Kan je met amenorroe zwanger raken?

De menstruatie is een indicatie dat de ovulatiefase voorbij is, daarom alarmeert de afwezigheid ervan veel vrouwen. Heb je weleens van amenorroe gehoord? Heb je je ooit afgevraagd of vrouwen met deze aandoening zwanger kunnen raken? Ontdek het in dit artikel.
Kan je met amenorroe zwanger raken?

Laatste update: 23 november, 2020

Een gebrek aan menstruatie, ook wel bekend als amenorroe, baart veel vrouwen zorgen. Dit komt door de associatie met onvruchtbaarheid. Velen vragen zich daarom af of je met amenorroe zwanger kunt raken. Lees verder om erachter te komen.

Zoals je waarschijnlijk al weet, maken vrouwen elke maand een ovulatieperiode door. Als ze gedurende deze periode onbeschermde seks hebben, dan kan bevruchting plaatsvinden. Het einde van deze periode wordt door de menstruatie gekenmerkt, de uitdrijving van de oppervlakkige lagen van het baarmoederslijmvlies.

Wat is amenorroe?

Een eenvoudige manier om amenorroe te definiëren is als de afwezigheid van menstruatie. Dit is echter een van de belangrijkste redenen waarom vrouwen een gynaecoloog raadplegen en het is een bron van zorg bij degenen die eraan lijden.

In de meeste gevallen is de aanwezigheid van amenorroe een aanwijzing dat de eisprong die maand niet heeft plaatsgevonden. Mensen associëren het dus met onvruchtbaarheid. Dit is echter niet altijd het geval.

De afwezigheid van de menstruatiecyclus kan tijdens bepaalde fysiologische toestanden optreden, zoals tijdens de:

  • kinderjaren
  • zwangerschap
  • borstvoeding
  • perimenopauze
  • menopauze

Soorten amenorroe en hun belangrijkste oorzaken

Tiener ligt met buikpijn op bed

Aangezien vrouwen het grootste deel van hun leven menstrueren, hebben specialisten amenorroe in twee soorten ingedeeld (Spaanse link). Ze zijn op leeftijd gebaseerd en hebben verschillende oorzaken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe je precies kunt weten of je ovuleert

Primaire amenorroe

Dit vormt de afwezigheid van de eerste menstruatie bij jonge vrouwen die 16 jaar oud zijn, met een normale ontwikkeling en secundaire geslachtskenmerken. Er is echter waarschijnlijk amenorroe als ze op 13-jarige leeftijd nog geen schaamhaar hebben.

Bij jonge adolescenten vinden de meeste oorzaken van primaire amenorroe hun oorsprong in de aanwezigheid van aangeboren afwijkingen of genetische veranderingen. In dit opzicht zijn enkele van de meestvoorkomende oorzaken:

  • Maagdenvlies.
  • Misvorming in de baarmoeder of vagina die de uitstroom van bloed verhindert.
  • Hypofyse of hypothalamische tumor.
  • Mülleriaanse agenese.
  • Syndroom van Turner.

Secundaire amenorroe

Secundaire amenorroe is de afwezigheid van menstruatie gedurende ten minste 3 maanden bij vrouwen die eerder een regelmatige menstruatiecyclus hebben gehad. De meesten van degenen die eraan lijden, zijn tussen de 25 en 35 jaar oud.

De belangrijkste oorzaak van dit symptoom is zwangerschap, aangezien zwangere vrouwen niet gedurende de hele zwangerschap zullen ovuleren. Het kan echter ook aan borstvoeding, de menopauze en het gebruik van anticonceptiepillen te wijten zijn.

Er zijn bovendien bepaalde predisponerende factoren, zoals obesitas, stress, angst en intensieve lichaamsbeweging. Als de oorzaak van amenorroe niet fysiologisch is, dan kan dit aan een ziekte te wijten zijn. De oorzaak van de tweede variant kan dus een van de volgende pathologieën zijn:

  • Polycysteus-ovariumsyndroom.
  • Schildklierpathologieën (hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie).
  • Prolactine-uitscheidende hypofyse of hypothalamische tumor (Spaanse link).
  • Medicatie die voor de behandeling van schizofrenie of psychose wordt gebruikt.
  • Vroegtijdig ovarieel falen.

Dus: kun je met amenorroe zwanger raken?

