Kinderen die in hetzelfde bed als hun ouders slapen
Er zijn veel kinderen die in hetzelfde bed als hun ouders willen slapen. Dit is een veel voorkomend fenomeen in gezinnen en dit doen heeft zijn voor- en nadelen. Een aantal van de redenen waarom kinderen dit doen, is omdat ze:
- bang zijn voor het donker
- bang zijn om alleen gelaten te worden
- gehecht zijn aan hun ouders
Als kind wilde je waarschijnlijk veel dingen. Een aantal waren speelgoed, snoep en de hele dag in het gezelschap van mama en papa zijn. Er is niets vreemds of raars aan! Wie is er uiteindelijk een beter persoon dan een ouder als het gaat om het bieden van liefde en bescherming aan kinderen?
Het komt in gezinnen heel vaak voor dat er kinderen zijn, die in hetzelfde bed als hun ouders willen slapen. In feite zijn er verschillende verklaringen voor dit gedrag. De belangrijkste verklaring is echter biologisch. Mensen houden er van nature van om contact te hebben met hun soortgenoten. Het maakt niet uit of het overdag of nacht is.
De meningen zijn verdeeld
Kinderen in hetzelfde bed als hun ouders laten slapen is een kwestie die meerdere meningen heeft. Er zijn ouders die graag met hun kinderen slapen. Ze beweren dat het ze helpt om bepaalde banden te smeden.
Andere ouders zijn niet erg geneigd om hun kinderen in hetzelfde bed te laten slapen. Dit soort ouders geloven dat op deze manier slapen ieders rust in gevaar brengt.
Voor veel mensen is het problematisch om met hun kind te slapen. Word je kind midden in de nacht wakker? Hebben ze problemen om in slaap te vallen als je niet bij ze in bed ligt?
Als dat zo is, laat het dan niet op je zenuwen werken! In het artikel van vandaag kun je precies leren wat je moet doen. Hier vind je informatie over kinderen die met hun ouders in hetzelfde bed willen slapen.
Waarom willen kinderen in hetzelfde bed als hun ouders slapen?
Er zijn kinderen die om verschillende redenen met hun ouders in hetzelfde bed willen slapen. Logisch gezien kunnen deze redenen variëren afhankelijk van de leeftijd en persoonlijkheid van het kind. Het is ook iets dat sterk wordt beïnvloed door de dynamiek van het gezin en de relatie tussen de ouders en het kind.
Baby’s van 0 tot 2 jaar willen bijvoorbeeld meestal bij hun ouders slapen. Het is heel moeilijk om baby’s op die leeftijd alleen te laten slapen. Hun verbale communicatie is minimaal en het zal enige moeite kosten om te begrijpen waarom ze protesteren om in hun eigen bed te blijven.
Het zijn meestal ook kinderen die meer gehecht zijn aan hun ouders. Om deze reden stemmen veel ouders in om samen met ze te slapen.
Ondanks dit feit zijn er andere mensen die (tot op zekere hoogte) aanbevelen dat een baby vanaf de vierde of vijfde maand in zijn eigen slaapkamer moet slapen. Dit is echter relatief. In culturen waar samen slapen heel gebruikelijk is, slapen kinderen tot de leeftijd van 6 of 7 met hun ouders. Japan is bijvoorbeeld een van deze landen.
Als het gaat om oudere kinderen, dan is het gemakkelijker om ze te laten begrijpen dat ze in hun eigen bed moeten slapen. Sommige kinderen kunnen zelfs geleidelijk een hechting met hun slaapkamer krijgen.
Lees dit artikel ook:
Zo kan je je baby helpen om beter te slapen
Kinderen willen in hetzelfde bed als hun ouders slapen door angst voor het donker
Bang zijn voor het donker is een van de meest voorkomende redenen waarom kinderen in hetzelfde bed als hun ouders willen slapen. Het kind is gewoon bang voor de nacht of in het donker. Ze zoeken daarom steun van hun ouders in hun slaapkamer.
Over het algemeen uiten kinderen die bang zijn in het donker hun angst. Je hoeft dus niet te raden waarom je kind niet in zijn slaapkamer wil slapen of je tijd verspillen aan het bedenken van een andere reden voor hun angst.
Er moet aandacht worden besteedt aan de mogelijke angst van je kind voor het donker. Deze angst kan zo intens zijn dat in sommige gevallen het kind last heeft van nyctofobie. Het is mogelijk dat je je niet bewust bent van deze fobie of denkt dat dit gedrag iets normaals en tijdelijks is voor je kind.
- Als echter een diepe onderliggende angst de oorzaak is, dan kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken.
Kinderen willen in hetzelfde bed als hun ouders slapen door angst om alleen te zijn
Het is normaal dat kinderen angst voelen of ergens bang voor zijn. Je moet dit begrijpen, omdat kinderen kleine en weerloze wezens zijn. De angst om alleen in hun slaapkamer te worden achtergelaten zal er daardoor voor zorgen dat je kind bij je wil slapen.
