- of plasticfolie. Laat het dertig minuten of langer zitten.

Massage-oliën

Afhankelijk van de temperatuur van je knie kan je een therapeutisch huismiddeltje maken, dat je dagelijks aan kan brengen om het gebied te verwarmen of juist af te koelen.

  • Als het gebied ontstoken en rood is en de huid is warm: 50 ml amandelolie + 15 druppels essentiële muntolie.
  • Als je pijn hebt, maar het gebied is koud: sesam- of olijfolie + 15 druppels essentiële gemberolie.

Hertshooiolie

Een erg therapeutische olie, die je zelf kan maken en eigenschappen heeft om de bloedsomloop te verbeteren (ook handig voor kneuzingen of brandwonden). Het fungeert ook als natuurlijke antidepressivum.

Laat in een open bakje verse hertshooibloemen dertig dagen in olijfolie trekken. De olie zal rood worden. Breng het twee tot drie keer per dag aan op je knie, waarbij je het gebied zachtjes masseert.

Valkruidbehandeling

Valkruid is waarschijnlijk de bekendste remedie onder atleten en mensen die last hebben van ontstekingen, doordat het veel gebruikt wordt in natuurlijke medicijnen en homeopathie vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Deze plant kan je vinden in crèmes en gels in kruidenwinkels en drogisterijen.

Als je besluit om homeopathie te gebruiken, dan kan je dat perfect combineren met het aanbrengen van een crème. Dit middel heet Arnica Montana 9 CH. Je zou drie keer per dag drie balletjes onder je tong moeten plaatsen. Doe dit tussen de nuttiging van maaltijden, drankjes en sterke of muntige smaken (zoals kauwgom of tandpasta).

Foto’s ter beschikking gesteld door ponte1112 en giorgio 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.