Keelpijn bestrijden met deze tips

Ook al kunnen we het niet met elkaar in verband brengen, is rust van fundamenteel belang om de genezing van keelpijn te bevorderen, vooral in geval van infectie of overbelasting. Het kan ook het forceren van de stem vermijden.
Keelpijn bestrijden met deze tips
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Keelpijn is een ongemakkelijk symptoom dat meestal optreedt wanneer je een infectie in de bovenste luchtwegen of amandelen hebt. Deze ongemak kan iedereen overkomen en kan onder andere irritatie, brandend maagzuur en moeite met het inslikken van voedsel veroorzaken. Neem een kijkje naar de onderstaande tips om keelpijn te bestrijden.

Meestal is het geen ernstig probleem en zal het binnen een paar dagen vanzelf genezen. Soms kunnen er echter complicaties optreden die de aandacht van een medische professional vereisen.

Vandaag de dag zijn er veel natuurlijke en farmaceutische behandelingen die mogelijk kunnen helpen om de pijn en frustratie van keelpijn te minimaliseren.

Toch is het goed om een aantal tips in gedachten te houden die je mogelijk kunnen helpen om je herstel te versnellen. In dit artikel vind je de belangrijkste tips om keelpijn te bestrijden.

Keelpijn bestrijden met deze 10 tips

1. Drink veel water

Water drinken

Om de irritatie veroorzaakt door keelpijn mogelijk aan te pakken, moet je je waterconsumptie verhogen. Deze vloeistof kan de keel smeren en mogelijk helpen om je herstel te versnellen.

 • Het is beter om warm water te drinken, want koud water kan de aandoening juist verergeren.
 • Drink zes tot acht glazen per dag met kleine slokjes om je keelpijn mogelijk te verzachten.

2. Gorgelen met zout water

De eenvoudige combinatie van zout en water kan mogelijk voldoende zijn om de mond en keel te desinfecteren. Deze oplossing kan helpen om de groei van bacteriën te stoppen en ontstekingen te verminderen.

3. Drink kippenbouillon

Kippensoep

Kippenbouillon is één van die klassieke remedies voor ziekten die de gezondheid van de luchtwegen aantasten. De voedingsstoffen kunnen immuunsysteem versterken en je afweer tegen micro-organismen stimuleren.

 • Kippenbouillon kan ideaal zijn voor het beheersen van chronische hoest en congestie. Daarom kan het ook een goede behandeling voor keelpijn zijn.
 • Drink één kopje kippenbouillon per dag wanneer je verkouden bent of een infectie hebt.

4. Vermijd het roken van sigaretten

De giftige stoffen in sigaretten kunnen de keel uitdrogen en het weefsel irriteren. Als je rookt terwijl je een luchtweginfectie hebt, is de kans groot dat de symptomen erger worden.

 • Het is belangrijk om geen tabaksproducten te gebruiken. Rook dus niet en vermijd personen die roken.

5. Geef je stem voldoende rust

Rusten

Als je keelpijn het gevolg is van een infectie of simpelweg van overbelasting, dan moet je de keel zo lang laten rusten als nodig is. Je stem belasten zal het genezingsproces mogelijk alleen maar verlengen.

 • Het is het beste om je keel te laten rusten.
 • Vermijd hard zingen, schreeuwen of inspanning van de stembanden.

6. Controleer de vochtigheid in je huis

Er zijn een aantal eenvoudige manieren om de luchtvochtigheid om je heen te controleren, zodat je mogelijk kan voorkomen dat je keel niet uitdroogt. Hoewel het gemakkelijk over het hoofd te zien is, kan een droge omgeving mogelijk de oorzaak van je pijn zijn.

 • Het plaatsen van een luchtbevochtiger in de kamer en geen gebruik maken van een airconditioning, kan helpen om een comfortabel klimaat te behouden.

7. Drink thee

Thee drinken

Er zijn vele theesoorten die infecties en pijn mogelijk kunnen helpen verlichten. Hun ontstekingsremmende eigenschappen kunnen mogelijk je keelpijn bestrijden en de genezingstijd versnellen.

 • Kruidenthee zoals kamille, munt en gember zijn uitstekende keuzes.

8. Consumeer appelazijn

De biologische zuren in appelazijn kunnen helpen om de pH van je keel te reguleren, om zodoende mogelijk brandend maagzuur en de groei van bacteriën te voorkomen.

De voedingsstoffen kunnen je immuunsysteem versterken en de reactie van je lichaam op ziekteverwekkers die je ademhalingsgezondheid kunnen schaden, verbeteren.

 • Je moet de appelazijn met evenveel water verdunnen om het drinken te vergemakkelijken en problemen te voorkomen.

9. Eet rauwe knoflook

Teentjes knoflook

Je hoeft niet eens keelpijn te hebben om te profiteren van de eigenschappen van knoflook. Dit ingrediënt is een natuurlijk antibioticum dat je lichaam kan helpen beschermen tegen verschillende soorten infecties.

Wanneer rauwe knoflook regelmatig wordt geconsumeerd, kan het zeer geschikt zijn voor het voorkomen van ziekten die irritatie in de keel veroorzaken.

 • Het is het beste om één teentje rauwe knoflook op een lege maag te consumeren.

10. Eet honing

Dankzij de hydraterende, helende en ontstekingsremmende eigenschappen kan biologische honing één van de beste oplossingen zijn voor alle problemen die de keel aantasten. Het is de moeite waard om honing te gebruiken voor de behandeling van infecties of pijn in verband met overmatige droogheid.

 • Het is het beste om drie tot vier eetlepels honing per dag te consumeren om je ongemak zodoende mogelijk te verlichten.

Gebruik deze eenvoudige aanbevelingen om te helpen keelpijn te bestrijden. Neem contact op met je huisarts als je na enkele dagen geen verbetering opmerkt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.