Je taak als ouder is echter niet alleen begrip hebben. Je moet ze ook helpen om met hun angsten om te gaan. Op die manier zal je kind ophouden met zich bang te voelen en in zijn eigen bed slapen. Dit is ook goed voor het vermogen van een kind om zijn eigen innerlijke kracht te ontwikkelen.
Bekijk ook dit artikel:
6 emotionele wonden uit je kindertijd
Hechting aan ouders
Iedereen weet dat kinderen een speciale band met hun ouders voelen. Ze willen veel tijd aan hun zijde doorbrengen en al hun momenten met ze delen. Ook al is het bij sommige kinderen duidelijker dan bij andere, toch zijn bijna alle kinderen gehecht aan hun ouders.
Dit is de reden dat als een kind de afwezigheid van zijn ouders voelt, hij misschien niet in zijn eigen bed wil slapen. Kinderen zien volwassenen als een bron van bescherming. Dit komt omdat ze zich in een fase van het leven bevinden waarin nachtmerries en vreemde overtuigingen ze beginnen te overweldigen.
Je missie als ouder is om je kind aan te moedigen om zijn eigen ruimte te hebben. Anders kan de gehechtheid van een kind een afhankelijkheid worden die veel verder gaat dan in slaap kunnen vallen.
Voordelen van met je kinderen slapen
Er is geen algemene regel over de voordelen van kinderen die bij hun ouders slapen. Voor sommige mensen biedt deze gewoonte zelfs voordelen voor zowel het kind als de ouders. Enkele voordelen van het toestaan van kinderen om in hetzelfde bed als hun ouders te slapen zijn:
- Het kind en de ouders zullen gemoedsrust hebben.
- De mogelijkheid om veel gemakkelijker voor de behoeften van je kind te kunnen zorgen.
- De slaap van het kind bewaken.
- Het is gemakkelijker voor een moeder om haar kind ‘s nachts borstvoeding te geven.
- De episodes van slaapapneu van de baby kunnen worden gecorrigeerd.
- Er kan een emotionele band tussen de ouders en het kind gevormd worden.
- Het kan helpen bij het synchroniseren van de slaappatronen van de ouders en het kind.
Nadelen van slapen met kinderen
Kinderen in hetzelfde bed als hun ouders laten slapen kan worden beschouwd als een onschadelijke gewoonte. Het slapen met je kinderen heeft echter ook zijn nadelen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Ouders krijgen niet zoveel rust.
- Er kan een kind-ouder afhankelijkheid worden gecreëerd.
- Verlies van privacy voor de ouders.
- Kinderen ontwikkelen mogelijk slaapstoornissen.
- Ouders lopen het risico om hun kind te verpletteren of te verstikken. Dit komt vooral voor bij baby’s.
- Het wordt voor kinderen moeilijker om in de toekomst alleen te slapen.
Conclusies
Met je kinderen slapen is een persoonlijke beslissing die elke ouder zelf moet nemen. Misschien vind je het moeilijk om te kiezen, maar het is een goed idee om alle plus- en minpunten van het slapen met je kind te overwegen.
Als je een van die ouders bent die er voorstander van is dat je kind alleen slaapt, dan zijn er veel tips waar je naar kunt kijken. Je kunt je kind al op jonge leeftijd laten wennen aan het slapen in zijn eigen slaapkamer. Je kunt zelfs je kind met een nachtlampje laten slapen als ze bang zijn in het donker.
Het is ook een optie om routines met je kind te maken voordat hij naar bed gaat. Ze kun je je kind helpen begrijpen dat het tijd is om naar bed te gaan.
Als je echter een van die ouders bent die ervan houdt om met je kind in hetzelfde bed te slapen, ga dan gewoon door. De opvoeding van een kind is de verantwoordelijkheid van elke ouder. Het is daarom raadzaam om de hele situatie te analyseren en ervoor te zorgen dat het goed is voor je kind.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ruiz, K. (2019). Qué considerar al colechar. https://www.colibri.udelar.edu.uy/jspui/bitstream/20.500.12008/22806/1/Ruiz%2c%20Katheryn.pdf
- Cámara, A. (2014). Tratamiento de un caso de miedo a la oscuridad mediante entrenamiento a padres. Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes, 1(2), 125-132. https://www.redalyc.org/pdf/4771/477147184003.pdf
- Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
- Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
- del Carmen, P., & Milagros, V. (2016). Colecho y muerte súbita, opinión de las familias. development, 110(1), 16-26. http://www.index-f.com/para/n25/pdf/048.pdf
- Convertini, G., Krupitzky, S., Tripodi, M. R., & Carusso, L. (2003). Trastornos del sueño en niños sanos. Arch argent pediatr, 101(2), 99-105. https://www.sap.org.ar/docs/archivos/2003/arch03_2/99.pdf