Kenmerken en gevolgen van helikopterouderschap
Vandaag gaan we het over de kenmerken en gevolgen van helikopterouderschap hebben. Het is normaal om van je kinderen te houden en ze te willen helpen. Helikopterouderschap, zoals de psychologie het noemt, is echter een ongezond soort gedrag dat je moet voorkomen of stoppen als je het al doet.
Hyperouderschap verandert kinderen in modellen van ‘perfecte’ onaantastbare wezens. Het neemt hun plichten en gebreken weg en berooft hen van hun autonomie. Lees verder om er meer over dit concept te weten te komen!
Wat is helikopterouderschap?
Bij dit opvoedingsmodel (Spaanse link) gaat het om buitensporige supervisie van de kinderen. Deze manier om overal bovenop te zitten, gaat er echter ook om dat ze aan de verwachtingen van uitmuntendheid in bijna elke activiteit moeten voldoen.
Zoals je je kunt voorstellen, worden kinderen statussymbolen wat ouders proberen te bereiken door ze voor allerlei buitenschoolse activiteiten in te schrijven om ze een voordeel in het leven te geven.
Deze kleintjes kunnen een instrument bespelen en ook elke sport beoefenen en ze halen perfecte cijfers. Ze moeten zich ook aan de dagelijkse rigoureuze agenda’s houden om aan de normen van hun ouders te voldoen.
Inderdaad, ouders controleren en besteden buitensporig veel aandacht aan het leven van hun kinderen om hen in het leven te laten uitblinken en hen de kansen te geven die ze zelf niet hadden. Ze zijn niet alleen overbezorgd voor de jongeren, maar lossen ook elk van hun problemen op.
De term ‘helikopterouders’ verwijst naar hoe deze volwassenen constant rond hun kinderen hangen en hun leven beheersen. Stoomwals-ouders nemen op hun beurt het leven van hun kinderen ‘voor hun eigen bestwil’ over. Hyperouderschap omvat deze twee vormen van overbescherming.
Gevolgen van helikopterouderschap
Deze vorm van ouderschap heeft gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. Het meest beruchte onderdeel van hyperouderschap is dat deze ouders opgeblazen en verwaande volwassenen creëren door hun prestaties voortdurend te overschatten. Er zijn nog andere gevolgen van helikopterouderschap, die we hieronder zullen toelichten.
1. Onderdrukking van ontwikkeling
Kinderen moeten in de vroege stadia van hun leven met conflicten leren omgaan (Spaanse link) om zich bewust te worden van de wereld om hen heen. Kinderen van dit soort ouders hebben zelden met conflicten te maken omdat hen dit niet wordt toegestaan.
Ze lossen zelfs elk probleem voor hun kinderen op en veranderen ze in afhankelijke wezens. Deze kinderen groeien dus zonder zich te leren inspannen op en ze hebben nooit tijd om te spelen.
2. Creëren van angsten en onzekerheden
Kinderen met hyperouders zullen doodsbang zijn en vol onzekerheden zitten zodra ze de wereld onder ogen moeten zien. Dit komt omdat ze het leven nog nooit als zodanig hebben ervaren. Dit is echter contraproductief. Een van de angsten van hyperouders is dat hun kinderen ongelukkig zullen zijn en geen vrienden zullen hebben. Dat is de paradox van deze opvoedingsstijl.
3. Een lage tolerantie voor frustratie
Frustratie is het onvermogen om een behoefte of verlangen te bevredigen. Een kenmerk van hyperouderschap is dat kinderen geen frustratie, angst en zorgen hoeven te ervaren. Hyperouders zeggen geen ‘nee’ tegen een wens of verzoek van hun kinderen en ze zullen ze altijd proberen te behagen door ze te veel te beschermen.
Door frustraties te beperken als ze jong zijn, worden ze echter adolescenten en volwassenen die het niet tolereren dat ze op het werk of op school hun zin niet krijgen. Deze mensen raken meestal geïrriteerd bij het vooruitzicht niet te krijgen wat ze willen, omdat ze altijd hun zin hebben gekregen.
Mensen met een lage frustratietolerantie reageren met woede, agressie of terugtrekking wanneer ze hun doel niet bereiken. Wat ouders moeten begrijpen, is dat leren omgaan met frustratie belangrijk is voor een gezonde emotionele ontwikkeling.
4. Gestreste gezinnen
Een van de andere gevolgen van helikopterouderschap is dat het gezin overmatig gestrest raakt om schema’s te volgen, omdat ze wat betreft de activiteiten van kinderen een enorme last op zich nemen. Ze geven de kinderen alles wat ze willen en plannen elke activiteit, waar ze ook naartoe moeten.
Hoe helikopterouderschap te voorkomen
Het is belangrijk om hyperouderschap te vermijden, de fout te beseffen en deze stijl te verlaten. De eerste stap is om je kind de autonomie te geven die het op basis van zijn leeftijd nodig heeft, zoals het kiezen van zijn eigen kleding en speelgoed en het toestaan van het nemen van bepaalde beslissingen.
Het gezin moet de overmatig georganiseerde kindertijd achterwege laten. Je moet het kind toestaan om bij een aantal activiteiten alleen te zijn die het kind leuk vindt en waar het kind goed in is, om zijn of haar capaciteiten en interesses te ontdekken. Sta ze toe om fouten te maken en mislukkingen te ervaren. Ze hoeven immers niet perfect te zijn!
Stop bovendien met proberen om problemen voor hen op te lossen. Dit is omdat het hun zelfrespect op de lange termijn alleen maar schaadt en hen bovendien het gevoel geeft incompetent te zijn als dingen niet gaan zoals ze willen.
Kinderen moeten dus leren om onvolmaakte mensen te zijn. Ze zullen de realiteit onder ogen zien wanneer ze de wereld in gaan en beseffen dat het leven niet zo rooskleurig is als hun ouders hen vertelden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Villareal L. Del modelo “mueble” al modelo “altar” Consecuencias de la paternidad helicóptero. Plataforma editorial. Disponible en http://www.ampapoveda.com/wp-content/uploads/2018/05/Nota-de-Prensa-HIPERPATERNIDAD-de-Eva-Millet-Plataforma-Editorial-2016.pdf
- Crespo K. La sobreprotección en niños y niñas de edad preescolar. 2016. Universidad de Cuenca. Disponible en https://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/25677/1/tesis.pdf
- Millet Eva. Hiperniños ¿Hijos perfectos o hipohijos?. 2018. Disponible en https://educado2.files.wordpress.com/2018/02/introducciocc81n-de-hipernincc83os.pdf
- Servicio de Psicología. Tolerancia a la frustración. Disponible en: http://www.tucole.net/alicia/documentos/toleranciafrus.pdf