Kan door het keto-dieet je haar uitvallen?
De vraag is gerezen of bij mensen hun haar kan uitvallen als ze het keto-dieet volgen. Deze vorm van koolhydraatbeperkende voeding heeft dankzij de vele toepassingsgebieden aan populariteit gewonnen.
Het is een effectieve voedingsrichtlijn bij het verliezen van gewicht (Engelse link), het beheersen van diabetes en zelfs het voorkomen van andere stofwisselingsziekten. Niet iedereen houdt zich er echter goed aan.
Er is ook twijfel of het beperken van koolhydraten alopecia kan veroorzaken, dit is de technische term voor het uitvallen van haar. Hieronder bespreken we of tijdens het keto-dieet je haar uit kan vallen. Je kunt de voor- en nadelen van het dieet afwegen en beslissen of dit een geschikt plan voor je is.
De algemene redenen voor het uitvallen van haar
Haarverlies is een fenomeen dat voor oudere mensen kenmerkend is, hoewel het in een aantal gevallen na het einde van de adolescentie kan beginnen (Engelse link). Dit proces houdt met een bepaalde genetische aanleg verband.
Volgens onderzoek gepubliceerd in de Journal of the American Academy of Dermatology (Engelse link), is het mogelijk om vanaf een bepaalde leeftijd als gevolg van een toename van de productie van testosteron haarverlies te ervaren. Dit hangt van cellulair DNA af.
Hoewel genen het verschijnen van alopecia beïnvloeden, is het mogelijk om de progressie ervan door verschillende omgevingsfactoren, zoals voeding te vertragen.
Op deze manier, en als voorbeeld, hebben we de areata-vorm van haarverlies, die kan uitgesteld worden als de vitamine D-voorziening voldoende is. Dit wordt door enkele studies ondersteund die in de huidige wetenschappelijke literatuur zijn gepubliceerd (Engelse link).
Hormoonspiegels kunnen haaruitval bepalen
Een aspect dat alopecia kan veroorzaken, zijn hormonale veranderingen. Het gebruik van testosteron als medicijn om het anabolisme te verhogen en de energie te verhogen, kan met haarverlies in verband worden gebracht.
Dit hormoon kan de haargroei beïnvloeden, elke onnatuurlijke toediening wijzigt de secundaire seksuele kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan de haarverdeling op het bovenste deel van de schedel en de zijkanten van het voorhoofd.
Dit is de reden waarom fysioculturisten die anabole medicijnen gebruiken vaak wijdverspreid haarverlies en lichaamsbeharing ervaren. Het gebruik van deze stoffen treft echter niet iedereen op dezelfde manier. Er zit nog steeds een genetische component achter die die reactie kan wijzigen.
Heeft voeding invloed op het immuunsysteem?
Zoals we hebben opgemerkt, wordt alopecia door een sterke genetische component bepaald. Een aantal veranderingen in eetpatronen kunnen het proces echter ten goede of ten kwade beïnvloeden. Er zijn in dit opzicht echter geen sluitende studies bij mensen.
Bij dieren, met name bij muizen, is er onderzoek gedaan of intestinale dysbiose en vitaminegebrek in groep B de progressie van de aandoening kunnen veranderen.
Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports (Engelse link) concludeerde dat het onthouden van biotine-inname veranderingen in de huid van dieren zou veroorzaken en haaruitval zou stimuleren. Er zouden echter tests bij mensen nodig zijn om een dergelijke associatie te bevestigen.
Lees ook:
De vele voordelen van vitamine B6
Kan door het keto-dieet je haar uitvallen?
Er is geen wetenschappelijk artikel of bijgewerkt bewijs dat een ketogeen dieet of een restrictief dieet (Engelse link) aan een toename van haarverlies kan koppelen. We kunnen daarom bevestigen dat haar door het keto-dieet niet uitvalt.
Er zijn enkele casusrapporten (Engelse link), dit zijn meldingen van artsen of beroepsgroepen, over een bepaald probleem dat zich heeft voorgedaan en waarvan er geen gegevens zijn.
Wat betreft het ketogene dieet, meldde één persoon met dit dieet dat hij een vermindering van de haardichtheid ervoer. Eén persoon is echter niet genoeg om een algemeen verband te leggen.
Haarverlies is aan emotionele processen gekoppeld die verband houden met stress, hormonale veranderingen die tot een toename van de productie van testosteron leiden of zelfs genetische factoren. Calorie- of koolhydraatbeperking lijkt voorlopig echter geen significant effect op dit proces te hebben.
Haar kan niet vanwege het keto-dieet uitvallen
Hoewel je haar tijdens het keto-dieet uit kan vallen, is het niet de oorzaak ervan. Haaruitval is sterker aan genetische factoren dan aan omgevingsfactoren gerelateerd.
Voedsel kan enige invloed op dit proces hebben. Er is op dit moment echter nog geen solide bewijs dat dit het geval is. Een aantal experts raden vitaminesupplementen aan om dit proces te voorkomen (Engelse link), maar er is ook geen solide bewijs voor welke supplementen je moet gebruiken.
Stress en hormonale veranderingen kunnen haaruitval veroorzaken. Het gebruik van anabole medicijnen kan dergelijk verlies stimuleren en andere aspecten met betrekking tot uiterlijk en seksualiteit veranderen. Calorie- of suikerbeperking lijkt het proces echter niet te beïnvloeden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Adil A., Godwin M., The effectiveness of treatments for anderogenetic alopecia: a systematic review and meta analysis. J Am Acad Dermatol, 2017. 77 (1): 136-141.
- Gerkowicz A., Chyl Surdacka K., Krasowska D., Chodorowska G., The role of vitamin D in non scarring alopecia. Int J Mol Sci, 2017.
- Hayashi A., Mikami Y., Miyamoto K., Kamada N., et al., Intestinal dysbiosis and biotin deprivatin induce alopecia through overgrowth of lactobacillus murinus in mice. Cell Rep, 2017. 20 (7): 1513-1524.
- Covarrubias Gutiérrez, P., M. Aburto Galván, and L. F. Sámano Orozco. “Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad.” Nutrición Clínica y Dietética y Hospitalaria 33.2 (2013): 98-111.
- Cortés, Andrea, Felipe Mardones, and Viviana Zemelman. “Caracterización de las causas de alopecia infantil.” Revista chilena de pediatría 86.4 (2015): 264-269.
- Pérez-Guisado, Joaquín. “Las dietas cetogénicas: potenciales efectos saludables de la Dieta Cetogénica Mediterránea Española.” (2014).
- Mardones, Felipe. “Productos capilares alternativos para alopecia: Mecanismos de acción y evidencia científica.” Revista chilena dermatológica 30 (2014): 51-58.