Kies schoonheidsproducten voor de rijpere huid als je 40+ bent

Vroeg of laat worden we allemaal veertig. Leer in dit artikel enkele trucjes en tips kennen om je schoonheid tijdens die prachtige jaren te verzorgen.
Kies schoonheidsproducten voor de rijpere huid als je 40+ bent
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Wanneer we veertig worden, dan gaat dit gepaard met emotionele, biologische en lichamelijke veranderingen. Vrouwen ervaren dan vooral dat hun huid verandert: de elasticiteit, de stevigheid en het herstelvermogen van de huid zijn niet langer hetzelfde. De huid wordt dus rijper. Maar bepaalde schoonheidsproducten voor de rijpere huid kunnen je helpen dit proces te stoppen.

Maar leeftijd is niet de enige factor die vroegtijdige veroudering veroorzaakt. En het is duidelijk dat je dit niet alleen aan je gezicht merkt. Want het treedt ook op de schouders, op het decolleté en natuurlijk op de handen.

Om het in biologische termen uit te leggen, de beschermende werking van de huid gaat achteruit. De opperhuid en de lederhuid veroorzaken ook problemen in de structuur van de huid.

Hoe verloopt het proces?

In de loop van de jaren wordt het metabolisme van de huidcellen trager. Collageen wordt met andere woorden niet langer op dezelfde manier aangemaakt als voorheen. Als gevolg daarvan wordt de huid slap. Maar dit betekent niet dat je jouw normale schoonheidsverzorging niet kan voortzetten.

Het doel is om te voldoen aan de nieuwe vereisten van de huid. Op die manier kunnen we dus de huidlagen in de juiste conditie houden.

Morfologische veranderingen

Schoonheidsproducten voor de rijpere huid

Hier geven we je een meer specifieke beschrijving van de veranderingen die in je huid optreden:

 • De opperhuid: het natuurlijke hydratatievermogen van de huid vermindert. Daardoor wordt de huid droger en schilferig.
 • De overgang tussen de opperhuid en lederhuid: de hoeveelheid voedingsstoffen die wordt verdeeld tussen de verschillende huidlagen, daalt.
 • De lederhuid: het collageen gaat achteruit en wordt niet meer op dezelfde manier aangemaakt. Ook de bloeddoorstroming vermindert als gevolg van het verlies van bloedvaten.
 • Onderhuids bindweefsel: de vetlaag worden dunner. Dit is de oorzaak van de slapheid van de huid.
 • Cutane tussenlagen: de talgklieren en de zweetklieren zijn minder actief in de uitscheiding.

Heb ik een rijpere huid?

De volgende kenmerken zijn een teken dat je een rijpere huid hebt:

 • Ouderdomsvlekken: deze vlekken verschijnen vooral op de bovenkant van de handen, op de onderarmen en op het gezicht. Ze hebben een bruinachtige kleur. Hun grootte kan variëren van enkele millimeters en enkele centimeters.
 • Ouderdomswratten: dit zijn goedaardige gepigmenteerde zwellingen. Gewoonlijk zie je ze op plaatsen die blootstaan aan het licht.
 • Verlies van elasticiteit: de huid krijgt rimpels en begint te hangen.
 • Droogheid: dit is een gevolg van het vermogen om vocht op te nemen. Het resultaat is dat de huid er droog uit ziet en strakke barsten vertoont. Die kunnen soms jeuk veroorzaken.

Leer hoe je de juiste schoonheidsproducten voor de rijpere huid kiest

Schoonheidsproducten voor de rijpere huid

Om de beste resultaten te behalen is het aan te raden een huidspecialist te raadplegen voordat je cosmetica of schoonheidsproducten uitkiest. Want de tekenen van veroudering die de huid vertoont moeten eerst geanalyseerd worden: hoe droog is de huid, wat is de toestand van de pigmentatie, en of er sprake is van diepe rimpels.

Dit is een lijst van de schoonheidsproducten voor de rijpere huid die je het best kan gebruiken:

Vochtinbrenger

Het is noodzakelijk dat je het verlies van vocht compenseert door een vochtinbrenger te gebruiken. Want deze producten vormen een beschermende laag en voorkomen droogheid. Hiervoor kan je olijfolie, silicone en zelfs vaseline in kleine hoeveelheden gebruiken.

Vochtinbrengende crème

Schoonheidsproducten voor de rijpere huid

Dit product heeft het vermogen om vocht langer vast te houden. We raden aan een vochtinbrengende crème te gebruiken die geschikt is voor jouw huidtype, of je nu een gemengde een droge of een vette huid hebt. Het is ook belangrijk dat de crème veel vitamine E bevat. Want deze vitamine verwijdert littekens, verzacht onvolmaaktheden en beschermt de huid tegen zonnestralen.

Anti-verouderings crèmes

 • Ceramiden: deze moleculen zijn verantwoordelijk voor het vermogen van de huidcellen om zich samen te voegen. De ideale middelen zijn producten van plantaardige oorsprong, verkregen uit rijst, tarwe en soja.
 • Lipiden: dit zijn bestanddelen die de functie hebben de huid op te vullen. Dit geldt vooral voor liposomen die vitamine E en F bevatten.
 • Alternatieven voor de natuurlijke vochtinbrengende factor: je vindt dit onder andere in pyrrolidine-carbonzuur, ureum, melkzuur en natriumlactaat, suiker en allantoïen.

Aan de andere kant zijn er op de markt verschillende mogelijkheden beschikbaar om de symptomen van veroudering te verbeteren. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Versnellers van collageensynthese: deze verminderen het ontstaan van rimpels.
 • Bindweefselvernieuwers: ze geven de huid stevigheid.
 • Cellulaire activiteitsstimulatoren: ze versnellen het metabolisme van de cellen.
 • Oligopeptiden: dit is de nieuwe versie van retinol. Het geeft de huid helderheid en frisheid.

Je ziet dat er heel wat schoonheidsproducten voor de rijpere huid bestaan. Blijft de vraag: wanneer begin jij je huid te verwennen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.