Kan je door light-frisdrank aankomen?
Momenteel vervangt light-frisdrank veel suikerhoudende frisdranken en andere dranken. Velen van ons kiezen voor dranken die minder calorieën bevatten doordat we ons zorgen maken over het aankomen in gewicht.
Kan light-frisdrank echter het tegenovergestelde effect hebben dan je verwacht en ervoor zorgen dat je juist aankomt? Je moet frisdrank in ieder geval niet gebruiken om water te vervangen om te hydrateren en voor de goede werking van je lichaam mogelijk te maken.
Light-frisdrank
De risico’s van het consumeren van light-frisdrank
Suikervrije frisdranken zijn frisdranken die geen suiker bevatten en in plaats daarvan alkalische zoetstoffen bevatten, zoals aspartaam, sacharine of cyclamaat. Hoewel suikervrije frisdranken nauwelijks tot geen calorieën bevatten, is er mogelijk een verband tussen de inname van zoetstoffen en de reactie van het lichaam op suiker.
Mogelijk bevorderen sommige soorten de insulinesecretie op dezelfde manier als suikerbevattende frisdranken. Daardoor daalt de bloedsuikerspiegel, waardoor er een gevoel van honger ontstaat.
Zoetstoffen beïnvloeden wellicht ook de darmflora en modificeren de bacteriën in het lichaam. Als gevolg hiervan kan er in het lichaam een onbalans ontstaan bij mensen die daar gevoelig voor zijn.
Light-frisdrank en gewicht
Onderzoekers bestuderen steeds vaker de relatie tussen light-frisdrank en gewicht. De studies proberen te achterhalen of suikervrije frisdranken gewichtstoename kunnen veroorzaken, omdat het een onderwerp van zoveel controverse is.
Een van de laatst gepubliceerde studies is ‘Suiker en kunstmatig gezoete dranken in verband gebracht met obesitas: een systematische review en meta-analyse’. Deze toont een bepaald verband tussen frisdrankconsumptie en obesitas aan. Lees hier de genoemde studie in het Engels.
Het is echter belangrijk om te verduidelijken dat deze studie geen onderscheid maakt tussen suikerhoudende frisdranken en light-frisdranken. De resultaten laten zien dat de consumptie van frisdranken, ongeacht hun suikergehalte, hoger is bij mensen met obesitas.
Andere studies suggereren dat suikervrije drankjes, naast het verhogen van het risico op obesitas, de kans op hart- en vaatziekten kunnen vergroten. Er is echter geen duidelijk bewijs dat en waarom dit gebeurt.
Aan de andere kant zijn er studies, zoals deze van Plos One, die een verband aan lijken te tonen tussen de consumptie van light-frisdrank en een grotere hoeveelheid buikvet. Volgens deze studie is light-frisdrank mogelijk niet effectief als een maatregel om het gewicht te beheersen. Lees hier het wetenschappelijke Engelse artikel.
Waarom zou je door light-frisdrank kunnen aankomen?
Het compensatie effect
Suikervrije drankjes kunnen op zichzelf geen gewichtstoename veroorzaken, maar ze zijn aan bepaalde levensstijlgewoonten gerelateerd. Je denkt waarschijnlijk dat je de calorieën die je met light-frisdrank gaat besparen kunt vervangen door meer calorieën te consumeren.
Het drinken van light-frisdrank is bijvoorbeeld geen betrouwbare manier om het eten van een hamburger met friet te compenseren om je gewicht onder controle te houden.
Ze kunnen de honger vergroten
Nogmaals, deze frisdranken kunnen het gevoel van honger veroorzaken bij degenen die ze consumeren. In sommige gevallen gaat het drinken van light-frisdrank mogelijk gepaard met een insulinepiek zoals bij het gebruik van sucralose.
Dit betekent dat je lichaam op dezelfde manier op suikervrije frisdranken reageert als op gewone frisdrank. Het enige verschil is dat de suiker niet echt het lichaam binnenkomt. In dat geval krijg je te maken met een verlaging van de glucosespiegel.
Zoetheid veroorzaakt verslaving
Het is aangetoond dat het eten van zeer zoete voedingsmiddelen, of ze nu wel of geen calorieën bevatten, vaak hersengebieden activeert die verband houden met plezier en beloning, wat leidt tot een verslaving aan zeer intense smaken en sensaties.
De effecten van zoet voedsel op de hersenen veroorzaken dezelfde sensatie als het gebruik van een medicijn, dus je hebt de neiging om meer en meer suiker en/of light-producten te willen eten.
Conclusie
Als je wilt afvallen, dan lijkt het logisch om suikerhoudende frisdranken te vervangen door suikervrije frisdranken. Tot nu toe is aangetoond dat ze in gematigde hoeveelheden veilig zijn en nauwelijks tot geen calorieën bevatten.
De wetenschap toont echter aan dat het regelmatig drinken van light-frisdrank soms niet helpt om het gewicht onder controle te houden, omdat het ervoor kan zorgen dat je meer eet en meer buikvet krijgt.
Gewichtstoename is vrij complex en je kunt geen enkele groep voedingsmiddelen, producten of zelfs suiker de schuld geven. Dat gezegd hebbende moet water de belangrijkste drank zijn, zowel tijdens als tussen de maaltijden door.
Maar wat als je een frisdrank wilt? Wat kies je, light-frisdrank of gewone frisdrank? Je kunt af en toe kiezen voor light-frisdrank, omdat er bij consumptie in kleine hoeveelheden geen negatieve effecten worden gevonden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Chia, C. W., Shardell, M., Tanaka, T., Liu, D. D., Gravenstein, K. S., Simonsick, E. M., … & Ferrucci, L. (2016). Chronic low-calorie sweetener use and risk of abdominal obesity among older adults: a cohort study. PLoS One, 11(11), e0167241.
- Pereira, M. A. (2014). Sugar-sweetened and artificially-sweetened beverages in relation to obesity risk. Advances in nutrition, 5(6), 797-808.
- Ruanpeng, D., Thongprayoon, C., Cheungpasitporn, W., & Harindhanavudhi, T. (2017). Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta-analysis. QJM: An International Journal of Medicine, 110(8), 513-520.
- Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., … & Kuperman, Y. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature, 514(7521), 181.
- Indian Heart Journal. Volume 70, Issue 1, January–February 2018, Pages 197-199. The truth about artificial sweeteners – Are they good for diabetics? https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0019483218300142
- QJM. 2017 Aug 1;110(8):513-520. Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta-analysis. doi: 10.1093/qjmed/hcx068.
- Adv Nutr. 2014 Nov 14;5(6):797-808. Sugar-sweetened and artificially-sweetened beverages in relation to obesity risk. doi: 10.3945/an.114.007062. Print 2014 Nov.
- PLoS One. 2016 Nov 23;11(11):e0167241. Chronic Low-Calorie Sweetener Use and Risk of Abdominal Obesity among Older Adults: A Cohort Study. doi: 10.1371/journal.pone.0167241. eCollection 2016.
- J Nutr. 2012 Jun; 142(6): 1142S–1148S. Published online 2012 May 9. Sweetness and Food Preference. doi: 10.3945/jn.111.149575