Nu je weet wat amenorroe is en wat de soorten en oorzaken zijn, is het tijd om deze vraag te beantwoorden. Het antwoord hangt natuurlijk nog steeds af van het type aandoening en de oorzaak ervan.

Een vrouw kan zwanger raken als primaire amenorroe het gevolg is van een aangeboren afwijking of een onvolgroeid maagdenvlies. Ovulatie vindt normaal plaats, maar het bloed wordt niet verdreven. De oplossing is bovendien meestal een operatie.

Het is echter onmogelijk om op natuurlijke wijze zwanger te worden als primaire amenorroe het gevolg is van gonadale dysgenesie, zoals het syndroom van Turner. Het is echter mogelijk om het door kunstmatige inseminatie met eiceldonatie te doen.

Dit is alleen nodig om de oorzaak te elimineren om de menstruatiecyclus te reguleren en zo conceptie te bereiken wanneer secundaire amenorroe het gevolg is van medicijnen of een andere predisponerende factor.

Aan de andere kant, als het aan het polycysteus ovariumsyndroom of schildklierpathologieën te wijten is, dan is het een stuk moeilijker om zwanger te raken.

Het is echter niet onmogelijk. Een vrouw met dit probleem heeft voornamelijk constant medisch toezicht nodig om de onderliggende pathologie te behandelen.

Tenslotte moet je met verschillende factoren rekening houden wanneer amenorroe het product is van een prolactineproducerende tumor. Dit komt omdat zwangerschap alleen mogelijk is als het in dit geval een microadenoom of een kleine tumor is (Spaanse link). De vrouw moet bovendien een medische behandeling beginnen om te proberen deze onder controle te krijgen.

Amenorroe voorkomt niet altijd een zwangerschap

De aanwezigheid van amenorroe is niet altijd een indicatie van onvruchtbaarheid. De conceptie zal wat moeilijker zijn, maar het is alleen nodig om de oorzaak van amenorroe te elimineren en de menstruatiecycli te reguleren om dit te bereiken.

In de meeste gevallen zal de vrouw gewoon de juiste behandeling moeten starten en periodiek medisch moeten worden gecontroleerd. Er is bovendien altijd de mogelijkheid om kunstmatige inseminatie uit te voeren in die gevallen van amenorroe waarbij een natuurlijke zwangerschap onmogelijk is, zoals bij het syndroom van Turner.

Momenteel maken medische vorderingen en chirurgische opties het mogelijk om de prognose van pathologieën die voorheen onoverwinnelijk waren, te verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sepúlveda Agudelo J, Alarcón Nivia M, Jaimes Carvajal H. Amenorrea Primaria. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2009;60(1):57-67.
  • Young J. Amenorrea. EMC – Ginecología-Obstetricia. 2018;54(1):1-15.
  • Hernández Valencia M, Zárate A. Amenorrea y trastornos de la menstruación. Acta Médica Grupo Ángeles. 2006;4(3):197-201.
  • Sir-Petermann T, Ladrón de Guevara A, Villarroel A, Preisler J, Echiburú B, Recabarren S. Síndrome de ovario poliquístico y embarazo. Revista Médica de Chile. 2012;140( 7 ):919-925.
  • Tejerizo-López L, Sánchez-Sánchez M, García-Robles R, Tejerizo-García A, Leiva A, Morán E et al. Prolactinoma y embarazo. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. 2001;28(8):317-331.
  • Enciso, Francisco Berumen, Lázaro Pavía Crespo, and José Castillo Acuña. “Classification and nomenclature of menstrual alterations.” Ginecologia y obstetricia de Mexico 75.10 (2007): 641-651.
  • Ross, Juana Himilce Baral, Nélida Orozco Hechavarría, and Eliecer Prades Hung. “Síndrome de Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser o agenesia de útero y vagina en una paciente joven.” MediSan 22.07 (2018): 552-558.
  • Vilanova Fernández, S., et al. “Himen imperforado: una revisión de diez años.” Revista Pediatría de Atención Primaria 5.20 (2003): 563-570.
  • de Bernal, Matilde. “Prolactina.” Revista Colombiana de Endocrinología, Diabetes & Metabolismo 12.1 (2018): 38-45.
  • Campi, Josué Joel Baldospin, et al. “Manejo multidisciplinario en el diagnóstico de los microadenoma hipofisiarios.” RECIMUNDO 3.2 (2019): 1110-1129.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.