Ken je deze infusies voor bloedarmoede?
Bloedarmoede is een probleem dat veel mensen treft. Hoewel deze aandoening om verschillende redenen kan ontstaan, wordt het vooral veroorzaakt door een verslechterde opname van ijzer. Wist je dat er infusies voor bloedarmoede zijn die je kunnen helpen?
Infusies hebben verschillende voordelen. Ze kunnen helpen maagpijn te verlichten of de spijsvertering te verbeteren. Ook kunnen ze je lichaam helpen ijzer beter te absorberen. In dit artikel laten we enkele van de beste infusies voor deze aandoening zien.
Infusies voor bloedarmoede
Volgens een belangrijke studie werken sommige infusies beter dan andere, omdat ze minder looizuur bevatten wat een goede ijzeropname verhindert.
Deskundigen raden aan om deze infusies minstens een uur na de maaltijd te drinken, zodat je lichaam het ijzer uit voedsel kan absorberen. Het is voldoende om er één per dag te drinken. Laten we ze eens bekijken.
1. Venkelinfusie
De eerste infusie voor bloedarmoede die we je willen laten zien is een venkelinfusie. De wetenschappelijke naam voor venkel is Foeniculum vulgare. Hoewel we het in dit artikel hebben over het consumeren van venkel als een infusie, kun je venkel ook in je maaltijden opnemen.
Het is heel gemakkelijk om deze infusie te maken:
- Neem 30 gram venkelbladeren en 1 liter water.
- Bereid hiervan een normale infusie.
2. Muntinfusie voor bloedarmoede
Munt is een plant die de meeste mensen wel in huis of in de tuin hebben staan. Deze plant is perfect voor het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van het zware gevoel dat wordt veroorzaakt door het eten van grote maaltijden.
Het kan echter ook helpen als je last hebt van bloedarmoede. Een van de eigenschappen van munt is dat het een goede bron van ijzer is. Daarom is het goed om het minstens een uur na het eten te drinken.
Je kunt minstens twee keer per dag een muntinfusie drinken. Je kunt hiervoor het beste muntblaadjes kopen om een zelfgemaakte infusie te bereiden.
3. Kaneelinfusie
Een andere infusie voor bloedarmoede is een kaneelinfusie. Je kunt deze specerij, die veel mensen als ingrediënt voor gerechten en toetjes gebruiken, ook bereiden als een infusie als je deze stappen volgt:
- Je hebt twee kaneelstokjes en 250 ml water nodig.
- Breng het water aan de kook.
- Als het water kookt, voeg je de kaneelstokjes toe.
- Laat het een paar minuten koken en haal het dan van het fornuis.
- Drink het als het afgekoeld is.
4. Rozemarijninfusie
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is ook zeer rijk aan ijzer. Ook beschikt het over verschillende eigenschappen waardoor het een uitstekende bondgenoot is om winderigheid en maagklachten te bestrijden.
Hoewel je het kunt bereiden als een normale infusie, is het beter om rozemarijnbladeren te kopen in plaats van vooraf bereide theezakjes. De eerste optie is veel natuurlijker en effectiever.
Tips voor bloedarmoede
Naast alle infusies voor bloedarmoede die we in dit artikel hebben beschreven, is het ook belangrijk ook ijzerrijk voedsel in je dieet op te nemen. Volgens deskundigen zijn de volgende voedingsmiddelen rijk aan dit mineraal:
- vlees
- gevogelte
- vis
- volkoren granen
- peulvruchten
- wortels
- knollen
Een glas vruchtensap bij de maaltijd kan ook helpen de absorptie van de ijzer die aanwezig is in zowel granen als plantaardig voedsel te stimuleren. De voorkeur gaat hierbij uit naar citrusfruit vanwege het hoge vitamine C-gehalte.
Nu je op de hoogte bent van de infusies voor bloedarmoede, is het belangrijk om te onthouden dat je ze nooit direct na de maaltijd moet drinken. Op deze manier zorg je ervoor dat ze de opname van ijzer uit voedingsmiddelen niet belemmeren.
Het is ook heel belangrijk om ijzerrijk voedsel in je dieet te introduceren, zoals de voedingsmiddelen die we hierboven hebben genoemd, en de aanbevelingen van je arts op te volgen.
Het kan nodig zijn om wat extra supplementen te nemen om je ijzergehalte te helpen stabiliseren. Heb jij een van deze vier infusies al wel eens gebruikt bij het behandelen van bloedarmoede? Hebben ze je geholpen?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fernández-Palacios, Lorena, Ros-Berruezo, Gaspar, Barrientos-Augustinus, Elsa, Jirón-de-Caballero, Elizabeth, & Frontela-Saseta, Carmen. (2017). Aporte de hierro y zinc bioaccesible a la dieta de niños hondureños menores de 24 meses. Nutrición Hospitalaria, 34(2), 290-300. https://dx.doi.org/10.20960/nh.1161
- Gallegos-Zurita, M. (2016, October). Las plantas medicinales: principal alternativa para el cuidado de la salud, en la población rural de Babahoyo, Ecuador. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 77, No. 4, pp. 327-332). UNMSM. Facultad de Medicina.
- Madaleno, I. M., & Montero, M. C. (2012). El cultivo urbano de plantas medicinales, su comercialización y usos eitoterapeuticos en la ciudad de Río Cuarto, provincia de Córdoba, Argentina. Cuadernos Geográficos, (50), 63-85.
- Mercado-Mercado, Gilberto, Rosa Carrillo, Laura de la, Wall-Medrano, Abraham, López Díaz, José Alberto, & Álvarez-Parrilla, Emilio. (2013). Compuestos polifenólicos y capacidad antioxidante de especias típicas consumidas en México. Nutrición Hospitalaria, 28(1), 36-46. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.1.6298